| Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki... |
| Autor | Wiadomość |
NuBel Posting Freak       Skąd: Postów: 2,120 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Jesli to twoj pierwszy podrecznik to niezbedne bedzie uzupelnienie w postaci ksiazki do muzyki z podstawami tejze. (chodzi o podręcznik Pluszcza - przyp. autora) No własnie to był mój pierwszy podręcznik i troche nie kumałem po co ćwicze to co ćwicze i co ja właściwie ćwicze. Jaką książkę do uzupełnienia tego podręcznika byście polecali? Może być przykładowo, żebym miał jakieś wskazówki w księgarni. Na co zwracać uwagę przy kartkowaniu knigi.
Troche niewygodne są te kasety, jak się chce coś przesłuchać kilka razy pod rząd to trzeba przewijać, mogliby to unowocześnić i wydać na CD. Ja obszedłem problem przegrywając kasety na mp3 8)
"Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 23-06-2005 19:34 | |
 |
rafal Member    Skąd: Postów: 442 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2005 Status: Offline
|
Cześć.Ja kupiłem sobie 3x bas W.Pilichowskiego , I czesc "Bas bez tajemnic" A.Pluszcza i "Basowanie kciukowanie" M.Saktury. Andrzej Pluszcz uczy od podstaw,najpierw proste ćwiczenia ,póżniej poznawanie skali łacznie z elementami rytmicznymi i harmonicznymi. Nie ma tam nic o klangu.Za to jest kaseta  :D Od klangu jest "Basowanie kciukowanie" Marcina Saktury. Póżniejsze ćwiczenia wydają się trudne ale klang łatwy nie jest .Również dołaczona kaseta. 3x bas Wojtka Pilichowskiego zawiera ćwiczenia,które mnie osobiście bardzo się spodobały.Są takie melodyczne i przyjemnie się je gra.Autor dalej w książce przedstawia technikę klangu . W komplecie kaseta. W przyszłości pewnie kupię jeszcze inne szkółki ale te wyżej wymienione mogę stanowczo polecić !!! Natomiast jeśli chodzi o video to Jaco Pastorius "Electric modern bass" jest bardzo ciekawy.Ściągam do niego jeszcze tabulaturę. John Myung "Progressive Bass Concepts" .John uczy nas jak grać na 6-strunowym basie. Ma bardzo fajne wstawki własnych kawałków w filmie. Victora Wootena to nie trzeba przedstawiać.Victor ma bardzo dużo szkółek i dobrze  szczególnie fajne ma te o klangu. Billy Sheehan przynajmniej w tych video co ja mam to raczej bardziej gada o basówce i przekazuje praktyczne porady dotyczące grania.Przyjemnie się ogląda. Uważam ,że każda szkółkę warto zobaczyć.Zawsze się coś nowego wyniesie  Jak bedę miał coś nowego to dam znać !!! Pozdrawiam
gdzie można kupić victora szkółki?
Mam do Was prośbe W żaden sposób nie moge się się dostać na tego ftp-ka Próbowałem przez total commander ( tak jak polecał Drewniak), ale tu chuj bo ściąga jakiś katalog godzinami i nic z tego Ma ktoś jakiś pomysł jak się tam moge dostać bo bardzo mi zależy na tych dwóch szkółkach Dodam tylko że jestem podłonczony do sieci lan (jeśli to coś zmienia) Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
|
|
| 01-07-2005 19:28 | |
 |
ANTonio Jestem kamieniem! Daj hardcore'a!       Skąd: Kościan Postów: 6,463 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
ogloszenie pt: FTP na forum jest - przejrzyj Brotherhood of "Wsadź se swój aparat w dupę" Have no power in your cock? You'll find it in funk-rock!

