| Jak nagrywacie Basa? |
| Autor | Wiadomość |
Elleandier Newbie  Skąd: Postów: 5 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2007 Status: Offline
| Jak nagrywacie Basa?
Ciekawi mnie jak wy nagrywacie basa. Ja, nie mam zbyt dobrego sprzętu nagrywającego.. w jego skład wchodzi komputer i mikrofon, średniej klasy.. ciutke przestarzały. Nagrywanie nim występów.. to zgroza.. ba..nawet poszczególne instrumenty ciężko tym nagrać. Ostatnio jednak wpadłem na pomysł..aby nagrywać basa zza drzwi.. tzn. postawiłem piec, przodem do drzwi, za którymi był mikrofon.. i tak nagrywałem.. efekt? Znakomity .. fajne brzmienie w dobrej jakości. |
|
| 27-10-2007 23:52 | |
 |
ssimonw Newbie  Skąd: Postów: 5 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2007 Status: Offline
|
Z reguły bas nagrywa się przez linie - nie mikrofon tylko w przypadku karty dzwiekowej gniazdo line-in - najlepiej oczywiście podpiąć basmana do preampu i juz wzmocniony, ładny sound do komputera. Podobnie jest na koncertach - bas z reguły idzie linią - poprawcie mnie jak sie myle. "..czas robi swoje - a my.. ?" |
|
| 09-11-2007 17:13 | |
 |
JA_cek Senior Member      Skąd: Jelenia Góra/ Wrocław Postów: 769 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2007 Status: Offline
|
Ja do tej pory używałem DiBoxa w linię i do komputra - efekt zadowalający, aczkolwiek można inaczej i aktualnie do nagrań wykorzystuję preamp: SansAmpa w linię i do komputra. Nagrywanie przez mikrofon ma sens gdy: mamy dobry mikrofon, mamy dobrą paczkę, mamy dobre warunki akustyczne. A i to zwykle nagrywa się równocześnie przez linię (z preampem lub DiBoxem) Lepiej mieć ambasadę w Czadzie, niż czad w ambasadzie (-: |
|
| 09-11-2007 17:28 | |
 |
Peak Member     Skąd: Warszawa Postów: 304 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
Preamp Sadowsky. I będzie ładnie.
Ewentualnie jakieś PODy, efekty - ale generalnie z linii łatwiej ukręcić. Z pieca faktycznie potrzebne jest bardzo dobre (nie za małe, dobrze wytłumione, z pułapkami basowymi itd) pomieszczenie, dobry piec i można się bawić... Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie! Pułtusk 2004 Końskie 2006 Jaworki 2007, 2008 |
|
| 10-11-2007 03:16 | |
 |
Burning a man that follows hell \m/       Skąd: Twoja Stara Łochota Postów: 7,295 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 15-11-2008 15:34 | |
 |
Peak Member     Skąd: Warszawa Postów: 304 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
| RE: Jak nagrywacie Basa?
Pułapka basowa, to bas oparty o scenę... (joke, kto był w Jaworkach, ten wie.)
A tak serio, to każde pomieszczenie ma swoje częstotliwości w których pojawiają się fale stojące - spotkał się z nimi każdy kto na przykład grał w klubie na basie, i orientował się że niektóre dźwięki buczą, podczas gdy innych prawie nie słychać, w dodatku wrażenie jest różne w różnych miejscach. Pułapki basowe to takie ustrojstwa (na przykład ćwierćwalce w rogu) o określonej sztywności i wypełnieniu (na przykład z drewna a wypełnione watą mineralną), dostrojone rezonansem do konkretnych częstotliwości i pochłaniające ich energię, zamieniając ją (przez tarcie) na ciepło. Pomaga to wyrównać odpowiedź pomieszczenia, czas pogłosu w niskich częstotliwościach itd.. Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie! Pułtusk 2004 Końskie 2006 Jaworki 2007, 2008 |
|
| 18-11-2008 16:09 | |
 |
|