Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia  1  2  [3] 4  Następna > Ostatnia »
Pytania do Wojtka Olszaka
AutorWiadomość
Peak
Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
RE: Pytania do Wojtka Olszaka

Ok. Ale to wciąż nie będzie interface ProTools komunikujący się przez magistralę TDM, tylko coś w rodzaju technologii Rewire, tak jak w przypadku podpinania Reasona. Wtyczka zapięta na tracku wysyłająca na jego voice dźwięk z zewnętrznego urządzenia. Nie będziesz go widział w I/O.

Tak czy inaczej, żeby wszystko razem śmigało bez trzasków, będziesz musiał ustawić wspólne źródło synchronizacji zegarowej dla wszystkich interface'ów. Na przykład SPDiF out z M-boxa w in Receptora, żeby źródłem był M-box.

Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie!
Pułtusk 2004
Końskie 2006
Jaworki 2007, 2008
20-11-2008 02:50
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ziober
Posting Freak

Zachecony fajna i rzeczowa odpowiedzia osmielam sie zapytac ponownie. smilie

Otoz pytanie dotyczy strojenia bebnow. Szkol jest tyle, ilu realizatorow, ale nie zaszkodzi zapytac. Bebny stroisz do tunera, do klawisza, czy moze calkiem bez odniesienia na ucho? Jesli do tunera, to masz jakichs faworytow w kwestii modeli tunerow? Wiem, ze uzywasz tunerow petersona, czy takze do bebnow? Czy bedzie to mialo jakas przewage nad duetem Drum Dial + wskazowkowy (nie pamietam modelu, ale to wyzszy model) boss (i oczywiscie uszy)? Czy werbel stroisz zawsze by gral dzwiek toniczny utworu? Jak to sie ma przy strojeniu werbli piccolo? Masz jakies patenty na strojenie pozostalych bebnow? (w sensie interwalow miedzy nimi czy czegokolwiek innego ciekawego smilie )

Pozdrawiam serdecznie!

Blyskotliwy podpis.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2008 00:47 przez Ziober.

11-12-2008 00:45
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Olszak
Ojciec Dyrektor

Grupa: Administratorzy

Na szczęście w 99% nagrywam perkusistów, którzy sami potrafią nastroić bębny smilie
Zawsze do fortepianu, jeszcze chyba nigdy się nie zdarzyło, żeby do tunera smilie
Najważniejsze kilka kwestii - w mojej "technologii, przy strojeniu:
- nastrojenie werbla (do prymy, kwarty lub kwinty tonacji), unikam zdecydowanie tercji
- nastrojenie tomow (interwały kwartowe - kwintowe pomiędzy)
- dokładne nastrojenie tak, żeby na każdej śrubie był ten sam dźwięk
- znalezienie takich dźwięków, żeby przy uderzeniu w werbel nie odzywały się tomy (zwłaszcza pierwszy)
To chyba wszystko, ale tak jak napisałeś - ilu realizatorów - tyle patentów smilie
Najgorsze co może być - werbel nastrojony pół tonu wyżej lub niżej niż dźwięki tonacji smilie
smilie

12-12-2008 22:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
carlos
Nooby Noobs

heh...

to i ja zapytam Cię o coś Wojtku.

jakie mniej więcej eq ustawiasz na ścieżkach overów oraz ambientów przy miksie bębnów.

pytam, bo mam straszny problem z tymi ścieżkami przy miksie - niestety gość nagrał mi bębny ambientowo w dość dużym pomieszczeniu - wieć robi się duży tumult.

2 ścieżki można potraktować jak overy, 2 następne to ambienty - z przeciwległej strony sali.

chodzi mi o wyeliminowanie niechcianego dudnienia, ale z w miarę naturalnym efektem.

pozdro

http://myspace.com/demenders

"we will learn the ancient methods of the pop-rock"
14-12-2008 14:42
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Waldorff
Soundomierz - Yamahofil

Olszak napisał(a):
- nastrojenie werbla (do prymy, kwarty lub kwinty tonacji), unikam zdecydowanie tercji

Z własnych obserwacji usznych dodam, że pryma sprawdza się wszędzie, natomiast kwarta w tonacjach dur, a kwinta w moll.
Jest to jednak kwestia gustu oczywiście smilie

Cytat:

Tutaj zdecydowanie wolę kwarty... bez względu na ilość tomów.

Cytat:

To już ciężka praca bębniarza smilie

Cytat:
- znalezienie takich dźwięków, żeby przy uderzeniu w werbel nie odzywały się tomy (zwłaszcza pierwszy)

Albo trzeci. Mam obsesję...

