Odpowiedz Napisz temat 
Hohner Blues Band
AutorWiadomość
Ensewion
Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Hohner Blues Band

Witam!
Kupiłem sobie na początek nauki gry na harmoszce Hohnera Blues Band. Osobiście mi się wydaje że harmoszka jest fajna, aczkolwiek mam jeden problem. W drugim kanale, przy wdechu nie ma dźwieku. To normalne? Jest może jakiś konkretny sposób trzymania harmonijki w ustach? Mógłby ktoś mi dać wskazówki jak ją trzymać i jak wydawać półtony. Czytałem w jednej szkółce jak to się robi ale jakoś mi nie idzie.
Pozdrawiam

Brotherhood of Cowboy Bebop i kapelusze

Ja -> GMR Bassforce V Custom (Warwicki czerwone/czarne) -> Taurus Amp SLT-1010

Bo bass w reggae jest bronią rytmu i orężem melodii.
15-11-2008 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bisq
Senior Member

RE: Hohner Blues Band

miałem ten sam problem na takiej samej harmonijce. kupiłem hohnera special 20 i problem znikł. ba, po jakimś czasie jak dorwałem się do blues banda nie odnotowałem nawrotu problemu smilie chociaż grało się ciężej niż na specialu. a z tańszych hohnerów to nie blues band, a silver star IMHO.

15-11-2008 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ensewion
Member

Kurwa, czyli coś nietak z harmoszką czy jak? Trochę szkoda by było jeśli 19 zł poszłoby się jebać bo brakuje mi 1 dźwięku ;/

Brotherhood of Cowboy Bebop i kapelusze

Ja -> GMR Bassforce V Custom (Warwicki czerwone/czarne) -> Taurus Amp SLT-1010

Bo bass w reggae jest bronią rytmu i orężem melodii.
15-11-2008 16:03
Bisq
Senior Member

tak właściwie to harmonijka może nie jest zjebana, tylko bardzo trudna w opanowaniu (mówię o tym modelu i tym konkretnym kanale, który swoją drogą jest trudny w ogóle, i żeby dobrze brzmiał, trzeba trochę poćwiczyć)

15-11-2008 16:53
Jazzman108
Amator kontrabasu

Wejdź i poszukaj na http://www.harmoszka.pl 2 kanał na wdechu jest na początku trudny do zagrania ale jeśli nie ma dźwięku wo gule to jakiś paproch może blokować stroik smilie Spróbuj rozkręcić harmoszkę i zobacz.
Jeśli chodzi o półtony to najpierw skup się na graniu czystych dźwięków.

Dlaczego palce kontrabasisty przypominają piorun?
- Podobnie jak piorun nie trafiają dwukrotnie w to samo miejsce.

Po czym można poznać, że kontrabasista gra nieczysto?
- Smyczek jest w ruchu.
15-11-2008 19:37
Konrad-Y475
Junior Member
**

Cześć, ja też troche sobie gram na harmoszcze. Mam Hohnera Silver Star C
Macie moze jakies małe poradniki jak grac?? Tzn dzwieki umiem wydobywać (chyba dosyć czystosmilie)

15-11-2008 20:08
HoodY
Junior Member
**

Ensewion napisał(a):
Witam!
Kupiłem sobie na początek nauki gry na harmoszce Hohnera Blues Band. Osobiście mi się wydaje że harmoszka jest fajna, aczkolwiek mam jeden problem. W drugim kanale, przy wdechu nie ma dźwieku. To normalne? Jest może jakiś konkretny sposób trzymania harmonijki w ustach? Mógłby ktoś mi dać wskazówki jak ją trzymać i jak wydawać półtony. Czytałem w jednej szkółce jak to się robi ale jakoś mi nie idzie.
Pozdrawiam

Ja również gram (próbuje grać smilie ) na harmonijce. Mam Hohnera Silverstar C, i to chyba całkiem dobry sprzęt na początek. U mnie żadnych problemów z wydobyciem dźwięków nie było.
Jeśli chodzi o trzymanie harmonijki w paszczy to chyba ten koleś to dobrze omawia: http://pl.youtube.com/watch?v=E7gRh-TZ1mE
Pytałeś również o półtony... na harmonijce diatonicznej (bluesowej) robi się to przez wytworzenie w ustach podciśnienia (tak mi się wydaje). Musisz po prostu zrobić węższy "tunelik" ustami i "zasysać" powietrze, przynajmniej ja to tak robię... lepiej nie wytłumaczę.

Po pierwsze sound,
po drugie tajm,
po trzecie technika,
nie odwrotnie...
15-11-2008 23:53
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
Oceń ten temat:

Skocz do: