| Lutnictwo... |
| Autor | Wiadomość |
palec Senior Member      Skąd: Postów: 910 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2004 Status: Offline
|
Witam! Sam mocno mysle o zrobieniu czegos basowego przy czym na poczatek sama deske a gryf kupilbym. Moj ojciec jest stolarzem i mamy warsztat. Co do poruszanego tematu korpusu z kilku kawalkow to klejac schody z praktyki nauczylem sie ze najlepszy klej to Rakol albo Patex a laczc najlepiej na "piorach" czyli wyfrezowac rowek w obu kawalkach i wsadzic listewke. Co najwzniejsze drzewo musi bys suche (najlepiej zeby wilgotnosc byla mniejsza niz 7% a najfajniej 3-4%) takto wszystko sie w huj pokrzywi albo popeka... troche stolarskie ale mysle ze z gitara jest tak samo. |
|
| 24-01-2005 11:24 | |
 |
Zantetsu Banned  Skąd: Postów: 1,516 Grupa: Zbanowani Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
Zenek, a jaką ma menzurę kontrabas 3/4? samuraj z familoka
(\ /) (O.o) (> <) |
|
| 24-01-2005 11:26 | |
 |
Jajko bzdurox      Skąd: ona się wzięła Postów: 1,223 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
z tego co zrozumiałem to menzura wpływa na odległości progów ?? bo gitary mają mniejsze menzury i co za tym idzie mniejsze odległości między progami ?? Official WD Music Man Club Member #13 TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5
Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem |
|
| 24-01-2005 14:13 | |
 |
FurioSan Zadufany w sobie bubek - rotfl       Skąd: Postów: 4,183 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11-2004 Status: Offline
|
z tego co zrozumiałem to menzura wpływa na odległości progów ?? bo gitary mają mniejsze menzury i co za tym idzie mniejsze odległości między progami ?? dobrze glowkujesz
menzura to dlugosc aktywna struny ( mozna to tak nazwac )
a zeby struna drgala z odpowiednio inna czestortliwoscia ( wydawala dzwiek ) musi byc skrocona o odpowiednia dlugosc
i to mniej wecej logarytmicznie jest - kolejne kroki sa coraz krotsze i stad ten wzor na obliczanie miejsc na progi
z tego co pamietam w calach sie lepiej to liczy - równiejsze wyniki wychodzą
na gitara.pl jest o tym artykuł 
Wireless Samsona z montażem do racka i zasilaczem Precel Dominikana Standard by Zenek Spawacz + OHC Meska 400+ /case/footswitch

Ceny do negocjacji |
|
| 24-01-2005 14:27 | |
 |
MiEleW Senior Member      Skąd: Bydgoszcz Postów: 735 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
.::::BASS'UP YOUR LIFE::::.
 |
|
| 24-01-2005 15:21 | |
 |
Muody Senior Member      Skąd: Postów: 1,836 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Ja to bym zrobił sobie cos takiego:
Wygląd jazza Szyjka Statusa jazz, płytka tortoise shell, J/J i aktywny ukłąd, mostek jakiś shaller 2000 albo cos w tym stylu
czy te korpusy z warmoth są identyczne jak jazzbassowe?
a moze lepiej zamówic u jakiegos lutnika korpus pod tą szyjke? |
|
| 24-01-2005 16:47 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Czesci sa wymiarami identyczne z Fenderem... |
|
| 24-01-2005 18:12 | |
 |
NEXUS Junior Member   Skąd: Postów: 18 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
| lutnictwo
witam wszystkich,
Samodzielne dłubanie basówki - zacny plan. Radochy co niemiara, horyzonty się poszerzają, a i na sam instrument później człowiek inaczej spoglądać będzie. Dobra rada z mojej strony brzmi, szczególnie dla tych którzy szarpną sie na wykonanie basu od podstaw: pamiętajcie żeby podczas całego tego, jakby nie patrzeć szlachetnego zajęcia, nie myśleć jak stolarz. Lutnictwo i stolarka to dwa, naprawde różniące się od siebie światy. Nie sugerujcie się też pitoleniem w stylu: "No gryf to jak najbardziej Lutnictwo, ale "decha" to iuż niekoniecznie", głosy takie pochodzić będą od raczej niezbyt świadomych jegomości. W takiej samej mierze gryf jak i korpus są Lutnictwem, a lutnictwo to sztuka, więc i wy przez tych kilka chwil będziecie się mogli poczuć jak artyści.
