| Lutnictwo... |
| Autor | Wiadomość |
JAZZ-BASS Soundomierz - Yamahofil       Skąd: Bezdomny Postów: 2,170 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Musze się nie zgodzić. Chociażby w moim przypadku widać znaczną różnice pomiędzy wnęką na potencjometry wyłożoną jedną warstwą folii a 10cioma. W moim przypadku wystarczyła jedna warstwa folii... co nie zmienia faktu, że możesz mieć rację : :
A co do łaczenia z folią kabla to pineska styka. Qrde, na to nie wpadłem... ale faktycznie - to jest myśl! : : Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  |
|
| 01-02-2005 03:14 | |
 |
thumP Senior Member      Skąd: Postów: 1,934 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Ja to bym zrobił sobie cos takiego:
czy te korpusy z warmoth są identyczne jak jazzbassowe?
Korpus Warmotha ma troszkę inaczej wykrojoną dupkę (część asymetryczną, gdzie jest blacha i potencjometry) i przede wszystkim jest wyraźnie grubszy od Fendera. Oczywiście wymiary gniazda na gryf, pickupy itd. są takie same jak w Fenderze. Gryf jest niby taki jak w Fenderze, ale ma większy radius, tj. 10'' zamiast 7,5'' (lub coś takiego), czyli podstrunnica jest bardziej płaska i do tego jeszcze w środku siedzi kupa stali. Oni chyba nie mogą skopiować od Fendera nic oprócz kształtu główki i wymiarów wyfrezowań. Efekt jest taki, że bas wygląda jak JB, ale jak się go weźmie do ręki to jest to inny instrument. Nie mówię, że gorszy, ale inny.
1979 ręka => 2008 kostka => 1991 T-Bird => 1970 Hiwatt 200 => ? |
|
| 01-02-2005 06:58 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Idealne kopiowanie Fendera chyba nie ma sensu.Te elementy Warmotha sa pomyslane jako alternatywne zamienniki.Moj gryf ma wewnatrz double trussrod i wzmocnienia grafitowe(listwy) , i brzmi o wiele lepiej niz 90% Fenderow (moja osobista opinia). W ogole Jazz bass oryginalny byl produkowany przez lata (i chyba jeszcze teraz niektore modele) z wadliwie polutowanym ukladem elektrycznym. Slizgacz potencjometrow glosnosci jest polaczony z pickupem a nie z wyjsciem , naturalnie to funkcjonuje tez ale przy sciszaniu traci sie o wiele wiecej wysokich...Ale takie podejscie to normalka u Fendera , dopoki sie sprzedaje to wszystko jedno. |
|
| 02-02-2005 10:56 | |
 |
thumP Senior Member      Skąd: Postów: 1,934 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Oooo, to masz szczęście, bo ja mam już ten nowszy gryf ze steel barami zamiast grafitu i musiałem się długo do tego soundu przyzwyczajać, bo to mocno słychać. Z klasycznym Fenderem nie ma to wiele wspólnego, ale stanowi jakąś swoją jakość. 1979 ręka => 2008 kostka => 1991 T-Bird => 1970 Hiwatt 200 => ? |
|
| 02-02-2005 14:53 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Z tego co wiem Warmoth moze Ci zrobic taki gryf jaki sobie chcesz ...Np tylko z normalnym trussrodem (vintage) albo taki jaki sobie tylko wymyslisz , naturalnie kwestia ceny... |
|
| 02-02-2005 16:04 | |
 |
|
Niestety nie. Chciałem kupić drugi normalny, ale odesłali mnie z kwitkiem. Ta firma w swoim czasie przeszła jakieś zmiany kadrowo-polityczne. Skończyło się na tym, że wylądowałem u dawnych ichnich pracowników, obecnie konkurencji, czyli USA Custom Guitars. Milsza obsługa i otwarci na wszystko. 1979 ręka => 2008 kostka => 1991 T-Bird => 1970 Hiwatt 200 => ? |
|
| 02-02-2005 19:18 | |
 |
kundzia Member     Skąd: Postów: 334 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2004 Status: Offline
| |
| 08-02-2005 15:38 | |
 |
NuBel Posting Freak       Skąd: Postów: 2,118 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Wrzuć to nazwisko w opcję "szukaj" tutaj na forum. Wydaje mi się, że to nazwisko się już gdzieś przewinęło i o ile dobrze pamiętam ten Pan już nie żyje. "Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 08-02-2005 19:14 | |
 |
NuBel Posting Freak       Skąd: Postów: 2,118 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
W sumie to nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale postanowiłem jednak o tym napisać. Sam zacząłem wątek o ekranowaniu baśki to wypada żebym napisał do niego epilog. Większośc z forumowiczów zapewne ma basy już na takim poziomie, że coś takiego jak ekranowanie mają w standardzie. Ja jestem posiadaczem gitary Stagg więc niestety (jak się okazało) tej opcji w standardzie nie posiadałem. - na marginesie, wydaje mi się że między innymi dlatego niektore gitary mogą być tak tanie bo nie maja takich oczywistych rzeczy jak np ekranowanie - Ponieważ nie posiadałem postanowiłem wykonać to we własnym zakresie co nie okazało się wcale takie trudne, a dodatkowo sprawiło mi pewną frajdę gdyż lubie tak sobie czasami przy czymś podłubać . Całość procesu zabrała mi ok 3-4 godzin (od zdjęcia strun do ich ponownego założenia i nastrojenia instrumentu). Początkowo chciałem ekranować całość folią/cienka blachą miedzianą (do aluminiowej jakos nie mam zaufania) ale okazało się, że po pierwsze takiej folii nie sprzedaja w kazdym sklepie a po drugie troche cięzko byłoby wyłozyć nią wnękę na przetworniki która ma raczej owalny kształt. Taką folią/blacha łatwiej wykładać wnęki o kątach prostych jak np. na przetworniki. W końcu postanowiłem zastąpić folię miedzianą grafitem w sprayu. Ma on tą zaletę że bardzo łatwo pokryć nim nieregularne i "nieprostokątne" powierzchnie. - tutaj uczulam. sprawdzajcie co kupujecie bo spray ktory ja kupilem byl "rozgazowany" i nie psikał. musialem sie nieźle nim namachać zeby cos z niego wycieklo. farbe grafitowa koniec koncow nakladalem uwalanymi nią paluchami oraz pędzielkiem - Po wykreceniu przetwornikow oraz czesciowym ich odlutowaniu od potencjometrow, odkreceniu wejscia jack oraz potencjometrow zabezpieczylem tasma samoprzylepna i papierem powierzchnię korpusu gitary która nie miala byc pomalowana. Nastepnie wymalowalem obydwie wneki na przetworniki oraz wneke na potencjometry. Wymalowane w ten sposob wneki przetwornikow połaczyłem z masą potencjometrów kabelkami aby połaczyc ekranowanie w jedna calosc. Wneke na potencjometry natomiast podlaczylem do masy wejscia jack. Poniewaz do farby grafitowej nie da sie nic przylutowac zrobilem to nastepująco. Pozbawilem kabelek izolacji na dlugosci ok 1-1,5 cm po czym przykleilem go w rogu wneki klejem typu super glue. Jedna krople kleju dalem tuz przy koncu izolacji druga kropelke na samym koncu metalowej plecionki, pomiedzy tymi klejeniami zamalowalem goly przewod grafitowa farbą tak zeby mial on kontakt ze scianka wneki juz wczesniej pomalowana grafitem. Przetwornik single coil przy mostku mial kabel z ekranowaniem wiec nic nie musialem z nim robic. Przetwornik typu split/precision niestety mial zwykle kabelki wiec obcialem je jakies 1,5 cm od przetwornikow i przylutowalem w to miejsce kabelek z ekranowaniem. - Oczywiscie wczesniej spisalem sobie ktora koncowka to masa a ktora to kabel "goracy" zeby nie było wtopy . Dla ciekawosci przestudiowalem takze schemat polaczen elektryki od fendera jazz bassa z ksiazki Andrzeja Goralskiego "Gitara Basowa". Kabelk następnie przeprowadzilem otworem do wneki na potencjometry i przylutowalem w te miejsca z ktorych wczesniej kabelki od przetwornika split odlutowalem . Po złożeniu gitara b. dobrze działa, nic nie popsulem . Obecnie pozostało mi tylko wyklejenie wewnętrznej strony plastkiowej klapki zaslaniajacej wneke na potencjometry czyms przewodzacym prad. Jeszcze nie wiem czy bedzie to folia alu (latwo dostepna) czy jednak skołuje tą folie miedziana (troche nie chce mi sie jechac do sklepu gdzie to mozna dostac bo jest daleko, a ja potrzebuje kawalek 14x9 cm).
Teraz o efektach: Zlikwidowałem wszystkie brumy. Wreszcie moge używac także strun pustych i nie jest to niemiłe dla ucha. Nie ma trzaskow gdy klade i zdejmuje palce ze strun (taping here I go!). Na przetworniku split moge przykladac gitare nawet 5 cm od kompa i nie brumi. Na singlu troche gorzej ale coz taki urok singla i z tym juz sie chyba niewiele da zrobic. Co ciekawe gitara nie brumi takze przy grze bez uziemienia (podlaczona do celow doswiadczalnych). Zmieniło się także brzmienie. Jest bardziej basowe, ale moze po prostu wreszcie slysze jej prawdziwy dźwiek ktorego nie zagłuszaja brzęczenia. Wydaje mi sie takze ze jest ciut ciszej, ale nie jestem pewien czy to zludzenie czy fakt. Mozliwe zreszta ze to te brzeczenia tak halasowaly.
Koszt imprezy i materialy: - grafit w sprayu 65 ml (na jakies 3 ekranowania by styknal bez problemu) - 8 PLN - 50 cm ekranowanego kabelka - 50 gr. - lutownica, cyna, kalafonia, 3-4 godziny robociny, grafit za paznokciami  "Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 10-02-2005 20:47 | |
 |
maciejk Senior Member     Skąd: Postów: 706 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
- lutownica, cyna, kalafonia, 3-4 godziny robociny, grafit za paznokciami Smile - bezcenne.
Są rzeczy, których nie da się kupić. Za resztę zapłacisz kartą Mastercard : :  Pozdrawiam, Maciej Kowalewski |
|
| 10-02-2005 20:54 | |
 |
XRay Member     Skąd: Postów: 450 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
brawo nubel, nie ma jak cos samemu zrobić, usłyszec efekty i mieć satysfakcję! : :
 |
|
| 11-02-2005 02:53 | |
 |
taBASSco Member     Skąd: Postów: 474 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
witajcie lutnicy,jako ze jestem początkującym lutniczkiem,mam pytanko do kolegów bardziej doswiadzczonych w tej branży,czym mozna skutecznie sklejac drewno z metalami mosiądz,alu,nie chodzi mi o doklejanie siodełka ale o klejenie np gryfu z jakimś profilem..ot taki mam problemik |
|
| 11-02-2005 10:54 | |
 |
Jajko bzdurox      Skąd: Postów: 1,067 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
dobry do łaćżenia drewna z metalem jest poxipol choć bardzo twardy więc jeżeli to ma być sztywna część której nie będziesz sie więcej czepiał to polecam sprzedam Pickup NORDSTRAND MM 5.3 |
|
| 11-02-2005 16:57 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Panowie ! Dostaje na priva kupe pytan na rozne tematy , o schematy drewno itd... Naturalnie nie mam nic przeciwko temu i na wszystkie chetnie , w miare mozliwosci odpowiem , ale zalozylismy temat "Lutnictwo" po to zeby wszyscy z tego cos mieli.Chyba nie ma problemu pytac sie tutaj.Wtedy nie tylko ja a takze inni beda mogli wrzucic swoje "trzy grosze" ...Poza tym jak wiecie bywaja tutaj osoby , majace o wiele , wiele wieksze pojecie na tematy lutnicze ode mnie , wiec mozna na tym tylko skorzystac. |
|
| 14-02-2005 16:08 | |
 |
|
No własnie miałem dylemat czy pisać na priva czy tutaj i troche ..ekhm uznalem ze moze to nie bedzie za bardzo interesujace, a moze sie wstydzilem :oops: , teraz widze ze nieslusznie.
W kazdym razie skoro już piszę to chciałbym powiedzieć, że to ja molestowałem Zenka w kwestii układów elektrycznych do basu. Sam się na tym za bardzo nie znam i moje umiejętności ograniczają się do zapału oraz umiejętnosci poprawnego lutowania. Z tego też powodu grzebać w układzie mogę tylko jeżeli mam dobrą instrukcję i/lub rozrysowany schemat.
Zenek, dzięki za wszytskie rady ale chyba nie będę cię więcej gnębił na privie bo mam głupie wrażenie że tylko marnuję twój czas a sam niewiele z tego co mi tłumaczysz kumam :oops: Nie za bardzo rozumiem ten rysunek szczególnie ze opisy są po niemiecku. Moze jak troche posiedzę i jeszcze nad nim pomyślę to coś zakumam. Rysunek od Zenka --> http://strony.aster.pl/nubel/jazz_uklad.jpg W kazdym razie masz racje ze nalezy poruszyc sprawe na forum to moze ktos inny sie takze wypowie. Tak więc EKHM! Moj problem polega na tym ze chcialbym w miare mozliwosci (a nie wiem nawet jakie są mozliwosci) nieco podrasować/ulepszyc klasyczny układ PJ-Bass ze swojej baśki. Układ mam mniej wiecej taki taki (tylko zamiast jazza przy mostku mam przetwornik typu precision): http://www.mrgearhead.com/faq/pdf/diagrams/60SJAZZ/SD0131800APg2.pdf
Jak ktoś ma jakieś sugestie to będzie mi miło. Ostrzegam jednak, że wdawanie się ze mną w dialog na takie tematy może skończyć się rosnącą geometrycznie ilością podstawowych pytań i co za tym idzie ogólną frustracją z powodu niemoznosci zrozumienia (ja) oraz niemoznosci dotarcia z informacja (druga osoba)  "Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 14-02-2005 19:26 | |
 |
| |
|