| JAWORKOWY REALBOOK 2009 |
| Autor | Wiadomość |
Olszak Ojciec Dyrektor         Skąd: Woobie Doobie Postów: 3,693 Grupa: Administratorzy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| JAWORKOWY REALBOOK 2009
Kochani!
Tak jak w roku ubiegłym, w tym też chcemy przygotować Realbook na warsztaty w Jaworkach. Po "sukcesie" pierwszej części - będzie część druga 
Któtkie przypomnienie z zeszłego roku o co cho:
Po wielu obserwacjach różnych jamów podczas warsztatów, postanowiliśmy że przygotujemy dla Was taki "Jaworkowy Realbook". Chodzi o 30-50 prostych (!) utworów i zapis ich w formie akordów w jakiejś bardzo prostej formie, tak żeby każdy - nawet początkujący muzyk - mógł sobie wejść na scenę i łypiąc jednym okiem w takiego "realbooka" - pojamować. I tu prośba do Was o pomoc w wyborze takich "evergreenów". Wy podajecie tytuły, my wybieramy kilkadziesiąt i zapisujemy Wam to do "realbooka" Chodzi o naprawde proste numery, które da radę zagrać i początkujący basista i początkujący gitarzysta i początkujący klawiszowiec. Często na taki jam wchodzi wokalista, chce zaspiewac np. "Wehikuł czasu", "Nie płacz Ewka" czy inny "No Woman No Cry", albo "Knockin on heaven's door" - i okazuje się, że nie ma sekcji, która to zna i zagra... Tu nie chodzi, żebyście podali jakieś wyczynowe numery które znacie i umiecie grać, tylko o takie, które każdy (dosłownie) będzie mógł wykonać "a vista". Nie chodzi też o standardy jazzowe, bo te są już od lat w róznych jazzowych realbookach. Raczej nawet o jakies piosenki, hity, coś co sprawi Wam radochę we wspólnym jamowaniu. Chodzi nam tylko o tytuly numerow (i ewentualnie wykonawcow) nie o zapisane numery w jakiejs formie. Z zapisem sobie poradzimy Chodzi tez o to, zeby nasz zapis byl "ujednolicony" Oto lista utworów, które znalazły się w pierwszej części - nie wpisujcie tych samych propozycji 
REAL BOOK 2008: 1. AFRICA - TOTO (David Paich, Jeff Porcaro) 2. AIN'T NO SUNSHINE - BILL WITHERS (Bill Withers) 3. BLACK HOLE SUN - SOUNDGARDEN (Chris Cornell) 4. CELEBRATION - KOOL AND THE GANG (Donna Johnson, Kool & The Gang) 5. CRAZY – AEROSMITH (Steven Tyler, Joe Perry, Desmond Child) 6. CZAS NAS UCZY POGODY - GRAŻYNA ŁOBASZEWSKA (Krzesimir Dębski, Jacek Cygan) 7. CZERWONY JAK CEGŁA - DŻEM (Ryszard Riedel, Jerzy Styczyński, Kazimierz Galaś) 8. EVERY BREATH YOU TAKE - THE POLICE (Sting) 9. HIGHWAY TO HELL - AC/DC (Bon Scott, Angus Young, Malcolm Young) 10. HOLD THE LINE - TOTO (David Paich) 11. HOTEL CALIFORNIA - THE EAGLES (Don Felder, Glenn Frey, Don Henley) 12. I STILL HAVEN'T FOUND WHAT I'M LOOKING FOR - U2 (U2) 13. I'M OUTTA LOVE - ANASTACIA (Anastacia, Louis