A co do składania basówki z gotowych podzespołów firm takich jak Wormouth czy Steward McDonald etc. to conajmniej przyzwoity efekt końcowy gwarantowany, ale satysfakcja o wiele mniejsza.
Ci z was którzy będą używać różnego rodzaju kleji (nie syntetycznych) wiedzcie że wszelakiego rodzaju Ponale, Patexy i im podobne do zastosowań lutniczych winny wodą być rozcieńczane, albowiem ich fabryczna konsystencja zaprawę murarską przypomina bardziej, a nie klej. A zależeć wam będzie napewno, na spoinie stykowej a nie takiej, która między dwoma kawałkami drewna, ciało obce - klejowe posiadać będzie
Pozdrawiam Nexus
ps. a co do kołków między dwoma klejonymi płaszczyznami to zachowajcie je sobie lepiej na wampiry. :lol: |
|
| 25-01-2005 20:27 | |
 |
hevi Psychic Killer      Skąd: Z Lasu Postów: 1,405 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
Ej a orientuje się ktoś jakie są ceny drewna?? chodzi mi dokładniej o klon na gryf ale dobrze by było zeby ktoś podał orientacyjne ceny drewna (jeśli zna of cors). 1 band, no name  |
|
| 25-01-2005 22:37 | |
 |
Zantetsu Banned  Skąd: Postów: 1,516 Grupa: Zbanowani Dołączył: 10-2004 Status: Offline
|
i gdzie to nabyć można... samuraj z familoka
(\ /) (O.o) (> <) |
|
| 25-01-2005 22:43 | |
 |
Anonymous Unregistered
|
Body blanks sprzedaje Warmoth i (blizej bo w Niemczech) Rockinger...Ceny sa odpowiednie. Z katalogu Rockingera : Olcha decha o wym 51 na 35 na 4.5 USA - 98 euro przy kupnie trzech lub wiecej 88 euro Jesion bagienny decha te same wymiary - 115 euro przy kupnie trzech lub wiecej 103 euro. Warmoth - surowiec na gryfy - Zobacz Warmoth - surowiec na korpusy - Zobacz Ja sie duzo pytam , stolarzy i innych obrabiaczy drewna , czasami da sie cos wyszarpnac. W ogole na drewno jest duzo amatorow , szczegolnie na dobre , trzeba wiec byc czujnym i nie dac sie uprzedzic... |
|
| 27-01-2005 17:44 | |
 |
Jajko bzdurox      Skąd: ona się wzięła Postów: 1,223 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
a może znacie jakieś stronki z wyniarami np gryfów i korpusów bo jak wystrugam sam to kicha niezła z tego bedzie Official WD Music Man Club Member #13 TRACE ELLIOT EXCLUSIVE CLUB Member #5
Jestem robotem zapierdalam w sobotę, jestem robotem nie ma później nie ma potem |
|
| 27-01-2005 18:31 | |
 |
NuBel Posting Freak       Skąd: Postów: 2,120 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Fajna stronka z tymi dechami Warmotha..tylko zastanawiam sie czy koszt sprowadzenia dechy z JuEsEj nie jest za duży. Taniej chyba poszukac czegoś w Polsce, albo przynajmniej w Europie "Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 27-01-2005 19:56 | |
 |
Pietro Posting Freak       Skąd: Dębica/Rzeszów Postów: 2,259 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Ja może bardziej w kwestii technicznej ale zdaje mi sie że to ten temat
W swoim basie mam koniec śrudby w gryfie (tam gdzie wtykam klucz) na koncu gryfu czyli za 24 progiem.
Czy w tej sytuacji kręce w tych samych kierunkach co majac śrube na przy głowce ? Spector Euro 4 --> TE SMX 12 AH 250 --> Hartke 2.5 XL. zgnity karton
http://www.piotrczajka.pl |
|
| 28-01-2005 17:54 | |
 |
Drewniak potenga       Skąd: z Gdańska Postów: 3,604 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 28-01-2005 18:03 | |
 |
| |
|