Odpowiedz Napisz temat 
Strony (224):« Pierwsza < Poprzednia  1  [2] 3  4  5  6  Następna > Ostatnia »
Lutnictwo...
AutorWiadomość
palec
Senior Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline

Witam!
Sam mocno mysle o zrobieniu czegos basowego przy czym na poczatek sama deske a gryf kupilbym. Moj ojciec jest stolarzem i mamy warsztat. Co do poruszanego tematu korpusu z kilku kawalkow to klejac schody z praktyki nauczylem sie ze najlepszy klej to Rakol albo Patex a laczc najlepiej na "piorach" czyli wyfrezowac rowek w obu kawalkach i wsadzic listewke. Co najwzniejsze drzewo musi bys suche (najlepiej zeby wilgotnosc byla mniejsza niz 7% a najfajniej 3-4%) takto wszystko sie w huj pokrzywi albo popeka... troche stolarskie ale mysle ze z gitara jest tak samo.

24-01-2005 11:24
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Zantetsu
Banned

Grupa: Zbanowani

Zenek, a jaką ma menzurę kontrabas 3/4?

samuraj z familoka

(\ /)
(O.o)
(> <)
24-01-2005 11:26
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jajko
bzdurox

z tego co zrozumiałem to menzura wpływa na odległości progów ?? bo gitary mają mniejsze menzury i co za tym idzie mniejsze odległości między progami ??

Official WD Music Man Club Member #13
TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5

Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem
24-01-2005 14:13
FurioSan
Zadufany w sobie bubek - rotfl

Jajko napisał(a):
z tego co zrozumiałem to menzura wpływa na odległości progów ?? bo gitary mają mniejsze menzury i co za tym idzie mniejsze odległości między progami ??

dobrze glowkujesz smilie

menzura to dlugosc aktywna struny ( mozna to tak nazwac )

a zeby struna drgala z odpowiednio inna czestortliwoscia ( wydawala dzwiek ) musi byc skrocona o odpowiednia dlugosc

i to mniej wecej logarytmicznie jest - kolejne kroki sa coraz krotsze i stad ten wzor na obliczanie miejsc na progi

z tego co pamietam w calach sie lepiej to liczy - równiejsze wyniki wychodzą

na gitara.pl jest o tym artykuł smilie

Wireless Samsona z montażem do racka i zasilaczem
Precel Dominikana Standard by Zenek Spawacz + OHC
Meska 400+ /case/footswitch

Ceny do negocjacji
24-01-2005 14:27
MiEleW
Senior Member

dlatego skrzypce mają małe odległości pomiędzy dzwiękami Icon_mrgreen ...a widziałem nawet skrzypce z progami :smilie:
..i to nawet 6strunowe i bezgłówkowe :smilie:

.::::BASS'UP YOUR LIFE::::.

24-01-2005 15:21
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Muody
Senior Member

Ja to bym zrobił sobie cos takiego:

Wygląd jazza
Szyjka Statusa jazz, płytka tortoise shell, J/J i aktywny ukłąd, mostek jakiś shaller 2000 albo cos w tym stylu

czy te korpusy z warmoth są identyczne jak jazzbassowe?

a moze lepiej zamówic u jakiegos lutnika korpus pod tą szyjke?

24-01-2005 16:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Anonymous
Unregistered

Czesci sa wymiarami identyczne z Fenderem...

24-01-2005 18:12
Re: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
NEXUS
Junior Member
**

lutnictwo

witam wszystkich,

Samodzielne dłubanie basówki - zacny plan. Radochy co niemiara, horyzonty się poszerzają, a i na sam instrument później człowiek inaczej spoglądać będzie. Dobra rada z mojej strony brzmi, szczególnie dla tych którzy szarpną sie na wykonanie basu od podstaw: pamiętajcie żeby podczas całego tego, jakby nie patrzeć szlachetnego zajęcia, nie myśleć jak stolarz. Lutnictwo i stolarka to dwa, naprawde różniące się od siebie światy. Nie sugerujcie się też pitoleniem w stylu: "No gryf to jak najbardziej Lutnictwo, ale "decha" to iuż niekoniecznie", głosy takie
pochodzić będą od raczej niezbyt świadomych jegomości.
W takiej samej mierze gryf jak i korpus są Lutnictwem, a lutnictwo to sztuka, więc i wy przez tych kilka chwil będziecie się mogli poczuć jak artyści.