Cytat:
Najgorsze co może być - werbel nastrojony pół tonu wyżej lub niżej niż dźwięki tonacji smilie

Icon_mrgreen
smilie

Dorzucę od siebie:
"Stopę" staram się mieć na tonice... ale zauważyłem, że czasem w kwincie w górę (kwarcie w dół) też jest nie najgorzej...

-------------------------------------------------
Gdy widzisz mędrca - myśl o tym, by mu dorównać.
Gdy widzisz tego, komu brak rozsądku - zastanów się nad samym sobą.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2008 05:41 przez Waldorff.

16-12-2008 05:39
JA_cek
Senior Member

Właśnie miałem dopytywać o stopę smilie A tu proszzz jak miło.
Zakupiliśmy zespołowa perkusję, a perkusista do tej pory miał amati, więc łatwo się domyśleć, co wie o strojeniu smilie Także spada tym razem to na mnie.

Lepiej mieć ambasadę w Czadzie, niż czad w ambasadzie (-:

fender b-hood #17
ampeg b-hood #37
smilie
17-12-2008 12:22
Ziober
Posting Freak

Olszak napisał(a):
Na szczęście w 99% nagrywam perkusistów, którzy sami potrafią nastroić bębny smilie
Zawsze do fortepianu, jeszcze chyba nigdy się nie zdarzyło, żeby do tunera smilie
Najważniejsze kilka kwestii - w mojej "technologii, przy strojeniu:
To chyba wszystko, ale tak jak napisałeś - ilu realizatorów - tyle patentów smilie
smilie

Dzieki za odpowiedz!smilie

W kwestii tego samego dzwieku przy kazdej srubie, zdecydowanie daje rade Drum Dial. http://www.drumdial.com/

smilie

Blyskotliwy podpis.
19-12-2008 16:48
Olszak
Ojciec Dyrektor

carlos napisał(a):
heh...

to i ja zapytam Cię o coś Wojtku.

jakie mniej więcej eq ustawiasz na ścieżkach overów oraz ambientów przy miksie bębnów.

pytam, bo mam straszny problem z tymi ścieżkami przy miksie - niestety gość nagrał mi bębny ambientowo w dość dużym pomieszczeniu - wieć robi się duży tumult.

2 ścieżki można potraktować jak overy, 2 następne to ambienty - z przeciwległej strony sali.

chodzi mi o wyeliminowanie niechcianego dudnienia, ale z w miarę naturalnym efektem.

pozdro

Prawde mowiac to nie mam pojecia jak ustawiam EQ smilie Tzn, nie mam jakichs konkretnych patentow na czestotliwosci. Krece dotad az mi sie podoba smilie I tak sie na tym nie znam - wiec nawet nie wiem czym krece (z punktu widzenia technicznego) smilie Ucho i koniec smilie
Sporo przy OH i AMB uzywam kompresorow (nawet wiecej niz samej equalizacji) - ale tu tez - tak ustawiam, zeby mi sie podobalo smilie

Tak wiec obawiam sie, ze nie bardzo Ci pomoge taka bezsensowna odpowiedzia.
Wazniejsze wg mnie - jest samo zarejestrowanie sladow niz pozniejsza obrobka (zwlaszcza EQ). Trzeba znalezc dobre pomieszczenie do nagrania bebnow i odpowiednio (w zaleznosci od tego co chcemy miec na koncu) ustawic ODPOWIEDNIE mikrofony.
Czy pomieszczenie sie sprawdzi do nagrania? Latwo zrobic test - wstawiasz bebny i grasz na nich, jesli sound ktory slyszysz (akustycznie) jest ok - mozna stawiac mikrofony smilie Jesli jest tak, ze bebny nie brzmia - bo pomieszczenie jest przetlumione, albo brzmi jak z hangaru lub z pizdy - nawet nie warto zaczynac nagrania, po potem sie NIC z tym nie da zrobic przy mixie... Niestety.
To, ze wiekszosci instrumentow NIE DA SIE nagrac gdziekolwiek i jakkolwiek (bo potem przy mixie sie ustawi...) - to chyba pisac nie musze smilie

smilie

19-12-2008 18:21
pietrula
Member

Status: Online

Witaj Wojtku!
Nabyłem ostatnio piano S90ES z nadzieją, że uzyskam super brzmienie piana akustycznego...Miałem wczesniej P-120 i Cp-33 i tu było nieźle, ale w "90-tce" miało byc lepiej smilie...ogólnie jest.... z tym, że zauważam pewną "strefowość" brzmienia-szczególnie w oktawie dwukreślnej, tzn. brzmienie "plastik" jak w Casio Rolleyes W moim odczuciu zarówno "120-ka" jak i CP-33 brzmiały bardziej jednorodnie...
Problem polega na tym,że w zasadzie używam tylko brzmienia piana akustycznego i mam dylemat...
Jakie jest Twoje zdanie na ten temat..?
Z góry dzięki za odp. smilie Pozdrawiam!

