Odpowiedz Napisz temat 
Nauka gry...
AutorWiadomość
gier0
Newbie
*

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Nauka gry...

Witam,
chciałem się nauczyć grać na klawiszach, tak by móc w przyszłości grać bluesa, rocka. Problem polega na tym, że nie jestem pewien w jaki sposób powinienem zacząć.
Polecanym na różnych forach podręcznikiem jest szkoła Klechniowskiej - nabyłem, zapoznałem się, przerobiłem już kilka ćwiczeń (choć wciąż jestem na początku).
Inną książką, do której mam dostep to (proszę się nie śmiaćsmilie: "Piano for dummies".
Istotną różnicą pomiędzy tymi dwoma pozycjami jest to, że u Klechniowskiej od początku gra się na dwie ręce i rozwija tę umiejętność, natomiast w tej drugiej autor koncentruje się na nauce gry na jedną rękę (na początek) a później dodaje elementy związane z lewą ręką.

Nie chcę być pianistą, chcę trochę pograć w kapeli na czymś innym niż gitara. Mam już swoje lata (ponad 30) więc na wszechstronną naukę już raczej nie pora.

Stąd moje pytanie: którą drogę nauki gry powinienem wybrać?

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

pozdrawiam

25-08-2008 16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
kamczak
Junior Member
**

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
RE: Nauka gry...

ja bym zaczął od nauki gry akordami, niż od konkretnych nut. W pierwszej kolejności wszystkie durowe i molowe we wszystkich możliwych przewrotach - to daje 12x2x3 kombinacji. Umiesz grać na gitarze, to powinno pójść szybko. Potem jest na youtube dużo tutoriali, ludzie nagrywają video z różnymi sztuczkami, zwłaszcza blusowymi

28-08-2008 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz Napisz temat