| Lutnictwo... |
| Autor | Wiadomość |
dr Szelma Mnich moczymorda    Skąd: Lublin Postów: 329 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2007 Status: Offline
| RE: Lutnictwo...
szyję na basie w moim szałasie ---------------------------------------- Modulus Genesis VJ -> EBS UniChorus, Snarling Dogs Bawl Buster, MXR M-80 d.i. + -> Ampeg SVT6-pro -> Trace Elliot 1048h |
|
| 10-09-2008 21:34 | |
 |
mOtyx (>'')> <( '' )> <(''<)     Skąd: od października Poznań Postów: 318 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2006 Status: Online
Cholera, ale ja ciemny jestem. Czyli tak, chcę mieć jeden volume, balanse i treble. 1. Obydwa kabelki z pickupow lutuję do outa volume. 2.Volume in łącze z outem pota tone. Gdzie w tym wszystkim balanse? Ten szary kabel z gniazda co idzie do volume zostawić ? Sry, ale mi to trzeba łopatologicznie krok po kroku ;/ "When it comes to reassuring a traumatized 19-year-old, I'm about as expert as a palsy victim doing brain surgery with a pipe wrench." |
|
| 10-09-2008 22:06 | |
 |
musiek Forumowa lutniczyna       Skąd: Rybnik Postów: 3,828 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
mOtyx: najpierw balance, potem vol, potem tone. zreszta gdzie tone to wszystko jedno, bo i tak podpina sie do niego tylko jeden kabelek sygnalowy rownolegle. wiesz co i jak? pzdr
 emsibi>bejbol>geljen-costam>czerwone glosne pudelko
Jak Galien nie grał to nie wiem co może zagrać |
|
| 10-09-2008 22:31 | |
 |
mOtyx (>'')> <( '' )> <(''<)     Skąd: od października Poznań Postów: 318 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2006 Status: Online
mOtyx: najpierw balance, potem vol, potem tone. zreszta gdzie tone to wszystko jedno, bo i tak podpina sie do niego tylko jeden kabelek sygnalowy rownolegle. wiesz co i jak? pzdr Nie mam zielonego pojęcia ;/
"When it comes to reassuring a traumatized 19-year-old, I'm about as expert as a palsy victim doing brain surgery with a pipe wrench." |
|
| 10-09-2008 22:36 | |
 |
dr Szelma Mnich moczymorda    Skąd: Lublin Postów: 329 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2007 Status: Offline
do balansu musisz miec pot ze srodkiem, zebys wiedzial, kiedy oba pikapy sa na max odkrecone  i outy pikapow ida do balansu najpierw, pozniej do volume, punkt 2 sie zgadza proponuje zakupic nowe kabelki men, w razie niemca bedziesz mogl jeszcze wmontowac stary uklad w ten bas. lepiej przejdz sie z tym do byle elektronika, zrobi Ci to za 10 zeta + Twoje elementy a bedziesz mial pewnosc, ze nie spieprzysz nic ani zimnych lutow nie narobisz. i do lutowania w okolicach pikapow uzywamy lutownicy kolbowej a nie transformatorowej, zeby przypadkiem ich nie rozmagnesowac. szyję na basie w moim szałasie ---------------------------------------- Modulus Genesis VJ -> EBS UniChorus, Snarling Dogs Bawl Buster, MXR M-80 d.i. + -> Ampeg SVT6-pro -> Trace Elliot 1048h |
|
| 10-09-2008 22:37 | |
 |
musiek Forumowa lutniczyna       Skąd: Rybnik Postów: 3,828 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
po pierwsze pot balance musi byc dublowany [dwie sciezki i jedno pokretelko]. potem mozna kombinowac. a i sam schemat to nie jest hop siup. motyx, jak nie wiesz nawet jak wlutowac tone, to nie zabieraj sie za to sam. pzdr
 emsibi>bejbol>geljen-costam>czerwone glosne pudelko
Jak Galien nie grał to nie wiem co może zagrać |
|
| 10-09-2008 22:39 | |
 |
Okej morał z tego taki, że sam tego nie zrobię Mimo wszystko dzięki za rady. "When it comes to reassuring a traumatized 19-year-old, I'm about as expert as a palsy victim doing brain surgery with a pipe wrench." |
|
| 10-09-2008 23:17 | |
 |
Markus Senior Member      Skąd: Warszawa Postów: 939 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
Tu: http://www.guitarnucleus.com/wiring.html masz to bardzo prosto wytłumaczone dla jednej przystawki (prościej się nie da). Spróbuj to zmontować. Jak Ci się uda, to znajdę podobny opis dla dwóch przystawek (z balansem). Jeśli nie dasz rady, to tylko kolega elektronik może pomóc.