|
|
| 01-07-2005 20:58 | |
 |
schizoos Newbie  Skąd: Postów: 4 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2005 Status: Offline
|
EDIT by CosmoSquig: Schizoos - bardzo elegancko Cię przepraszam, ale chciałbym zobaczyć jak wyglądają Twoje "prawa własnościowe" do szkoły Jaco Pastoriusa. Jeśli je przedstawisz, to zrobię Ci przyklejony topic z reklamą Twoich DivX'ów, w międzyczasie piszę mail do Allegro o zweryfikowanie Twojej oferty na aukcjach, no i czekam na te "prawa własnościowe".
schizoos  |
|
| 05-07-2005 14:58 | |
 |
schizoos Newbie  Skąd: Postów: 4 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2005 Status: Offline
|
EDIT by CosmoSquig: Schizoos - bardzo elegancko Cię przepraszam, ale chciałbym zobaczyć jak wyglądają Twoje "prawa własnościowe" do szkoły Jaco Pastoriusa. Jeśli je przedstawisz, to zrobię Ci przyklejony topic z reklamą Twoich DivX'ów, w międzyczasie piszę mail do Allegro o zweryfikowanie Twojej oferty na aukcjach, no i czekam na te "prawa własnościowe".
ano prawa wygladaja tak, ze szkola ma ponad 25 lat
schizoos  |
|
| 05-07-2005 23:38 | |
 |
CosmoSquig BOT       Skąd: Kraków Postów: 3,838 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
I co z tego? Panowie z Warner Bros zastrzegli sobie ponownie prawa do jej dystrybucji w roku 2002. Musisz więc poczekać do 2027, tyle że obecnie te '25 lat' o ile mi wiadomo nie jest już przepisem obowiązującym.
Ja rozumiem, że można komuś przegrać szkółkę po przyjacielsku, tak samo jak można pożyczyć znajomemu dvd z oryginalnym nagraniem. Ale robienie kasy na pirackich nagraniach to jest dość poważne przestępstwo. I lepiej za bardzo się z nim tu nie afiszuj, bo nie wydaje mi się, żeby Ojciec Prowadzący w osobie Wojtka Olszaka miał jakiekolwiek skrupuły przed zawiadomieniem o sprawie policji.
.... 25 zeta za film zpiracony z sieci... : : Those who say money can't buy you happiness simply don't know where to shop. |
|
| 05-07-2005 23:59 | |
 |
|
ok - nie bede robil zadnych problemow... aukcje zostaly zdjete z allegro. nie wiedzialem nic o tych przepisach, przyznaje - masz racje. mea culpa. sprzedawalem szkoly z czystym sumieniem, myslac, ze to rzeczywiscie po tylu latach jest legalne
mam kwestie odnosnie szkoly stu hamm'a, o ktorej ktos tu pisal powyzej. gdzie mozna ja odnalezc? schizoos  |
|
| 06-07-2005 09:52 | |
 |
CosmoSquig BOT       Skąd: Kraków Postów: 3,838 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Do ogólnej informacji - jeszcze kilka lat temu faktycznie funkcjonował w Polsce przepis, który umożliwiał każdemu dystrybucję utworów starszych niż 25 lat. Obecne przepisy unijne mówią jednak, że prawa autorskie są chronione do 70 lat po śmierci autora. Czyli tak od ok. 2050 roku zżynianie szkółek z sieci Jaco czy Wootena będzie legalne. Those who say money can't buy you happiness simply don't know where to shop. |
|
| 06-07-2005 10:59 | |
 |
Jontek Leon z poczty       Skąd: Bolesławiec Postów: 5,583 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
(...) Czyli tak od ok. 2050 roku zżynianie szkółek z sieci Jaco czy Wootena będzie legalne. Wtedy to niektórzy z nas będą starali się wkręcić na jamm z Hendrixem i Niemenem w pubie "Pod Świętym Piotrem" tudzież w melinie "U Kusego" :twisted: :twisted: :twisted:
M@rcin @ntoni S@rkowicz "W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. Ale w praktyce jest" - Miś Yogi |
|
| 06-07-2005 12:25 | |
 |
Drewniak potenga       Skąd: z Gdańska Postów: 3,604 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Moze nawet nie niektorzy, a wiekszosc  Dobry setup to pół basu  Siły przyrody w służbie człowieka. BE4GP12AH200410ALPHOWER Dobry sound ideałem bliskim  |
|
| 06-07-2005 13:11 | |
 |
ANTonio Jestem kamieniem! Daj hardcore'a!       Skąd: Kościan Postów: 6,463 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
(...) Czyli tak od ok. 2050 roku zżynianie szkółek z sieci Jaco czy Wootena będzie legalne. Wtedy to niektórzy z nas będą starali się wkręcić na jamm z Hendrixem i Niemenem w pubie "Pod Świętym Piotrem" tudzież w melinie "U Kusego" :twisted: :twisted: :twisted:
Chyba raczej "Pod Czarcin Ogonem" : :
Brotherhood of "Wsadź se swój aparat w dupę" Have no power in your cock? You'll find it in funk-rock!