01-07-2009 16:24
goodsound
Junior Member
**

siema Wojtek,
mam pytanie jaki polecałbyś set mikrofonów do nagrań perkusji? chodzi mi o sensowny zestaw typu stopa (akg D112 czy np. Audix D6), werbel (sm57 czy cos innego?), OH (shure sm81 czy np rode NT5 dadzą radę w miksie) ambient itp...
dzięki za odpowiedź

19-08-2009 18:40
devaitis
Junior Member
**

Dołączam się do pytania o mikrofony.

Interesują mnie modele używane teraz i w ostatnich 15 latach do rejestracji wokalu.

Nie wszystkie, tylko wg Ciebie najlepsze.

Bad singer...no more updates.
19-09-2009 14:18
Groovemann
Drogi Towarzysz
**

A ja może się zapytam o sprzęt smilie
Wojtku, jakiego rejestratora używasz???

Schecter Stiletto 4 Deluxe i 6 Studio + Proel Die Har + Ashdown MAG 600H z kolumną "no name" lub Aguilara.

Niezłe połączenie smilie
04-10-2009 16:21
Olszak
Ojciec Dyrektor

Znow przegapilem Wasze posty smilie Odpisuje z opoznieniem... smilie

pietrula napisał(a):
Nabyłem ostatnio piano S90ES z nadzieją, że uzyskam super brzmienie piana akustycznego...Miałem wczesniej P-120 i Cp-33 i tu było nieźle, ale w "90-tce" miało byc lepiej smilie...ogólnie jest.... z tym, że zauważam pewną "strefowość" brzmienia-szczególnie w oktawie dwukreślnej, tzn. brzmienie "plastik" jak w Casio Rolleyes W moim odczuciu zarówno "120-ka" jak i CP-33 brzmiały bardziej jednorodnie...
Problem polega na tym,że w zasadzie używam tylko brzmienia piana akustycznego i mam dylemat...
Jakie jest Twoje zdanie na ten temat..?

To jest troche dziwna sprawa. Teoretycznie i w Motifach i S-kach i CP i P powinny byc te same "soundy" fortepianu. Niestety nie są. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Z doświadczenia: najlepsze piano jest TYLKO w P120. Reszta brzmi gorzej, ewidentnie (co nie znaczy, ze zle). Gorzej tez - moim zdaniem - brzmia soundy fortepianu z "expansion board" - PL150. Tak więc polecam - tylko P120.

04-10-2009 18:25
Olszak
Ojciec Dyrektor

goodsound napisał(a):
siema Wojtek,
mam pytanie jaki polecałbyś set mikrofonów do nagrań perkusji? chodzi mi o sensowny zestaw typu stopa (akg D112 czy np. Audix D6), werbel (sm57 czy cos innego?), OH (shure sm81 czy np rode NT5 dadzą radę w miksie) ambient itp...

Tu wazniejsze niz konkretny zestaw - jest pomieszczenie, w ktorym nagrywamy. Nie moze byc "przetlumione". Cala reszta - konkretne modele mikrofonow i preampow - to rzecz gustu. Jak dla mnie - najlepiej sprawdza sie set: Electro Voice N/D 868 lub AKG D12 + Yamaha SKRM-100 (do stopy), Shure SM57 (do werbla), sennheiser MD 421 lub Shure BETA98/SM98 (do tomow), Neumann KM84/KM184 (do overheadow). Co nie znaczy, ze to jedyny zestaw. Duze znaczenie ma dobor odpowiednich preampow do konkretnych modeli mikrofonow.

04-10-2009 18:32
Olszak
Ojciec Dyrektor

devaitis napisał(a):
Dołączam się do pytania o mikrofony. Interesują mnie modele używane teraz i w ostatnich 15 latach do rejestracji wokalu. Nie wszystkie, tylko wg Ciebie najlepsze.

Nie ma ze cos jest najlepsze smilie Akurat z mikrofonami do wokalu, jest tak, ze trzeba miec rozne do roznych wokali. Tak samo znaczenie ma odpowiednie dobranie preampu do konkretnego mikrofonu.
Z tych, ktore wg mnie najlepiej "brzmia" to: AKG C12, Brauner VM1, Manley Gold Reference, Sony C800, Neumann U47 oraz Neumann U87. Ten ostatni jest absolutna klasyka i jest najbardziej uniwersalny. Jesli ktos nie dysponuje kontenerem szmalu na zakup, ten ostatni sprawdzi sie w 90% wokali (i nie tylko). Polecam.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2009 18:39 przez Olszak.

04-10-2009 18:38
Odpowiedz Napisz temat