A co do składania basówki z gotowych podzespołów firm takich jak Wormouth czy Steward McDonald etc. to conajmniej przyzwoity efekt końcowy gwarantowany, ale satysfakcja o wiele mniejsza.

Ci z was którzy będą używać różnego rodzaju kleji (nie syntetycznych) wiedzcie że wszelakiego rodzaju Ponale, Patexy i im podobne do zastosowań lutniczych winny wodą być rozcieńczane, albowiem ich fabryczna konsystencja zaprawę murarską przypomina bardziej, a nie klej. A zależeć wam będzie napewno, na spoinie stykowej a nie takiej, która między dwoma kawałkami drewna, ciało obce - klejowe posiadać będzie Icon_mrgreen

Pozdrawiam Nexus

ps. a co do kołków między dwoma klejonymi płaszczyznami to zachowajcie je sobie lepiej na wampiry. :lol:

25-01-2005 20:27
hevi
Psychic Killer

Ej a orientuje się ktoś jakie są ceny drewna?? chodzi mi dokładniej o klon na gryf ale dobrze by było zeby ktoś podał orientacyjne ceny drewna (jeśli zna of cors).

1 band, no name Icon_mrgreen
25-01-2005 22:37
Zantetsu
Banned

Grupa: Zbanowani

i gdzie to nabyć można...

samuraj z familoka

(\ /)
(O.o)
(> <)
25-01-2005 22:43
Anonymous
Unregistered

Body blanks sprzedaje Warmoth i (blizej bo w Niemczech) Rockinger...Ceny sa odpowiednie. Z katalogu Rockingera :
Olcha decha o wym 51 na 35 na 4.5 USA - 98 euro przy kupnie trzech lub wiecej 88 euro
Jesion bagienny decha te same wymiary - 115 euro przy kupnie trzech lub wiecej 103 euro.
Warmoth - surowiec na gryfy - Zobacz
Warmoth - surowiec na korpusy -
Zobacz
Ja sie duzo pytam , stolarzy i innych obrabiaczy drewna , czasami da sie cos wyszarpnac. W ogole na drewno jest duzo amatorow , szczegolnie na dobre , trzeba wiec byc czujnym i nie dac sie uprzedzic...

27-01-2005 17:44
Re: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jajko
bzdurox

a może znacie jakieś stronki z wyniarami np gryfów i korpusów bo jak wystrugam sam to kicha niezła z tego bedzie

Official WD Music Man Club Member #13
TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5

Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem
27-01-2005 18:31
NuBel
Posting Freak

Fajna stronka z tymi dechami Warmotha..tylko zastanawiam sie czy koszt sprowadzenia dechy z JuEsEj nie jest za duży. Taniej chyba poszukac czegoś w Polsce, albo przynajmniej w Europie

"Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim"
(FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s smilie
KUPIE D-TUNER DO MusicMana
27-01-2005 19:56
Pietro
Posting Freak

Ja może bardziej w kwestii technicznej ale zdaje mi sie że to ten temat

W swoim basie mam koniec śrudby w gryfie (tam gdzie wtykam klucz)
na koncu gryfu czyli za 24 progiem.

Czy w tej sytuacji kręce w tych samych kierunkach co majac śrube na przy głowce ?

Spector Euro 4 --> TE SMX 12 AH 250 --> Hartke 2.5 XL. zgnity karton

http://www.piotrczajka.pl
28-01-2005 17:54
Drewniak
potenga

Z jednego punktu widzenia tak , z drugiego nie :lol:
Z tego ze tak: w koncu dokrecasz srube zeby gryf naciagnac...
Ze nie: w porownaniu do sruby na glowce wykonujesz to w druga strone

Chyba ze sie mnie cos pojebalo smilie smilie

Dobry setup to pół basu smilie
Siły przyrody w służbie człowieka.
BE4GP12AH200410ALPHOWER
Dobry sound ideałem bliskim smilie
28-01-2005 18:03
Odpowiedz Napisz temat