| Jupiter 567 mocno nie stroi |
| Autor | Wiadomość |
Misior El Comandante   Skąd: Postów: 40 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2008 Status: Offline
| Jupiter 567 mocno nie stroi
Dzisiaj po raz pierwszy zaczęłem używać tunera (Korg CA-30, z keybordem działa doskonale) i okazało się że mój zaledwie miesięczny Jupiter 567 stroi w całej skali za nisko - aż po całą małą sekundę. Grałem w normalnej temperaturze pokojowej, ustnik był na maksa wciśnięty na fajkę. Co więc może być tego przyczyną?
Jestem zupełnym początkującym, więc specjalnie kupiłem nowy instrument aby wykluczyć zużycie i wady ukryte. Starałem się też nabyć produkt markowy, jednak okazało się że ten najprostszy szkolny model Jupitera nie jest już robiony na Taiwanie (miał niestety nalepkę "Made in China"). Czy to może być przyczyną?
A może winne jest moje zadęcie? Jestem niestety samoukiem (z konieczności) i opieram sie wyłącznie na intuicji podczas pracy z aparatem. Nie napinam się zbytnio bo to męczy. Dolna warga mocno oddalona od zębów (nieklarnetowo) bo wtedy ładniejszy jest dźwięk. Zębami oczywiście nie dotykam ustnika bo wstrząsu mózgu można dostać. Może tutaj coś robię źle?
P.S. Używam standardowego ustnika Jupiter 4c, nie mam na razie kasy na wymianę. Gdy ludzie słyszą dobrą muzykę, czują tęsknotę za czymś czego nigdy nie mieli i nigdy mieć nie będą. |
|
| 17-11-2008 16:36 | |
 |
Konrad-Y475 Junior Member    Skąd: Postów: 33 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2007 Status: Offline
| RE: Jupiter 567 mocno nie stroi
Poprostu zmien Hz na mniej lub więcej i zobaczysz ze bedzie juz dobrze. Poprostu saksofony nie są tak idealnie dostrojone co keybordy  Strój oczywiscie zalezy od saksofonu ale takze od muzyka  |
|
| 17-11-2008 17:53 | |
 |
asthmatyk Junior Member   Skąd: Postów: 43 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2007 Status: Offline
nie obraz się ale muszę spytać, czy wiesz o tym ze saksofon transponuje o sekundę wielką? |
|
| 17-11-2008 19:47 | |
 |
Konrad-Y475 Junior Member    Skąd: Postów: 33 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2007 Status: Offline
nie obraz się ale muszę spytać, czy wiesz o tym ze saksofon transponuje o sekundę wielką? Zależy jaki bo np. alt o tercje małą
|
|
| 17-11-2008 20:05 | |
 |
asthmatyk Junior Member   Skąd: Postów: 43 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2007 Status: Offline
no faktycznie  tenor, sopran i bas transponują o sekunde wielką  Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2008 20:35 przez asthmatyk. |
|
| 17-11-2008 20:33 | |
 |
Misior El Comandante   Skąd: Postów: 40 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2008 Status: Offline
No ale ja już uwzględniłem transpozycję - to nie to. Gdy ludzie słyszą dobrą muzykę, czują tęsknotę za czymś czego nigdy nie mieli i nigdy mieć nie będą. |
|
| 17-11-2008 21:07 | |
 |
workingman Senior Member     Skąd: Postów: 827 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Jupiter 567 stroi w całej skali za nisko - aż po całą małą sekundę. Grałem w normalnej temperaturze pokojowej, ustnik był na maksa wciśnięty na fajkę. Co więc może być tego przyczyną? Przytrzyj trochę korek papierem ściernym np.400, dokładnie posmaruj smarem do korka i wbij ustnik głębiej.
|
|
| 17-11-2008 21:55 | |
 |
dareksaxophone Junior Member   Skąd: Postów: 50 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2006 Status: Offline
Spójrz czy tuner masz ustawiony na 440... |
|
| 17-11-2008 23:08 | |
 |
Niestety nie da się głębiej wcisnąć ustnika bo koniec fajki opiera się o zwężenie wewnątrz ustnika. Trzeba byłoby albo poszerzyć (przewiercić, podpiłować) to zwężenie albo obciąć ciut fajkę, a na to się raczej (na razie) nie odważę.
Edit: Tuner ustawiony jest na 440 Hz. Z keybordem działa (stroi) doskonale. Gdy ludzie słyszą dobrą muzykę, czują tęsknotę za czymś czego nigdy nie mieli i nigdy mieć nie będą.Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2008 23:13 przez Misior. |
|
| 17-11-2008 23:10 | |
 |
Expression Junior Member   Skąd: Postów: 72 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2007 Status: Offline
Moim zdaniem masz nieprawidłowe zadęcie, w ogóle nie trzymasz ustnika, masz całkowicie luźny aparat i to jest przyczyną obniżonego dźwięku. |
|
| 17-11-2008 23:34 | |
 |
dareksaxophone Junior Member   Skąd: Postów: 50 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2006 Status: Offline
[quote=Misior] Niestety nie da się głębiej wcisnąć ustnika bo koniec fajki opiera się o zwężenie wewnątrz ustnika. Trzeba byłoby albo poszerzyć (przewiercić, podpiłować) to zwężenie albo obciąć ciut fajkę, a na to się raczej (na razie) nie odważę.
Spróbuj pokombinować z ustnikami, niektóre ustniki musisz nałożyć bardzo głęboko, a inne (szczególnie ebonitowe) wkładasz dość płytko. |
|
| 17-11-2008 23:51 | |
 |
HoodY Junior Member   Skąd: Postów: 17 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2008 Status: Offline
Nie napinam się zbytnio bo to męczy. Dolna warga mocno oddalona od zębów (nieklarnetowo) bo wtedy ładniejszy jest dźwięk. Zębami oczywiście nie dotykam ustnika bo wstrząsu mózgu można dostać. Może tutaj coś robię źle?
P.S. Używam standardowego ustnika Jupiter 4c, nie mam na razie kasy na wymianę. Wydaje mi się że za słabo zaciskasz ustnik wargą. Napisałeś że zębami nie dotkasz ustnika. To dziwne bo od góry powinno się go uciskać zębami. Jeśli odczuwasz drgania w czaszce to może ci pomóc specjalna naklejka na ustnik która wytłumi te drgania. I jeszcze jedna sprawa... być może masz zbyt twardy stroik.
Po pierwsze sound, po drugie tajm, po trzecie technika, nie odwrotnie... |
|
| 18-11-2008 00:17 | |
 |
Częściowo udało mi się dzisiaj zmniejszyć problem (do 30-50 centów) przez zmianę kąta trzymania ustnika w ustach. Do tej pory ćwiczyłem z lenistwa na siedząco (sax między udami, dźwięcznik oparty o siedzisko krzesła) i ustnik trzymałem w ustach prosto (równolegle do powierzchni ziemi). Gdy jednak się wstanie albo umieści sax po prawej stronie to instrument się obniża i ustnik przyjmuje pozycję "w dół", czyli jego przedłużenie spotka się za kilka metrów z ziemią. Siłą rzeczy ustnik przylegać wtedy zaczyna do górnych zębów i instrument gra o pół sekundy małej wyżej. Gdy ludzie słyszą dobrą muzykę, czują tęsknotę za czymś czego nigdy nie mieli i nigdy mieć nie będą. |
|
| 18-11-2008 15:00 | |
 |
|