| zatyczki do uszu |
| Autor | Wiadomość |
andreas Newbie  Skąd: Postów: 7 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2007 Status: Offline
| zatyczki do uszu
Jakie sa wasza doswiadczenia z zatyczkami do uszu?
Ja grywam czasem w sytuacjach kiedy natezenie dzwieku jest takie, ze slysze jeden wielki chaos. Czy w takim przypadku zatyczki do uszu beda dobrym rozwiazaniem? |
|
| 03-07-2009 08:46 | |
 |
bas^lechu^man muzyka&przyroda    Skąd: Postów: 36 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2009 Status: Offline
| RE: zatyczki do uszu
weź sobie waty włóż i gitara  |
|
| 03-07-2009 08:52 | |
 |
paluch1986 Member     Skąd: Radom Postów: 104 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2008 Status: Offline
Chusteczki higieniczne (znaczy ich kawałki, nie całe ) też są dobre. Tylko najlepiej wytłumiają niskie dźwięki. Official GMR Club Member #4 |
|
| 03-07-2009 08:56 | |
 |
ramdgast commando mode active      Skąd: Zawiszyn/Masovia Postów: 758 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 05-2009 Status: Offline
| |
| 03-07-2009 09:44 | |
 |
franZu operator     Skąd: poznań Postów: 238 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
hej, ja mam zatyczki, które się nazywają Earlove (earlove.net) - moim zadaniem w przypadku tak jak wspomniałeś chaosu, kiedy ich używasz robią Ci na pewno selekcję i wytłumiają pewne częstotliwości. SMG Custom 6 Fender JazzBass Markbass, Noisybox |
|
| 03-07-2009 09:46 | |
 |
Paka obic ci pake?       Skąd: Grudziądz Postów: 3,268 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2005 Status: Offline
Jakie sa wasza doswiadczenia z zatyczkami do uszu?
Ja grywam czasem w sytuacjach kiedy natezenie dzwieku jest takie, ze slysze jeden wielki chaos. Czy w takim przypadku zatyczki do uszu beda dobrym rozwiazaniem? chcesz zespuc sobie sluch?
ja oslaniam uszy przy kazdym graniu. normalnie mam w uszach sluchawki koss the plug, z braku laku biore chusteczke higueniczna, wydzieram z niej "dwa kwadraciki" i skladam wzdloz dluzszej krawedzi tak, zeby powstal dlugi, 1.5cm pasek, nastepnie zwijam go w rulonik
w moim przypadku gdzia jak zwykla zatyczka, tnie duzo gory, troche basu, ale i tak sprawuje sie lepiej niz zatyczki z apteki.
natomaist nic nie zastapi bardziej profesjonalnych stoperow (przytoczone tutaj earlove, ktore maja w miare liniowa charakterystyke tlumienia)
3TONESUNBURST serial no. B014917 ============================
sprzedam: :: boss tr-2, nowencja tremolo za 320zl. :: seymour duncan antiquity II p-bass single coil, 450zl.
sciagne: :: drobnice z usa/eu, szczegolnie tech 21, ehx, mxr, xotic, seymour duncan, emg, bartolini, lace music |
|
| 03-07-2009 10:12 | |
 |
Dante Morius 50 kg basisty     Skąd: Oświęcim/Kraków Postów: 106 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 05-2007 Status: Offline
Sam myślę nad czymś w stylu earlove (u maczosa są takowe, dosyć droższe modele) - mój perkusista ma ciężką łapę a gitarzysta wydłuża sobie penisa pokrętłem volume, więc po godzinie grania bez głowa napiernicza. Od 2 lat jadę na przemysłowych stoperach, ale rzygać mi sie od zniekształceń i cięć jakie robią. Mayones Be-4 Exotic -> SansAmp Bass Driver DI Programmable -> Hartke HA3500 -> Warwick 211 Pro i grzmi to jako tako  |
|
| 03-07-2009 10:13 | |
 |
Pufex Member     Skąd: Postów: 226 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2006 Status: Offline
Używam zatyczek piankowych firmy bodajże spark. Jestem zadowolony, choć przyznaję, że bez zatyczek brzmi inaczej (i chyba niestety lepiej). Bez zatyczek gram tylko w domu. Są też specjalnie dla muzyków projektowane zatyczki, które mają płaską charakterystykę tłumienia (podobno), ale dość drogie. Generalnie uważam, że stosować warto, zwłaszcza jak się gra rocka i pochodne - uszkodzenia słuchu mogą być bardzo nieprzyjemne (np. takie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szumy_uszne). Natomiast jeśli słychać tylko chaos, to nie musi być kwestia natężenia - może po prostu gracie chaotycznie . |
|
| 03-07-2009 10:17 | |
 |
BObas Bartender     Skąd: Zabrze Postów: 304 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2007 Status: Offline
Ja i perkman używamy czegośw tym stylu http://www.allegro.pl/item677450485_nauszniki_ochronne_super_cisza_oszczedzaj_uszy_fv.html
Piankowe czy wokoskowe zatyczki w ogóle mi nie odpowiadają.