Biancaniello, Sam Watters) 14. IMAGINE - JOHN LENNON (John Lennon) 15. IM WIĘCEJ CIEBIE TYM MNIEJ - NATALIA KUKULSKA (Robert Kirlej, Ryszard Kunce) 16. IRONIC - ALANIS MORISETTE (Alanis Morisette, Glen Ballard) 17. ISN'T SHE LOVELY - STEVIE WONDER (Stevie Wonder) 18. I WILL SURVIVE - GLORIA GAYNOR (Freddie Perren, Dino Fekaris) 19. JAK RZECZ - KASIA KOWALSKA (Daniel Howorus, Kasia Kowalska) 20. JESTES LEKIEM NA CALE ZŁO - KRYSTYNA PROŃKO (Marek Stefankiewicz, Bogdan Olewicz) 21. KIEDY POWIEM SOBIE DOŚĆ - O.N.A. (Grzegorz Skawiński, Agnieszka Chylińska) 22. KILLING ME SOFLTY WITH HIS SONG - ROBERTA FLACK (Charles Fox, Norman Gimbel) 23. KNOCKIN ON HEAVEN'S DOOR - BOB DYLAN (Bob Dylan) 24. KOŁYSANKA DLA NIEZNAJOMEJ - PERFECT (Perfect, Bogdan Olewicz) 25. MAŁE SZCZĘŚCIA - ROBERT JANSON (Robert Janson, Andrzej Ignatowski) 26. MOJE SERCE TO JEST MUZYK - EWA BEM (Jacek Mikuła, Wojciech Młynarski) 27. NA JĘZYKACH - KAYAH (Kayah) 28. NADZIEJA - IRA (Piotr Łukaszewski, Leszek Mróz) 29. NIEWIELE CI MOGĘ DAĆ - PERFECT (Zbigniew Hołdys, Bogdan Olewicz) 30. NIE PŁACZ EWKA - PERFECT (Zbigniew Hołdys, Bogdan Olewicz) 31. NIM STANIE SIĘ TAK - VOO VOO (Wojciech Waglewski) 32. NO WOMAN NO CRY - BOB MARLEY (Vincent Ford) 33. ONA JEST ZE SNU - ARTUR GADOWSKI (Marek Kościkiewicz) 34. PRIDE (IN THE NAME OF LOVE) - U2 (U2) 35. PRZEŻYJ TO SAM - LOMBARD (Grzegorz Stróżniak, Andrzej Sobczak) 36. ROXANNE - THE POLICE (Sting) 37. SON OF THE BLUE SKY - WILKI (Robert Gawliński) 38. STOP! - SAM BROWN (Sam Brown, Gregg Sutton, Bruce Brody) 39. SUNNY - BOBBY HEBB (Bobby Hebb) 40. SUPERMENKA - KAYAH (Kayah) 41. TESTOSTERON - KAYAH (Krzysztof Pszona, Kayah) 42. THE BEST - TINA TURNER (Mike Chapman, Holly Knight) 43. TOLERANCJA - STANISŁAW SOJKA (Stanisław Sojka) 44. VIRTUAL INSANITY - JAMIROQUAI (Jay Kay, Sam Smith) 45. W BIEGU - NATALIA KUKULSKA (Wojtek Olszak, Ryszard Kunce) 46. WEHIKUŁ CZASU - DŻEM (Adam Otręba, Ryszard Riedel) 47. WHISKY - DŻEM (Adam Otręba, Andrzej Urny, Ryszard Riedel, Kazimierz Gayer) 48. YOU ARE THE UNIVERSE - BRAND NEW HEAVIES (Siedah Garrett, Andrew Levy) 49. ZAWSZE TAM GDZIE TY - LADY PANK (Jan Borysewicz, Jacek Skubikowski) 50. ZOSTAWCIE TITANICA - LADY PANK (Jan Borysewicz, Grzegorz Ciechowski) Czekamy na propozycje - może uda się zebrać kolejnych 50 
Oba Realbooki - ten zeszłoroczny i ten na 2009 będą dostępne w formie PDF'a - jak będą gotowe - wysyłamy na życzenie mailem TYLKO. Z racji praw autorskich nie możemy tego opublikować w żadnej formie dostępnej w sieci. Także kilka egzemplarzy Piotr wydrukuje do używania podczas letnich warsztatów. Oczywiście nadal za kompletną darmochę.

|
|
| 03-02-2009 11:53 | |
 |
johnny Michał     Skąd: Końskie/Łódź Postów: 138 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 12-2006 Status: Offline
| RE: JAWORKOWY REALBOOK 2009
pierwsza cześć wiele wniosła do mojego życia. znakomity pomysł ze stworzeniem drugiej
moje propozycje: eternal - i wanna be the only one stevie wonder - part time lover graig david - i'm walking away michael jakson - blame it on the boogie michael jackson - rock with you edyta górniak - jestem kobietą Kayah - Fleciki kayah - santana Kasia Kowalska - Pieprz i sól natalie imbruglia - torn mietek szcześniak - całe Życie czekam na ciebie toto - i cant stop loving you http://www.myspace.com/michallyczek |
|
| 03-02-2009 20:12 | |
 |
wws Wojtek       Skąd: Kielce/Kraków Postów: 2,627 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 05-2006 Status: Offline
amy winehouse - rehab soyka - cud niepamięci jamiroquai - alright t. nalepa - oni zaraz przyjdą tu j. hendrix - little wing peter gabriel - sleghehammer ewa bem - za szybą UB 40 - red red wine Kasia Kowalska - Wyrzuć ten gniew (!!!!) Kasia Kowalska - Prowadź mnie Edyta Bartosiewicz - Sen Martyna Jakubowicz - W domach z betonu Beyonce - Deja Vu Janusz Laskowski - Kolorowe Jarmarki (a co, w tym roku do Jaworek też jadę! ;D) Edyta Górniak - Jestem kobietą (z rozpisaniem tego chyba nie będzie problemów ;p) Edyta Górniak - Kasztany Stevie Wonder - Sir Duke, Superstition, Living for the city (!!!), Pastime Paradise Sting - Fragile The Police - Message in the bottle Sokół feat. Pono - W Aucie 
no i ogromne podziękowania za poprzednią wersję. Szkoda że pewnie nie będzie nowego realbooka na zimowe końskie... http://www.lastfm.pl/user/wwskielceTen post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2009 23:05 przez wws. |
|
| 03-02-2009 23:04 | |
 |
Hellrider free bird      Skąd: Gdynia Postów: 550 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2006 Status: Offline
Zapragnąłem stworzyć sobie listę standardów bluesowych do wyuczenia na jammy, ale stwierdziłem w końcu, że nie ma co wyważać otwartych drzwi, 3 sekundy z góglem i oto jest: http://en.wikipedia.org/wiki/Blues_standard
Nie wiem czy coś z tego weźmiecie na Jaworki, ale nie chciałem nowego tematu zakładać, jeszcze po łapach dostanę.  my style is di bom digi bom di deng di deng digigigi |
|
| 04-02-2009 16:19 | |
 |
slash42 Newbie  Skąd: Postów: 1 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2009 Status: Offline
Hey ! Oto moje propozycje :
Lynard Skynard - Sweet home Alabama Kenny Wayne Shepherd - Blue on black Black Sabath - Paranoid Stevie Ray Vaughan - Mary had a little lamb Jimi Hendrix - Voodoo Chile Guns n Roses - Paradise city / Sweet child o mine Lenny Kravitz - Again / Always on the run AC/DC - Back in black / You shook me all night long Nickelback - Rockstar Limp Bizkit - Behind blue eyes Illusion - Nóż Eric Clapton - Cocaine / Layla Cream - Sunshine of your love The Beatles - Twist and Shout Deep Purple - Smoke on the water Alice in chains - Down in a hole / Rooster Faith no more - Easy / Midlife crisis Johny Lang - Lie to me Metallica - Enter Sandman Rage against the machine - Killing in the name Puddle of Mudd - She hates me RHCP - Dani California Ugly Kid Joe - Cats in the cradle Stereophonics - Maybe tomorrow Marilyn Manson - Sweet dreams Papa Roach - She loves me not Aerosmith - Pink |
|
| 04-02-2009 19:25 | |
 |
kubala Member    Skąd: Postów: 268 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2008 Status: Offline
Jimi Hendrix- Little Wing |
|
| 04-02-2009 20:54 | |
 |
Jontek Leon z poczty       Skąd: Bolesławiec Postów: 5,584 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Bob Crewe/Bob Gaudio - "Can't take my eyes off you" Hanna Banaszak - "Pogoda ducha" Krystyna Prońko - "Deszcz w Cisnej" Jimmi Hendrix - "Little wing" Jimmi Hendrix - "Angel" Jimmi Hendrix - "The Wind Cries Mary" AC/DC - "Highway to hell" Claude Francois - "My way" U2 - "Disaire" M@rcin @ntoni S@rkowicz "W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. Ale w praktyce jest" - Miś YogiTen post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2009 13:03 przez Jontek. |
|
| 06-02-2009 13:02 | |