|
|
| 06-07-2005 17:15 | |
 |
Jontek Leon z poczty       Skąd: Bolesławiec Postów: 5,583 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
ANTonio - Ty myjesz nogi dla szatana, to może Cię tam wpuszczą.... Ale bądź świadom, że tam, gdzie piszesz, starym zwyczajem w muzyków nie dających rady rzucają blachami :lol:
Tak piszę, bo niczego nie moożna być pewnym. Dziś dostałem kwity (a właściwie segregator nut na bas) od szefa bigbandy, z którą mam grać od września. Kwity do utworów, które wydawało mi się, że znam. Ale jak zobaczyłem odręczne uwagi na temat akcentów pod nutami z nagłówkiem "London Orchestration" to zaczynam się cokolwiek mocno niepokoić .... M@rcin @ntoni S@rkowicz "W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. Ale w praktyce jest" - Miś Yogi |
|
| 06-07-2005 18:54 | |
 |
KosciaK Senior Member      Skąd: Postów: 800 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Witam!
Wpadła niedawno w moje łapy całkiem fajna pozycja: Sigi Busch - Jazz Bass Compendium
Zaczyna się od różnych wprawek dla kontrabasistów - na ustawienie łap, odpowiednie palcowanie, granie palcami, arco, opalcowania, pozycje. Potem zaczyna być coraz ciekawiej. Budowa walkingów od podstaw - zasady konstruwoania, patterny, sporo przykładów w różnych stylach. Następnie akordy - budowa, przewroty i zastosowanie w praktyce czyli przykłady na ogrywanie typowych w jazzie progresji. Dalej różne skale i ich zastosowania Trochę sugestii co do sposobu ćwiczenia Na koniec kilka transkrypcji solówek Sigi Busch'a
Jako, że to dla kontrabasistów to oczywiście tylko nutki. Teoria raczej nie wytłumaczona a pokazana w przykładach. Czyli mamy ćwiczonka na akordy durowe ale nie ma słowa jak takie akordy się buduje i dlaczego - trzeba wywnioskować z ćwiczeń albo poczytać gdzie indziej. Harmonia funkcyjna też nie wytłumaczona więc jak ktoś nie wie dlaczego stosowane są takie a nie inne progresje może mieć kłopot. Dość życiowe przykłady - w większości wykorzystują różne typowe progresje.
Mi osobiście się podoba i właśnie sobie przerabiam rozdział o walkingach
pozdro! BYKOM STOP! - Pisanie z błędami to buractwo!
http://kosciak.blox.pl |
|
| 09-07-2005 20:34 | |
 |
Kitke Senior Member      Skąd: Bełżyce/Lublin Postów: 1,048 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Kosciaku gdzie ta szkolke mozna zdobyc? |
|
| 09-07-2005 21:42 | |
 |
Pień Junior Member   Skąd: Postów: 23 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2005 Status: Offline
|
Dostałem ostatnio bardzo fajny podręcznik rzecz nazywa się "Improvisation Rock Basse" popełnił to niejaki David C. Gross niestety książeczka jest po francusku tj. można sobie poradzić bo przykłady ćwiczeń są bardzo życiowe ale jest kilka rozdziałów w których chyba chodzi o kieś niecodzienne patenty a bez zrozumienia tekstu ni w ząb. nie wie ktoś czy może istnieje angielskie wydanie czy coś?Tak czy inaczej gdyby ktoś dostał w swoje ręce tą książke to polecam. D.U.P.A. |
|
| 24-07-2005 21:31 | |
 |
| |
|