| Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki... |
| Autor | Wiadomość |
badkins Member     Skąd: Gdansk Postów: 221 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2007 Status: Offline
| RE: Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki...
Nie, chciałem po prostu się czegokolwiek dowiedzieć na temat poziomu zaawansowania i czegokolwiek na jej temat. A jeśli już coś kupuję, wolałbym wiedzieć co, chyba normalne. Że nic nie znalazłem, pytam. Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2009 00:28 przez badkins. |
|
| 16-05-2009 00:27 | |
 |
mewash Junior Member    Skąd: Postów: 15 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2007 Status: Offline
Mam 3xBass, więc mogę napisać kilka słów.
W kwestii grania kciukiem jest w tej książce 12 ćwiczeń. Poziom trudności jest sukcesywnie podkręcany. Pierwsze cztery motywy każdy "twardziel" i tak sobie odpuści. W ten sposób zostaje osiem ćwiczeń do ogrania.
Pozornie jest to mało, ale dla osoby zielonej w tym temacie (ja się na tym uczyłem slapu) wystarczy by się parę razy solidnie sfrustrować i zarwać z basem kilka nocek.
Sprawy techniczne. Każde ćwiczenie jest rozpisane na dwa sposoby: nuty i taby. Każdy kawałek można sobie osłuchać, co często jest wieeelką pomoca.
W tym temacie polecam też "Slap it - funk studies for the electric bass by Tony Oppenheim" - fajne funkowe melodie, dobrze stopniowany poziom trudności, grubo ponad stówa ćwiczeń. Minus (dla mnie przynajmniej) to brak tabów - zapis tylko nutami, ale da się to przeżyć. Szkoła wraz z ćwiczeniami w mp3 do zassania w necie  Basista będzie zauważony przez publikę na koncercie tylko w dwóch przypadkach wszyscy pozostali przestaną nagle grać, albo on przestanie nagle grać. |
|
| 16-05-2009 12:08 | |
 |
Gruby Piotr Milczarek       Skąd: Tomaszów Maz. Postów: 3,023 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
http://www.myspace.com/grubynoiz
Zwycięzca I Międzynarodowych Mistrzostw W Rzucie Gitarą Basową - Końskie 2009  |
|
| 21-05-2009 00:19 | |
 |
KU-BA(S) Member    Skąd: Moszczenica Postów: 259 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2008 Status: Offline
Dzięki Gruby ! Ten Marcin to wygląda podobnie do Johna Deacona z Queen 
|
|
| 27-05-2009 15:12 | |
 |
Hellrider free bird      Skąd: Gdynia Postów: 550 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2006 Status: Offline
my style is di bom digi bom di deng di deng digigigi |
|
| 18-06-2009 23:09 | |
 |
jank54321 .   Skąd: Olsztyn Postów: 12 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2009 Status: Offline
Świetna książka "Progressive Bass Concepts" Johna Myunga (nie tylko na 6tkę)  |
|
| 29-06-2009 16:07 | |
 |
Kyszmon Basista jak z koziej dupy trąba!   Skąd: Postów: 86 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2009 Status: Offline
Cześć wam. Szukam czegoś do nauki na basie, dla początkującego.. chodzi mi dokładniej o to, aby nauczyć się podstaw(ale bez przesadyzmu, takie rzeczy jak łapanie gryfu i te sprawy mam opanowane. (4 miesiące na akustyku grałem)). |
|
| 15-07-2009 00:10 | |
 |
Hellrider free bird      Skąd: Gdynia Postów: 550 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2006 Status: Offline
my style is di bom digi bom di deng di deng digigigi |
|
| 31-07-2009 11:11 | |
 |
Zeo Newbie  Skąd: Postów: 1 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2009 Status: Offline
Jaką książkę dot. czystej teorii muzyki byście polecili? |
|
| 04-08-2009 12:36 | |
 |
ANTonio Jestem kamieniem! Daj hardcore'a!       Skąd: Kościan Postów: 6,463 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Jaką książkę dot. czystej teorii muzyki byście polecili? Franciszek Wesołkowski, Zasady Muzyki. Co jakiś czas wracam do niej i czytam po parę działów, starając się je jakoś w życie wdrożyć 

Brotherhood of "Wsadź se swój aparat w dupę" Have no power in your cock? You'll find it in funk-rock!

|
|
| 04-08-2009 23:54 | |
 |
low noise     Skąd: inąd Lublin Postów: 339 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2008 Status: Offline
Polecam szkółkę Drums2Bass, oferta allegro w Kupię/Sprzedam/Zamienię. C#F#BE |
|
| 30-08-2009 19:41 | |
 |
gajos Newbie   Skąd: Postów: 4 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11-2004 Status: Offline
|
|
| 03-09-2009 21:02 | |
 |
lucien Pan Przytulak     Skąd: Postów: 570 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2007 Status: Offline
O cześć gajos.
Ponadto - szukam materiałów basowych dla 9 letniego dzieciaka, najlepiej po polsku. Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem. |
|
| 11-10-2009 23:23 | |
 |
FX Adam Fulara     Skąd: Postów: 289 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Witam.
Ja w ramach "chwalenia się". Co prawda nie jest to podręcznik na bas, ale na pewno znacie wielu gitarzystów, więc może zainteresuje to jakiegoś kolegę.
Wydałem podręcznik "Two-handed tapping-guitar workshop" z płytą DVD (ABsonic 2009).
Książka przeznaczona jest na tradycyjną gitarę 6-strunową (ze zwykłym strojem: EBGDAE) i jest to wydanie dwujęzyczne (polsko-angielskie). Książka zawiera 14 lekcji i 14 kompletnych transkrypcji utworów znanych i lubianych (klasyka i muz. rozrywkowa)

Wrzuciłem trailer: http://adam.fulara.com/music#book
Patronat: "Gitarzysta" i "TopGuitar". Cena detaliczna 41 PLN.
pozdrawiam Nowy imidż - http://x22a.fotka.pl/ Adam Fulara http://fulara.com/ |
|
| 22-10-2009 22:29 | |
 |
Gruby Piotr Milczarek       Skąd: Tomaszów Maz. Postów: 3,023 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Wiesz co, myślę że powinieneś pochwalić się tym ogólnie.
Takie coś powinno się reklamować.
Duży powód do radości!
Gratz!  http://www.myspace.com/grubynoiz
Zwycięzca I Międzynarodowych Mistrzostw W Rzucie Gitarą Basową - Końskie 2009  |
|
| 22-10-2009 23:22 | |
 |
| |
|