Ankieta: Którą kartę?
TC Electronic Konnekt 6 desktop
M-Audio Firewire Solo
ESI Duafire
Inna (jaka?)
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz Napisz temat 
Karty na FW: M-audio, TC Electronic, ESI...
AutorWiadomość
Ziober
Posting Freak

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Karty na FW: M-audio, TC Electronic, ESI...

Hej.

Zastanawiam sie nad zakupem jednej z tych trzech kart:

M-Audio Firewire Solo
T.C. Electronic Desktop Konnekt 6
ESI Duafire

Za M-audio przemawia konstrukcja sprawdzona w bojach, TC jest z drugiej strony bardziej zyciowy w obsludze i ma hardwareowy poglos, ESI to zas nowosc na rynku i malo o tej karcie wiadomo, z drugiej strony sukces Julii dobrze tej karcie wrozy.

Wiecie cos na temat jakosci preampow, stabilnosci i sensownosci sterownikow, ewentualnych problemach itp?

Pracuje w Cubase SX3, w planach przesiadka na Cubase4, mozliwe tez ze karcie przyjdzie pracowac pod Logiciem na Macu, ale to spekulacje. Atrybutu M-audio w postaci kompatybilnosci z Protoolsem nie biore pod uwage. Karta ma pracowac razem z laptopem, niewykluczone, ze rowniez na zywo grajac z VSTi. Jeden preamp mikrofonowy mi w zasadzie wystarczy.

Rozwazam jeszcze Konnekt8 od TC oraz Firewire410 ze stajni M-audio, ale to by musialy byc uzywki, a malo sie tego widuje.

Poki co sklaniam sie w strone Konnekta.

Blyskotliwy podpis.
26-03-2008 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
kamilbaranski
Administrator

Grupa: Administratorzy

Nie dam Ci odpowiedzi. Ale jakieś opinie, które mi się nasuwają. M-Audio - Pro Tools smilie . I to przyszłościowo - wziąłbym pod uwagę. Sterowniki pecetowe - raczej dobre, ale bez szału (potrafią zrobić coś dziwnego raz na jakiś czas, ale dla mnie stosunek cena/możliwości była decydująca - jak pewnie wiesz, mam fw410). Sterowniki na Maca działają OK (a przynajmniej jeszcze nic dziwnego nie zauważyłem). Firmware (?) ma czasami problemy z wykorzystaniem Level Controllera (raz na jakiś czas po prostu nie działa). Aha - jeszcze jedno. Jeśli zamierzasz korzystać z opcji VST System Link (polecam się zapoznać, jeśli masz/będziesz miał więcej niż jeden komputer), to karty M-Audio nie są z tym kompatybilne (czyli generalnie coś ściemniają na wyjściu cyfrowym, aczkolwiek pewnie nie jest to jakaś znaczna różnica, a na pewno niesłyszalna).

ESI - Duafire nie znam. Ale ESI to nie tylko Julia. Także Waveterminal, który mam (192 M) i który działa bardziej stabilnie od M-Audio 410, jest starszą produkcją, a działa równie dobrze i chyba ma lepsze przetworniki, a na pewno lepszy soft.

Tego hardware'owy pogłosu w TC nie brałbym pod uwagę. Ja chyba bym z niego nie korzystał, chyba, że jest strasznie wygodny w obsłudze (typu włączenie dla wokalisty przy nagrywaniu na jednym przycisku i jednym kółeczku).

SX3 i 4, Logic pójdą na pewno na wszystkich. I będą działać podobnie stabilnie i podobnie wygodnie (kwestia w ilości pokręteł i ich działaniu w praktyce, względem tego, co chcesz w danym momencie nimi uzyskać smilie ).

Nie biorę głosu w ankiecie. Powodzenia w wyborze smilie

Pozdrawiam • miłego dnia! • http://kamilbaranski.com/
29-03-2008 02:30
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ziober
Posting Freak

Kamil, dzieki za odpowiedz, liczylem na to, ze zabierzesz glos. smilie

Przytoczylem Julie, bo udalo im sie zrobic dobra karte za nieduze pieniadze, wiec sadze, ze i tu sciemy nie bedzie, zas waveterminal to juz wyzsza polka cenowa.

Ten poglos w TC wlasnie taki jest jak piszesz, mysle o nim z przeznaczeniem do wkrecania ludziom w odsluch. Tak tez sobie mysle, ze taki gigant poglosow jak TC chyba jakims nedznym poglosem marki psuc sobie nie bedzie. Slyszalem tez troche dobrego o konnektowych preampach. W zasadzie, to brakowaloby mi w nim tylko dwoch niezaleznych wyjsc sluchawkowych, ale to jest do przezycia.
Tak to urzadzonko wyglada: http://www.tcelectronic.com/DesktopKonnekt6.asp

Jeszcze pozostaje kwestia kompatybilnosci z moim laptopem (Asus), ale z mysla o zakupie kontrolera FW na ExpressCard juz sie oswoilem, ale nie powiem, milo by bylo, gdyby sie bez takiej inwestycji obeszlo. smilie

Blyskotliwy podpis.
31-03-2008 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ziober
Posting Freak

Koniec koncow zdecydowalem sie na focusrite. smilie

Blyskotliwy podpis.
11-04-2008 23:47
Odpowiedz Napisz temat