| Lutnictwo... |
| Autor | Wiadomość |
Anonymous Unregistered
| Lutnictwo...
Panowie Temat "Lutnictwo" zasluguje na powazniejsze potraktowanie , tym bardziej , ze pare osob przymierza sie do zrobienia wlasnego wiosla , ja juz to uczynilem... Poza tym wiele pytan jest bezposrednio na ten lub pokrewny temat.Tutaj mozemy sie w tej materii powyzywac... Zapraszam |
|
| 22-01-2005 23:22 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Od razu mam pierwsze pytanie ... Dostalem od kolesia kawal drewna , ktory w Dominikanie nazywaja Hebano Verde (heban zielony) twarde i rzeczywiscie jasnozielone ...Wyglada jakby impregnowane zna ktos to drewno ? |
|
| 22-01-2005 23:38 | |
 |
Muody Senior Member      Skąd: Postów: 1,836 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Zawsze chciałem złozyć własne wiosło... jak to zrobic? zamówic korpus, szyjke na warmoth czy stewmac.com, elektronike i inne pierdły i poskładać? czy to jest az takie łatwe? |
|
| 23-01-2005 12:24 | |
 |
Jajko bzdurox      Skąd: ona się wzięła Postów: 1,223 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
mam zamiar poskładać korpus z kilku kawałków drewna i czym to kleić ?? Zwykłym wikolem ?? może wpakować jakieś kołeczki w środek ?? Official WD Music Man Club Member #13 TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5
Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem |
|
| 23-01-2005 14:04 | |
 |
Drewniak potenga       Skąd: z Gdańska Postów: 3,604 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Koleczki to chyba srednio... :roll: :shock:
Ja bym na twoim miejscy sprobowal na sruby, albo na gwozdzie :lol: Dobry setup to pół basu  Siły przyrody w służbie człowieka. BE4GP12AH200410ALPHOWER Dobry sound ideałem bliskim  |
|
| 23-01-2005 14:06 | |
 |
Jajko bzdurox      Skąd: ona się wzięła Postów: 1,223 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
ale to i tak by na klej szło  Official WD Music Man Club Member #13 TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5
Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem |
|
| 23-01-2005 14:08 | |
 |
Drewniak potenga       Skąd: z Gdańska Postów: 3,604 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 23-01-2005 14:11 | |
 |
FurioSan Zadufany w sobie bubek - rotfl       Skąd: Postów: 4,183 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11-2004 Status: Offline
|
mnie tez zawsze intrygowalo jak sie laczy rozne gatunki ii kawalki drewna w jednym korpusie ...
moze ktos kto mial do czynienia z tym powie ??
i jaka wplywa na brzmienie top a jak spod ?? czy t o nie ma znaczenia wiekszego ?? Wireless Samsona z montażem do racka i zasilaczem Precel Dominikana Standard by Zenek Spawacz + OHC Meska 400+ /case/footswitch

Ceny do negocjacji |
|
| 23-01-2005 14:34 | |
 |
taBASSco Member     Skąd: Postów: 474 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
mam zamiar poskładać korpus z kilku kawałków drewna i czym to kleić ?? Zwykłym wikolem ?? może wpakować jakieś kołeczki w środek ?? do tych celów doskonale nadaje sie rakoll express 25 do połaczen silnie obciązonych mechanicznie do twardych gatunków drewna.ja tego uzywam klejąc olche z jesionem,klonem mahoniem i uważam ze to świetny klej.Nie stosuj żadnych kołeczków,jezeli powierzchnia styku jest idealnie równa czyli przestrugana na równiarce lub przeszlifowana na taśmówce to nie trzeba takiego łaczenia niczym wzmacniac a wiadomo ze jeśli to ma byc instrument to musi byc idealnie. |
|
| 23-01-2005 18:50 | |
 |
taBASSco Member     Skąd: Postów: 474 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
mnie tez zawsze intrygowalo jak sie laczy rozne gatunki ii kawalki drewna w jednym korpusie ...
moze ktos kto mial do czynienia z tym powie ??
