| Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki... |
| Autor | Wiadomość |
Anonymous Unregistered
| Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki...
Tak sobie pomyślałem, że przydałby się taki temat- polecajcie tu co Wam się podoba, ostrzegajcie przed tym, co wam nie przypasowało-jeżeli ktoś miałby coś z tego wynieść, to będzie tylko lepiej.
Ja ostatnio w ciemno, (na czym się trochę przejechałem, bo szukałem czegoś raczej "intermediate") kupiłem w http://www.nuty.pl napisał sporo podręczników.
Moje wrażenia- rzecz raczej dla początkujących, zaczynających grać jazz- wszystko od podstaw, elementy walkingu, poruszanie się w różnych "okołojazzowych" stylistykach. Koleś przedstawia najpopularniejsze jazzowe progresje, mamy bluesa jazzowego, parkerowskiego, rhythm changes itd. Książka w mocny sposób podchodzi do harmonii właśnie i to duża jej zaleta. Niestety- co oczywiste- w związku z objętością (70 stron) nie nauczy niczego w pełni, a da podstawy do poszukiwań.
Największą zaletą książki jest płyta, na której nagrano ponad 50 przykładów, nagranych stereo (lewy kanał bas+bębny, prawy- bębny+fortepian, jak aebersoldy), świetnie brzmiące, nieprzekombinowane, zahaczają o wiekszość jazzowych stylistyk, sporo popularnych progresji. W wielu trackach miejsce specjalnie na solo basu. Bez płyty książka miałaby mały sens- z płytą- cenna pozycja, zwłaszcza, że mamy tam np 4-taktowe przykłady, na których mamy układać własne patenty i uczyć się "słyszenia".
Cena u dustrybutora w Polsce- koło 75 zł, w "nuty.pl" koło 100. |
|
| 19-03-2005 19:07 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Ja bym polecil "The Improvisor´s Bass Method" Chucka Shera. Nabywcy tej ksiazki beda mieli zajecie na pare lat... |
|
| 20-03-2005 21:58 | |
 |
bartek_wegorek Posting Freak       Skąd: Postów: 3,475 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Slap It by Tony Oppenheim Bass Method by Steve Bailey & Victor Wooten
Obydwie szkoly na FTP w PDF i MP3 >>>GROOVE, that's what it's all about<<< |
|
| 20-03-2005 22:27 | |
 |
Macieja Member     Skąd: Postów: 266 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2004 Status: Offline
|
A ja polecam dla bluesmanów:
[img]http://nuty.pl/npl/npl052105.gif
Jon Liebman "Blues Bass".
Dużo rozpisanych bluesowych patentów, dużo fajnych standardowych pochowów bluesowych i co moim zdaniem najciekawsze - 25 rozpisanych solówek na basie - pomocne do nauki improwizacji.
Dostępne na http://www.nuty.pl[/img] |
|
| 22-03-2005 11:26 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Czolem, Macieja...
Moglbys cos szerzej napisac o tym podreczniku (trzeba przewartosciowac swoje pojecie o bluesie) bo nie ukrywam, ze przymierzam sie do niego jako nastepnego zakupu...jak plyta?ile przykladow? Jakich? Dzieki z gory : : |
|
| 22-03-2005 12:03 | |
 |
Macieja Member     Skąd: Postów: 266 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2004 Status: Offline
|
Hej Myszor. Apropos Blues Bass by Jon Liebman.
Jeśli chodzi o przykłady, to jest ich chyba ze 70. Każdy przykład to 1 chorus zagrany na CD. Od razu są sensowne przykłady - to znaczy nie ma nagranych ćwiczeń gam, rozgrzewek, gry na pustych strunach czy czegoś takiego. Od razu konkret.
Pierwsza część przykładów to groovy - różne style bluesowe, slow bluesy, rock bluesy, country bluesy i tak dalej. Dla mnie przydatny był jeśli chodzi o różnorakie "smaczki" i urozmaicenia pochodów, ciekawe przejścia między akordami itd. Jednak dla mnie trochę za malo walkingów.
Druga część przykładów to solówki - jest ich 25 i są w różnych tonacjach, różnych tempach, więc można wyrobić sobie pogląd. Trochę jestem rozczarowany tym, że wszystkie one są zagrane powyżej IX pozycji - nie ma przykładów solówek zagranych niskimi dźwiękami, a przecież tak też można.
No i co mogę więcej napisać. Największym atutem tej książki to te solówki. Ja mam trochę płyt bluesowych, ale mało na nich jest solówek na basie - nie ma od kogo ściągać. Jeśli chodzi o groovy, to zamiast wkuwać przykłady lepiej sobie kupić jakąś płytę Nocnej Zmiany Bluesa i pościągać, a przykłady potraktować jako lekturę uzupełniającą. |
|
| 23-03-2005 16:22 | |
 |
maczos Senior Member     Skąd: Postów: 1,102 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 23-03-2005 21:32 | |
 |
NEXUS Junior Member   Skąd: Postów: 18 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
J.Patitucci-A dictionary of grooves and techniques- właśnie wrzucam na Bas00fkę w upload : : |
|
| 23-03-2005 23:42 | |
 |
bartek_wegorek Posting Freak       Skąd: Postów: 3,475 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Slap It by Tony Oppenheim
Obydwie szkoly na FTP w PDF i MP3 joł.. gdzie to bo niemoge znalesc ???
w Upload, dalej Artinio
>>>GROOVE, that's what it's all about<<< |
|
| 24-03-2005 01:23 | |
 |
Samooray więcej sprzętu jak talentu       Skąd: Oliway Postów: 2,971 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2005 Status: Offline
|
"Bo muzyka nie jest tak prosta jak 2+2=4, tu są jeszcze półtony" Kupię (w ludzkiej cenie of cors), jeżeli ktoś ma, posiada i jest mu niepotrzebne!! 1 klapę do takiego: http://tnij.org/bro6 racka!! |
|
| 26-03-2005 10:45 | |
 |
|
To jest pozycja obowiązkowa jesli chcesz uczyc sie nut.
>>>GROOVE, that's what it's all about<<< |
|
| 26-03-2005 16:07 | |
 |
jarojanu Member     Skąd: Postów: 322 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 29-03-2005 16:27 | |
 |
Markus Senior Member      Skąd: Warszawa Postów: 885 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
J.Patitucci-A dictionary of grooves and techniques- właśnie wrzucam na Bas00fkę w upload :  : Nexus, Wrzuciłeś to w końcu bo nie mogę nigdzie znaleźć? |
|
| 30-03-2005 12:42 | |
 |
|
To jest pozycja obowiązkowa jesli chcesz uczyc sie nut.
Książka dobra, jeżeli się ją przerabia z nauczycielem. Do samodzielnej nauki najlepsza jest książka z płytą CD. Możesz popatrzyć na nuty, spróbować sam zagrać i porównać z nagraniem. A tak to co? Poza tym łatwiej się nauczyć jakiegoś groova z nut jeżeli się go usłyszy. Nieeee ta książka to nie na te czasy.
|
|
| 05-04-2005 10:07 | |
 |
SubsooN Junior Member    Skąd: Postów: 93 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Ja bym polecil "The Improvisor´s Bass Method" Chucka Shera. Nabywcy tej ksiazki beda mieli zajecie na pare lat... Masz może tą książkę? Mógłbyś o niej napisać parę słów? Czy jest do niej dołączona płyta?
|
|
| 05-04-2005 12:06 | |
 |
| |
|