| materiały na ostry bass :D |
| Autor | Wiadomość |
seksi Junior Member    Skąd: Postów: 81 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2006 Status: Offline
| materiały na ostry bass :D
jakich materiałów użyć do gitary żeby pasowało do ostrego pierdolnięcia? (decha, gryf, pickupy, układ). myslałem ze ostro moze zagrac mayo be4, albo cort gb74. co wy na to? funky the monkey!!!
fuck'a the kaka. |
|
| 01-11-2006 16:13 | |
 |
zz_top Junior Member    Skąd: Postów: 70 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2005 Status: Offline
|
Oj na ostre pierdolnięcie jest conajmniej kilka recept. 2 napopularniejsze to: - Przebić się mocą. A więc na mahoniowym basiku jakieś aktywne humbuckery i wątroba Ci wypadnie. W zespole zazwyczaj świetnie dopierdziela to "mięcha" grając unisono z gitarami. - Przebić się sposobem. A więc basik, który w znacznej mierze mija się częstotliwościowo z gitarami a współgra z perką - na przykład klasyczny Jazz Bass. Niby nie musi grać głośno a zawsze go "wypunktowuje" z kapeli. To tak baaardzo ogólnie. Najwięcej basu ma cios w ryj - równo 1 Hz! |
|
| 01-11-2006 16:32 | |
 |
groza Słońce Odnowy       Skąd: Szczecin Postów: 2,594 Grupa: Moderatorzy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
powtorze to samo, nie drewno - a jego jakość. ja mam niby "łagodnego" fendera - olcha/palisander, a mięchem to zarzuca takim, że przepraszam. znajomy wczoraj przytargał ibaneza z lat 70tych - klon/chuj wie co w korpusie (ciezki w kazdym razie) - z innymi kompletnie pickupami brzmialo prawie tak samo jak moje wioslo - wszystko kwestia jakosci komponentow. rodzaj drewna to sa dosyc subtelne roznice - imo. Michał "Michał Frydryszak" Frydryszak -- http://www.fatbellyfamily.pl / Utrata słuchu ostatnią linią obrony!!! |
|
| 01-11-2006 18:42 | |
 |
musiek Forumowa lutniczyna       Skąd: Rybnik Postów: 3,828 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
ze drewno dobrej jakosci to wiadomo, zgadzam sie z tym, ale imo musi byc raczej twarde [ciezkie] np klon, jawor [to tez w sumie klon], jesion, wszelkie drewna egzotyczne, zeby nie wialo mulem, tylko ladnym dolnym srodkiem i szklanna gorka. na podstrunnice palisander, na gryf klon, humbucker albo dwa i mozna loic. aczkolwiek jazz bass tez umie pierdolnac mocno, jak to groza juz powiedzial. ale brzmienie zalezy tez w duzej mierze od sposobu gry, bo ktos kto cale zycie powiedzmy gral po weselach nie wydoi z basu miesa rzucanego na lewo i na prawo, bo albo nie bedzie mial tyle sily w lapie [mowie o mocnym ataku] albo sie zmeczy po kilku taktach. do ostrego pierdolniecia dobrze jest grac kostka, nie zapominajac caly czas o cwiczeniu palcow, zeby pewnego dnia zastapic kostke wlasnym cialem ;d takie moje zdanie ;d pzdr
 emsibi>bejbol>geljen-costam>czerwone glosne pudelko
Jak Galien nie grał to nie wiem co może zagrać |
|
| 01-11-2006 19:02 | |
 |
marek HAGA Senior Member      Skąd: Bjałystok Postów: 1,630 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 05-2005 Status: Offline
| |
| 02-11-2006 07:39 | |
 |
PiotreX Junior Member   Skąd: Postów: 80 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
|