i jaka wplywa na brzmienie top a jak spod ?? czy t o nie ma znaczenia wiekszego ?? z moich doświadczeń wynikło ze np korpus olcha/jesion kanapka 50/50 zabrzmi jasniej i twardziej z topem z jesionu niż z olchy,czyli jak komuś brzmienie olchy jest za subtelne to moze dokleic top z klonu lub jesionu,podobnie z body mahoniowym do którego wręcz wskazane jest dodac top rozjasniajacy sound,z resztą zalezy jak kto lubi.Najlepiej byłoby miec spory zapas dobrego drewna dojscie do maszyn lub dobrego 100larza i kombinowac,jesli ktos ma warunki to naprawde polecam,to swietna zabawa!A co do łaczenia to własciwie jak kto potrafi... mozna w formie kanapki w odpowiednich proporcjach lub odwrotnie jak Carl thompson w swoich basikach bodajze rainbow bass lub melted wood czyli takie łaczenie we wzorki,wkomponowywanie jednych gatunków w drugie jak robi to conklin basses. |
|
| 23-01-2005 19:06 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Mlody ! To oczywiscie zalezy jak dalece chesz "majsterkowac" i jaki instrument chcesz zlozyc...Najprosciej jest zamowic korpus i szyje powiedzmy u Warmotha lub Rockingera , kupic osprzet i zmontowac to wszystko do kupy.Mozesz oczywiscie isc dalej i pokleic sobie calosc ale tu juz powinienes dysponowac narzedziami i miec troche praktyki w dlubaniu przy wioslach. Ja zlozylem sobie Warmotha jazz basa.Warmoth robi jakosciowo bardzo dobre elementy a firmy takie jak Yamaha daja sobie zrobic u nich gryfy do tych najlepszych modeli. Jezeli kupujesz szyje i deche w renomowanych firmach jak: Warmoth lub Rockinger nie obawiasz sie o nic bo te dwie czesci beda pasowac do siebie bez zadnego szlifowania jak ulal... Osprzet i elektronike montujesz juz taka jak chcesz (ja wlozylem klucze schaller , mostek Wilkinsona i aktywne pickupy Bartolini). Problem lakierowania obeszlem wtedy woskujac gitare.Wszystko funkcjonuje do dzis bez zadnych problemow. Jajko! Najwazniejsze przy sklejaniu jest jak najstaranniejsze przygotowanie do laczenia ...Gdy wezmiesz te deski , ktore chcesz skleic zlozysz je i spojrzysz pod swiatlo to dokladnie bedziesz widzial gdzie nad laczeniem jeszcze trzeba popracowac.Music Man stosuje cos w rodzaju piora i wpustu aby zwiekszyc powierzchnie klejenia....Kto nie chce kleic moze sobie zamowic deche juz sklejona w formie prostokata 51 na 35 na 4,5 cm u w/w Rockingera , olchowa kosztuje 98 euro a jesionowa (jesion bagienny -Swamp Ash )115. Ja do klejen stosuje klej w proszku rozpuszczany w wodzie po hiszpansku sie to nazywa "Cola en polvo" specjalny do spraw drewnianych. W Polsce z tego co pamietam byl taki klej w granulkach (kostny chyba) do rozpuszczenia w wodzie i podgrzania... |
|
| 23-01-2005 23:10 | |
 |
Zantetsu Banned  Skąd: Postów: 1,516 Grupa: Zbanowani Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
dobra, to ja mam pierwsze i zasadnicze pytanie. Znacie jakąś skuteczną metodę mierzenia menzury? Powiedzmy, że mam kształt, mam dechę, gryf i chce wpakowac mostek. Potrzebuję zmierzyć miejsce, gdzie ma on być. Progi narazie nie sa problemem, bo to ma być fretless. samuraj z familoka
(\ /) (O.o) (> <) |
|
| 23-01-2005 23:31 | |
 |
mrówa Junior Member    Skąd: Postów: 25 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
Hej wydaje mi się że jak to ma być fretless i bez markerów na podstrunicy to odległość mostka nie jest określona, odległości pomiędzy dźwiękami na podstrunicy będą większe lub mniejsze w zależności od menzury i tyle. myślę że należało by ją dobrać tak aby było wygodnie ... ale może się myle
pozdrawiam |
|
| 24-01-2005 04:13 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Menzure tzn. jej dlugosc MUSISZ znac przed budowaniem basu jezeli chcesz do tego podejsc powaznie , niezaleznie czy jest to fretless czy nie. Normalna Long Scale (Fender) ma 34 cale czyli 86,36 cm. Dwunasty prog jest zawsze dokladnie w polowie. Mostek musisz umiescic tak aby menzura sie zgadzala i byla jeszcze mozliwosc regulacji dla poszczegolnych strun.... Oczywiscie mozesz zbudowac wioslo z taka menzura jaka sobie tylko wymyslisz , jest na to wzor matematyczny.Bierzesz menzure (powiedzmy 90 cm) i dzielisz przez stala 17,817. Bedzie to 5,051 cm (trzy miejsca po przecinku nam starcza) i jest to odleglosc pierwszego progu od siodelka. Odejmujemy teraz od 90 cm odleglosc pierwszego progu tzn 5,051... Zostanie nam 84,949 , ktore dzielimy znow przez stala 17,817 ... Wychodzi nam 4,767 . sumujemy dla wygody 4,767 + 5,051 = 9,818 , wynik to odleglosc drugiego progu od siodelka ... itd itd...Teraz jak juz znasz system obliczania odleglosci progow mozesz sobie zbudowac wioslo z 36 progami jezeli tylko masz na to ochote i mozliwosci... |
|
| 24-01-2005 09:58 | |
 |
Muody Senior Member      Skąd: Postów: 1,836 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
a mi sie wydaje ze musi byc odmierzona... w zaleznosci od tego jaką chesz miec dlugość 34, 32 czy ile tam chcesz cali tyle musisz odmierzyc od siodełka do mostka, tak mi sie wydaje przynajmniej.
Z_S narazie raczej chciał bym złozyc sobie bass z gotowych częsci bo niejstem obyty w zabawie z drewnem. chciał bym sie gdziesz tego nauczyc  |
|
| 24-01-2005 10:03 | |
 |
| |
|