Marek |
|
| 11-09-2008 11:45 | |
 |
Postanowiłem najpierw kupić przystawki i oddać to do jakiegoś magika, żeby wszystko mi zrobił za jednym razem. Pozdro "When it comes to reassuring a traumatized 19-year-old, I'm about as expert as a palsy victim doing brain surgery with a pipe wrench." |
|
| 11-09-2008 11:52 | |
 |
Zenek.Spawacz Member    Skąd: Barahona D.R. Postów: 241 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2008 Status: Online
| |
| 11-09-2008 23:56 | |
 |
GrzeWho Bazyl Staniak   Skąd: W-wa Postów: 70 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2008 Status: Offline
Zenek. Mam pytania dotyczące budowy tego basu (jeśli oczywiście nie wkraczają za bardzo w tajniki magii) 1. Na jakiej podstawie określasz szerokość kawałków drewna w gryfie? Wyobrażam sobie, że w ntb za całość brzmienia odpowiada praktycznie gryf, czyli że jeśli skleisz na przykład twarde drewno z miękkim, to nazwijmy to właściwa częstotliwość drgania jednego kawałka drewna w interakcji z drugim może zepsuć całe brzmienie. 2. Czy to w ogóle nie jest tak, że przy takiej budowie ntb jak powyżej elementy boczne odpowiadają jedynie za estetykę i przechowywanie elektroniki, czy też w jakiś sposób biorą udział w kreowaniu brzmienia na przykład poprzez zwiększenie masy instrumentu? Pytam, bo chciałem się dowiedzieć na ile przy konstruowaniu basu pomocne są wyliczenia, a na ile praktyka w stosowaniu określonych materiałów. |
|
| 12-09-2008 00:19 | |
 |
Zenek.Spawacz Member    Skąd: Barahona D.R. Postów: 241 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2008 Status: Online
Ten gryf bedzie mial specjalna konstrukcje.Grubosc elementow biegnacych przez cala dlugosc gitary bedzie mocno zmniejszona. Od dolu tzn od tylniej strony (w obszarze deski) szyja bedzie calkowicie machoniowa. Gdyby gryf nie byl taki szeroki , otwory pod przystawki przeciely by cala szerokosc elementow biegnacych od konca gryfu do mostka. Nie mozna by wtedy mowic o prawdziwym ntb a raczej o gryfie typu set in. Ogolnie rzecz biorac gryf sklejany jest stabilniejszy a konstrukcja ntb daje wiekszy sustain. W zwiazku ze swoja funkcja gryfow nie robi sie z miekkiego drewna. Ja zastosowalem tutaj klon i machon , czyli wyprobowane drewna jezeli chodzi o szyje.
2) Doklejane elementy korpusu wspolrezonuja z szyja ntb , maja wiec znaczenie dla brzmienia. Korpus jest "odpowiedzialny" za barwe brzmienia. Oczywiscie masa instrumentu wplywa na dzwiek. Latwiej jest "ruszyc" lzejszy bas a ciezszy ma wieksza inercje. W zwiazku z tym , ze rozne kawalki tego samego drewna np klonu sa rozne trudno jest cokolwiek wyliczyc.Praktyka gra w tym wypadku najwieksza role. Droga matematycznych obliczen mozna znalezc np. odleglosci miedzy progami dla dowolnej menzury. Brzmienia nie da sie jednak wyrachowac. |
|
| 12-09-2008 02:28 | |
 |
GrzeWho Bazyl Staniak   Skąd: W-wa Postów: 70 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2008 Status: Offline
Kurdę, jak bym chciał spędzić trochę czasu w warsztacie lutniczym. Teoria, teorią, ale zrobić coś samemu to już maksimum szczęścia. |
|
| 12-09-2008 23:41 | |
 |
GrzeWho , nie ma sprawy , jak bedziesz gdzies w okolicach to daj znac , wypijemy piwko , zrobimy wioslo , pogramy itd itd... |
|
| 13-09-2008 05:27 | |
 |
A rowerem dojadę?  |
|
| 13-09-2008 22:22 | |
 |
| |
|