Wiecie, co? mi to by pasowało do niezłego pierdyknięcia: http://www.warwickbass.com/basses/doublebuck.html ale musiałbym posłuchać tego wpierw, bo to tylko zgaduję. Do tego jak dla mnie kolumna 18" + 2x12" puszczona przez Oktawizer Odnośnie tego brzmienia(oktawizer) to chyba polecam posłuchać piosenki Hatesong z nowego DVD Porcupine Tree - Arriving Somewhere. W ogóle to kompletnie polecam ten zespół Kostka? no czasem używam, ale to raczej jak jest potrzebne takie agresywne chrupanie, wiecie, zjadanie kostki przez struny, a tak to paluchami i jak chcę coś mocniej zaakcentować, to kciukiem go slapnę albo szarpnę wskazującym, a ostatnio przejmuję bajer od basisty Mudvayne, który bardzo dynamicznie gra palcami. Znaczy się uderza struny tak mocno, że dają efekt niby slapu (palcami 1 i 2 of course, nie kciukiem) brzmienie tegoż jest w moim wykonaniu delikatniejsze od slapu, ale również agresywne. Nie jest super istotne jaki instrument masz, ważne jak go użyjesz. Jeden z sygnowanych basów firmy Carvin ma tylko pokrętło volume i jeden pickup, bo basista sygnujący twierdzi że wszystkie brzmienia może ustawić na wzmacniaczu. Tylko trzeba się nauczyć go obsługiwać pozdro PX badabing badaboom. http://myspace.com/fugufish
 |
|
| 02-11-2006 10:09 | |
 |
Meehaw Senior Member      Skąd: Postów: 1,478 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2005 Status: Offline
| Re: materiały na ostry bass :D
... ostrego pierdolnięcia? ... Tutaj szlag trafił sztukę mówienia o muzyce, chyba że chcesz używać basu do bijatyk po meczu. :roll:
|
|
| 02-11-2006 15:25 | |
 |
musiek Forumowa lutniczyna       Skąd: Rybnik Postów: 3,828 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
Meehaw, delikatnie mowiac, jemu zalezy na mocnym dolnym srodku i szklistej gorce, wiesz taka muza co burn albo sat graja
zalozmy slowniczek
ostre pierdolniecie-duzo dolnego srodka, bardzo wyrazsta gora kurewny mul-maksymalne podbicie niskich czestotliwosci, obciecie wysokich przejebana szklanka-ostre podbicie wysokich czestotliwosci od okolo 0.8 kHz w gore, z minimalnym [ok 3dB] podiciem dolnego srodka dupne funkowe pierdniecie-podbicie dolnego i gornego srodka z obcieciem skrajnych pasm ruchajacy szatan-przester z duza iloscia gainu
pzdr
|
| 02-11-2006 19:18 | |
 |
PiotreX Junior Member   Skąd: Postów: 80 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
| |
| 02-11-2006 21:51 | |
 |
Mukan outsider     Skąd: Postów: 430 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2006 Status: Offline
| |
| 02-11-2006 21:57 | |
 |
KowaL Posting Freak       Skąd: Postów: 2,625 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2006 Status: Offline
|
Cały musiek
Trafiłżeś w sedno ! |
|
| 02-11-2006 21:58 | |
 |
|
: : pzdr
|
| 02-11-2006 22:12 | |
 |
snowblind mam tyle samo gwiazdek co Pilich!      Skąd: Katowice, Rzeszów, Kraków Postów: 890 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2006 Status: Offline
|
No to w brzmieniu celuję w coś około ostrego pierdolnięcia : :
 |
|
| 02-11-2006 23:19 | |
 |
=Sat= Posting Freak       Skąd: Postów: 3,181 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
Doświadczenie mówi mi, że do ostrego grania może być byle co. I tak nie będzie tego słychać... Marek twoje hasła czasami mnie rozkurwiają w kosmiczny pył. (((;
 OPOZYCJA |
|
| 03-11-2006 00:10 | |
 |
Juicy_Juice Member     Skąd: Postów: 364 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Pozdrawiam, Piotrek (Juicy_juice) |
|
| 07-11-2006 15:37 | |
 |
| |
|