Odpowiedz Napisz temat 
Strony (224):« Pierwsza < Poprzednia  1  2  [3] 4  5  6  7  Następna > Ostatnia »
Lutnictwo...
AutorWiadomość
hevi
Psychic Killer

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline

Jajko napisał(a):
a może znacie jakieś stronki z wyniarami np gryfów i korpusów bo jak wystrugam sam to kicha niezła z tego bedzie

tutaj jest troszke http://members.lycos.nl/ajgp/

1 band, no name Icon_mrgreen
28-01-2005 18:17
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jajko
bzdurox

troche śmieszne te pomiary i nic z nich nie wynika więc ma prośbe czy ktos kto ma J-Bassa mógłby mi podać wymiary dechy i gryfu bo najpierw takei cudo bym chciał wystrugać

Official WD Music Man Club Member #13
TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5

Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem
28-01-2005 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Munch
Dr Yes

Pietro napisał(a):
Ja może bardziej w kwestii technicznej ale zdaje mi sie że to ten temat

W swoim basie mam koniec śrudby w gryfie (tam gdzie wtykam klucz)
na koncu gryfu czyli za 24 progiem.

Czy w tej sytuacji kręce w tych samych kierunkach co majac śrube na przy głowce ?

Tak. Na całym świecie przyjęto zasade, że gwintuje się śruby i nakrętki w tym samym kierunku. Są pewne wyjątki, ale nie dotyczy to gitar.

MySpace Macht Frei - nowe k - wałki.
Przepraszam za polską klawiaturę.
28-01-2005 19:48
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
NuBel
Posting Freak

Interesuje mnie pewna kwestia, a mianowicie ekranowanie. W kilku miejscach natknąłem się na uwagi typu: "nalezy pamietac o dobrym ekranowaniu" ale nic wiecej nie jest wyjaśnione. Tak więc tutaj pojawiają się moje pytania:
1. Czym ekranować (slyszalem ze dobra jest blacha miedziana lub mosiezna)
2. Co ekranować
3. Jak ekranować

P.S. odkrecilem przetwornik oraz tylna plytke w mojej gitarze ale nie znalazlem niczego co moglbym nazwac ekranowaniem. :?

"Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim"
(FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s smilie
KUPIE D-TUNER DO MusicMana
30-01-2005 18:52
hevi
Psychic Killer

NuBel napisał(a):
Interesuje mnie pewna kwestia, a mianowicie ekranowanie. W kilku miejscach natknąłem się na uwagi typu: "nalezy pamietac o dobrym ekranowaniu" ale nic wiecej nie jest wyjaśnione. Tak więc tutaj pojawiają się moje pytania:
2. Co ekranować
3. Jak ekranować

P.S. odkrecilem przetwornik oraz tylna plytke w mojej gitarze ale nie znalazlem niczego co moglbym nazwac ekranowaniem. :?

wyekranować trzeba całą komore gdzie są te wszelakie łaczenia potencjometrów (follioa miedziana, blacha, farba ekranująca, folia alu ze spożywczego (dużo warstw bo ona cienka)
można też wyekranować pickupy. całe ekranowanie podłącza sie do masy .
Pozdro

30-01-2005 19:58
Waldorff
Soundomierz - Yamahofil

NuBel napisał(a):

Ekranować blachą (a raczej folią) metalową. Przeważnie jest to folia aluminiowa, mosiężna lub miedziana. Coraz częściej stosuje się specjalną przewodzącą prąd farbę grafitową, która jest łatwiejsza w "montażu" od folii metalowej.

Cytat:
2. Co ekranować

Ekranować przede wszystkim otwory (gniazda) korpusu w których osadzone są przystawki oraz cała wnękę w której mieści się elektronika (łącznie z jej pokrywą).

Cytat:
3. Jak ekranować

Jak najszczelniej pokryć folią lub farbą przewodzącą wszystkie "wnęki" o których pisałem wyżej.
Najważniejsze jest dokładne połączenie elektryczne pomiędzy ekranem poszczególnych "wnęk" oraz połączenie ich z masą (ekranem) gniazda Jack.
Masa (ekran) powinna być także połączona z mostkiem.
Istotna rzecz - wszelkie przewody sygnałowe wewnątrz gitary powinny być przewodami ekranowanymi. Żadnych "pojedynczych" kabelków!

Cytat:

Wypada zrobic z tym porządek. Raz na zawsze! :smilie:

-------------------------------------------------
Gdy widzisz mędrca - myśl o tym, by mu dorównać.
Gdy widzisz tego, komu brak rozsądku - zastanów się nad samym sobą.
30-01-2005 20:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
NuBel
Posting Freak

Jak zrozumiałem mam zrobić takie jakby "miseczki" w których będą się znajdowały przetworniki oraz "pudełko" w którym będą znajdowały się tyły potencjometrów. Dodatkowo kabelki które łaczą przetworniki z potencjometrami też powinny być ekranowane. dodatkowo wszystkie ekranowania powinny być połaczone i przylutowane do masy wejscia jack. Teraz pytania:

1. Które w wejsciu jack to masa?
2. Czy mam rozumieć ze ekranowanie kabelkow w gitarze ma być połaczone z blachą ekranującą wnęki? Jeśli tak to trza się bedzie ciut nagimnastykować (tzn nalutować)
3. Czy wyłożenie wnęk ma być 100% szczelne? tzn czy np. powinienem zlutować tą blachę na łaczeniach? Czy wystarczy może żeby poszczególne kawalki folii zachodziły nieco na siebie i zrobić jakieś małe punktowe luty zeby miec pewność że wszystko jest połaczone elektrycznie.
4. Jak gruba ma być ta blacha/folia? Lub jak cienka moze byc, w koncu nie chce zbudowac czołgu smilie
5. Co do łaczenia całego ekranowania z mostkiem to znalazlem cos takiego. Co wy na to?

Cytat:
A Groundwire attached to the bridge.
It is possible to reduce noise some more by connecting a groundwire from the electronics to the bridge. This way, when you touch the strings, your body acts as ground and the annoying sounds are gone.

This used to be common practice until some years ago. The big disadvantage: when you're playing you are connected to the electronics of your guitar, and via the cable to the ground of the amplifier. When your amp has bad ground (or not at all), due to a bad or ungrounded walloutlet, a malfunction in the amp or an open air concert in the rain, you could end up with a short circuit and 110 or 240 volts on your strings. After some guitarplayers died because of this, it is forbidden for manufacturers to connect a groundwire to the bridge. Try to reduce noise by shielding your pickups and electronics compartiment. If you decide to make this connection on your own guitar: IT'S AT YOUR OWN RISK!! I take no responsibillity for the consequences when you do this

:smilie:

"Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim"
(FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s smilie
30-01-2005 21:01
Waldorff
Soundomierz - Yamahofil

NuBel napisał(a):
1. Które w wejsciu jack to masa?

Pisząc najprościej - obudowa... inaczej chyba nie potrafię tego opisać.

Cytat:
2. Czy mam rozumieć ze ekranowanie kabelkow w gitarze ma być połaczone z blachą ekranującą wnęki? Jeśli tak to trza się bedzie ciut nagimnastykować (tzn nalutować)

Ano trza... ale nie taki diabeł straszny smilie

Cytat:
3. Czy wyłożenie wnęk ma być 100% szczelne? tzn czy np. powinienem zlutować tą blachę na łaczeniach? Czy wystarczy może żeby poszczególne kawalki folii zachodziły nieco na siebie i zrobić jakieś małe punktowe luty zeby miec pewność że wszystko jest połaczone elektrycznie.

Im szczelniej tym lepiej - choć zegarmistrzowska precyzja nie jest tu wskazana.

Cytat:
4. Jak gruba ma być ta blacha/folia? Lub jak cienka moze byc, w koncu nie chce zbudowac czołgu smilie

Grubość nie ma żadnego znaczenia. Może to byc np. folia aluminiowa przeznaczona do prac w kuchni. Mozna ją kupić niemal w każdym sklepie.
Jest tylko jeden mały problem - do aluminium nie da się nic przylutować. Potrzebny jest montaż na zasadzie dokładnego styku kabelka z folią.

Cytat:
5. Co do łaczenia całego ekranowania z mostkiem to znalazlem cos takiego. (...)

NIGDY nie graj na piecu, który nie jest uziemiony !!!!!

-------------------------------------------------
Gdy widzisz mędrca - myśl o tym, by mu dorównać.
Gdy widzisz tego, komu brak rozsądku - zastanów się nad samym sobą.
31-01-2005 02:18
hevi
Psychic Killer

JAZZ-BASS napisał(a):
Grubość nie ma żadnego znaczenia. Może to byc np. folia aluminiowa przeznaczona do prac w kuchni. Mozna ją kupić niemal w każdym sklepie.
Jest tylko jeden mały problem - do aluminium nie da się nic przylutować. Potrzebny jest montaż na zasadzie dokładnego styku kabelka z folią.

Musze się nie zgodzić. Chociażby w moim przypadku widać znaczną różnice pomiędzy wnęką na potencjometry wyłożoną jedną warstwą folii a 10cioma.
A co do łaczenia z folią kabla to pineska styka.

31-01-2005 12:01
rhaist
Member

kurde... czytam czytam o tym ekranowaniu.. i ni chuja nie rozumiem co to jest -_-
co to daje? jak to zrobic? piszecie o jakis miseczkach, otworach.... a jak polacze folia nie to co trzeba to jeszcze kurde cos spale smilie
moglby ktos to tak lopatologicznie napisac? albo otworzyc klapke i zrobic zdjecie? bo to chyba wazne zagadnienie, a ja nie wiem co jest piec smilie (glupie uczucie)

BEAD
http://myspace.com/aelim
31-01-2005 14:10
hevi
Psychic Killer

rhaist napisał(a):
kurde... czytam czytam o tym ekranowaniu.. i ni chuja nie rozumiem co to jest -_-
co to daje? jak to zrobic? piszecie o jakis miseczkach, otworach.... a jak polacze folia nie to co trzeba to jeszcze kurde cos spale smilie
moglby ktos to tak lopatologicznie napisac? albo otworzyc klapke i zrobic zdjecie? bo to chyba wazne zagadnienie, a ja nie wiem co jest piec smilie (glupie uczucie)

łoppatologicznie? musisz wszystkie wnękli i "pokrywki" w gitarze wyekranowac (np nakleić folie alu) i połaczyć z masą.

31-01-2005 14:24
NuBel
Posting Freak

JAZZ-BASS napisał(a):
NIGDY nie graj na piecu, który nie jest uziemiony !!!!!

Wiesz mam problem. Jedyne gniazdko z uziemieniem mam w łazience i kiblu :lol: No ale staram sie podłączać tam przedłużacz.

Ale tak w ogóle to dzięki Jazz-Bass, baaaardzo mi pomogłeś :smilie: :smilie: :smilie:
Hevi666 ty też :smilie:

31-01-2005 18:06
maciejk
Senior Member

Nie koniecznie zaraz uziemiony - należy rozróżnić uziemienie i zerowanie.

Uziemienie to takie zerowanie, tylko bardziej smilie
Nie znam dokładnych różnic, wiem tylko, że zerowanie w zupełności wystarczy, aby nie spotkać dużo volt na strunach...

Zerowanie jest wykonalne w każdej sytuacji - nie tylko jak są dodatkowe przewody do uziemienia. Myk polega na tym, aby podłączyć zero do bolca.
Ważne: lepiej żeby robiła to osoba, która wie które to zero a które faza, bo inaczej prawdopodobieństwo bliskiego spotkania z prądem wynosi 1.

Pozdrawiam,
Maciej Kowalewski
31-01-2005 18:42
FurioSan
Zadufany w sobie bubek - rotfl

hevi666 napisał(a):

rhaist napisał(a):

łoppatologicznie? musisz wszystkie wnękli i "pokrywki" w gitarze wyekranowac (np nakleić folie alu) i połaczyć z masą.

ja sie z toba musze nie zgodzic - to nie zalezy od grubosci tylko od skutecznosci wkranow - w tym wypadku folia jest lipna i 10 warstw tej foli jest skuteczniejsze

ale gdybys mial lepszy material na ekran to zwiekszenie "grubosci" lub ilosci poprawi w stopniu nikłym jakosc ekranu

Wireless Samsona z montażem do racka i zasilaczem
Precel Dominikana Standard by Zenek Spawacz + OHC
Meska 400+ /case/footswitch

Ceny do negocjacji
31-01-2005 19:38
hevi
Psychic Killer

FurioSan napisał(a):

hevi666 napisał(a):

rhaist napisał(a):

ja sie z toba musze nie zgodzic - to nie zalezy od grubosci tylko od skutecznosci wkranow - w tym wypadku folia jest lipna i 10 warstw tej foli jest skuteczniejsze

ale gdybys mial lepszy material na ekran to zwiekszenie "grubosci" lub ilosci poprawi w stopniu nikłym jakosc ekranu

no i teraz wszyscy wiedzą o co biega smilie :smilie:

31-01-2005 20:24
Odpowiedz Napisz temat