 |
pit81 Junior Member   Skąd: Postów: 44 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2006 Status: Offline
Krystyna Prońko - "Deszcz w Cisnej" popieram!!! super numer
proponuje "ludzkie gadanie" |
|
| 21-02-2009 23:34 | |
 |
Zimmer All-tube brotherhood    Skąd: Postów: 417 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 05-2006 Status: Offline
Jeśli można 
Eric Clapton - Crossroads I don't need no doctor Everyday I have the blues The Beatles - Come Together. Led Zeppelin - The Ocean (To jest naprawde proste ) Led Zeppelin - Whole lotta love The Who - My generation The Police - Walking on the moon Pink Floyd - Comfortably numb Pink Floyd - Another Brick in the wall
No. To są w sumie naprawde proste kawałki jezeli o sekcję chodzi. Pzdr! http://www.kindofniebieski.blogspot.com |
|
| 22-02-2009 14:52 | |
 |
Pi-kny Member     Skąd: Postów: 272 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2005 Status: Offline
Nie będę wymyślał i napiszę kilka pozycji które gramy na jamach organizowanych przeze mnie:
Herbie Hancock - Watermelon Herbie Hancock - Chameleon Nie wiem kogo to jest - Mercy, mercy, mercy Nie wiem kogo to jest - Cantalupe island Pink Floyd - Another Brick in the wall Pink Floyd - Wish You are here Jimi Hendrix - Foxy lady Jimi Hendrix - Wind caries Mary The Doors - Riders on the storm The Doors - Light my fire Sting - Polishman in London (uwspółcześniona wersja Englishman'a)  Rolling Stones - Honky Tonk Woman
Nie wiem czy wszystkie tytuły poprawnie zapisałem. http://www.myspace.com/kacleonarda http://www.myspace.com/zazuziband http://www.myspace.com/blueska1
Flame 5 str. > Hartke 3500 > VX410 |
|
| 24-02-2009 11:46 | |
 |
Sobass Król Nafty i Azbestu      Skąd: Wziąć milion dolarów ? Postów: 1,674 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2008 Status: Offline
| |
| 25-02-2009 19:53 | |
 |
Peak Member     Skąd: Warszawa Postów: 328 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
Elton John - I'm still standing Elton John - Circle of life James Ingram - Just once Jamiroquai - Cosmic girl Toto - I won't hold you back Toto - Stop loving you The Beatles - While my guitar gently weeps Jeff Buckley - Grace Kasia Kowalska - Coś optymistycznego Prince - The most beautiful girl in the world Stevie Wonder - Master Blaster (Jammin') Stevie Wonder - I wish Sting - Shape of my heart Suzanne Vega - Gypsy Hey - To tu Celine Dion/Peabo Bryson - "Beauty and the Beast" Peabo Bryson/Regina Belle - "A whole new world" U2 - One Green Day - Basket Case Meredith Brooks - Bitch Natalie Imbruglia - Torn Spice Girls - 2 become 1  Ricky Martin - Livin' la Vida Loca Bryan Adams - Everything I do (I do it for you) Boyz II Men - End of the road Mr. Big - To be with you REM - Everybody hurts No Doubt - Don't speak Kayah - Fleciki Edyta Bartosiewicz - Niewinność Edyta Bartosiewicz - Skłamałam David Bowie - Let's Dance Kings of Leon - Sex on fire Edyta Górniak - Nie proszę o więcej Joss Stone - You had me Kool and the gang - Get down on it Eric Clapton - Layla
Kończe bo znowu ktoś będzie sarkał że całą playlistę się wypisuje... Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie! Pułtusk 2004 Końskie 2006 Jaworki 2007, 2008Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2009 16:22 przez Peak. |
|
| 01-03-2009 20:45 | |
 |
kubala Member    Skąd: Postów: 268 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2008 Status: Offline
T.love- I Love You, Chłopaki Nie Płaczą I shot the sherif a'la Clapton   Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2009 23:37 przez kubala. |
|
| 02-03-2009 00:00 | |
 |
konopia0507 Newbie  Skąd: Bydgoszcz Postów: 2 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2009 Status: Offline
|
|
| 24-03-2009 00:36 | |
 |
Peak Member     Skąd: Warszawa Postów: 328 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
"Bitch" nie jest Alanis Morisette tylko Meredith Brooks. Biedna miała pecha bo wydała singla między "Ironic" a "Uninvited" i z dość podobnym głosem i stylistyką wkleiła się w płytę Alanis... Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie! Pułtusk 2004 Końskie 2006 Jaworki 2007, 2008 |
|
| 27-03-2009 17:58 | |
 |
| |
|