Natomiast kiedyś na pewno zainwestuję w profesjonalne stopery.
p.s: Profilaktyka słuchu jest ogromnie ważna, szczególnie dla muzyka! Badania potwierdzają, że głośne słuchanie muzyki za pomocą słuchawek (mp3, etc) prowadzi do stopniowego uszkadzania słuchu. Mechanizm jest bardzo prosty - źródło hałasu znajduje się bezpośrednio w uchu a kosteczki słuchowe dodatkowo go wzmacniają. Rzęski komórek słuchowych już się nie regenerują. "... jak grać szybko i wolno, ale zawsze szybko." |
|
| 03-07-2009 21:04 | |
 |
Paka obic ci pake?       Skąd: Grudziądz Postów: 3,268 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2005 Status: Offline
zahaczajac jeszcze o szumy uszne.
mam to od kiedy pamietam, to jest od dziecinstwa. nie mam mysli samobojczych choc z checia poddalbym sie jakiemukolwiek leczeniu, skoro mozna to niwelowac (wyczytalem na wiki).
a wy slyszycie cisze? ja nie wiem co to jest;d zawsze cos mi delikatnie szumi, cos jak z glosnikow wlaczonego zestawu audio, ktory nie gra - gdy przystawi sie ucho to mozna to uslyszec. 3TONESUNBURST serial no. B014917 ============================
sprzedam: :: boss tr-2, nowencja tremolo za 320zl. :: seymour duncan antiquity II p-bass single coil, 450zl.
sciagne: :: drobnice z usa/eu, szczegolnie tech 21, ehx, mxr, xotic, seymour duncan, emg, bartolini, lace music |
|
| 04-07-2009 02:14 | |
 |
snowblind mam tyle samo gwiazdek co Pilich!      Skąd: Katowice, Rzeszów Postów: 1,049 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2006 Status: Offline
| |
| 04-07-2009 03:48 | |
 |
Jabłecznik element aspołeczny     Skąd: Stolyca Postów: 407 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2009 Status: Offline
@Paka: Doskonale cię rozumiem - ja też tak czasami mam - jak zaczne się wsłuchiwać w ciszę (jakkolwiek by to nie brzmiało). Tyle że mi się to zdarza czasami. http://pl.wikipedia.org/wiki/Jabłecznik 0fficial fender brotherhood member #22 7race elliot exclusive club member #4 Ściągam sprzęt z Usa. Info na pw. |
|
| 04-07-2009 06:59 | |
 |
Andrzejoff B'hoody srają jeżami!      Skąd: Mszana Dolna Postów: 1,109 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2006 Status: Offline
mi samo z siebie w uszach nic nie szumi. ale od paru tygodni mysle nad czyms do przytkania ucha bo po probie mam taki rozkurw w glowie ze sie nie da. a najlepsze jest to ze wcale nie gramy strasznie glosno + stoje tylem do paczek, ktore sa ustawione w linii:/ na szczescie po paru godzinach przechodzi http://www.cryptic.pl http://www.czadkurwa.cryptic.pl |
|
| 04-07-2009 08:21 | |
 |
mish jr memba     Skąd: Toruń Postów: 107 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2009 Status: Offline
chopy, a jak z dostępnością EarLove i Alpine? Gdzie można kupic i za ile? Official Warwick Brotherhood #3 warwick corvette std 5 bubinga '98 + ash abm 500 + dmnf 2x10 |
|
| 04-07-2009 08:52 | |
 |
manuel Member     Skąd: Postów: 139 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2006 Status: Offline
musisz zagadoc z maczosem |
|
| 04-07-2009 09:01 | |
 |
| |
|