| Pomieszczenie a sprzęt |
| Autor | Wiadomość |
moon3 Member    Skąd: Postów: 105 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2005 Status: Offline
| Pomieszczenie a sprzęt
mam ok 7tys zl i chciałbym zakupic za to sprzet do hmm zeby nie powiedziec studia to powiem ze na własne potrzeby nagraniowe zastanawiam sie juz dlugo nad sprzętem i wybrałem cos takiego : MOTU 828 MK3 FireWire ALLEN & HEATH ZED-24 RODE NTK z monitorów ciezko cos wybrac chociaz minimalnie dobrego tak zebym sie zmiescił w tej kwocie.Wszystko zamierzam, zciągnac ze stanów.
Czy jest coś lepszego od wyzej wymienionych uzadzen (w podobnej cenie oczywiscie)????
tu mam jeszcze jedno pytanie mianowicie W ilu procentach pomieszczenie nagraniowebedzie miało wpływ na jakos nagrania przy takim sprzecie.Bo wiadomo ze majac kapitalny sprzet mozna zniwelowac jakies tam braki w pomieszczeniu , a w iluprocentach to działa w drugą strone??
pozdro Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2008 01:15 przez moon3. |
|
| 17-11-2008 01:14 | |
 |
Ciey Senior Member      Skąd: Mousecity Postów: 652 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| RE: Pomieszczenie a sprzęt
Zamiast stołu Allena zainwestuj w dobry odsłuch, np. ADAM A7 (para ok 2900 PLN). Bardziej Ci się przydadzą niż tani mikser  Brzmienia pomieszczenia to chyba sprzętem nie zmienisz, choć ostatnio widziałem wtyczkę IK Multimedia o nazwie ARC System czyli Acoustic Room Correction która podobno ustawia tak korekcję, że niweluje się w jakimś stopniu wpływ pomieszczenia na odsłuch, ale jakoś temu do końca nie ufam Raczej poczytaj sobie np. tutaj http://www.saecollege.de/reference_material/audio/pages/Low%20Frequencies.htm o przygotowaniu pomieszczenia do odsłuchu. IanBlondTen post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2008 11:14 przez Ciey. |
|
| 17-11-2008 09:25 | |
 |
CosmoSquig Posting Freak       Skąd: Kraków Postów: 2,799 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Podobne 'niwelatory' akustyki pomieszczenia zaczęły produkować firmy od car audio - system dokonuje pomiaru warunków akustycznych wnętrza samochodu i generuje charakterystykę filtra, która niweluje nierówne tłumienie poszczególnych częstotliwości przez materiały wykorzystane we wnętrzu auta. Ponadto mierzone są przesunięcia faz w poszczególnych miejscach w kabinie, w wyniku czego sygnał dla poszczególnych głośników jest 'przesuwany' w fazie tak, aby kierowca miał idealny odsłuch. Ale czy to działa to nie wiem.... Nie sądzę też, żeby taki sprzęt miał szanse wyeliminować np. duży pogłos pomieszczenia. No gas no fun |
|
| 17-11-2008 12:32 | |
 |
moon3 Member    Skąd: Postów: 105 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2005 Status: Offline
ale Panowie mi chodzi o pomieszczenie gdzie sie nagrywa, bebny, wokal.A nie zeby sprzet zniwelował braki w pomieszczeniu tylko odwrotnie pomieszczenie dało optymalne warunki akustyczne i znacząco poprawiły jakosc nagrania,na takowym sprzęcie
znaczy to bedzie jedno pomieszczenie ale bardzo odpowiednio przygotowane zarowno pod względem akustyczno wymiarowym jak i wytłumionym
|
|
| 17-11-2008 19:21 | |
 |
|