| Hohner Blues Band |
| Autor | Wiadomość |
Ensewion Member     Skąd: Postów: 274 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2006 Status: Offline
| Hohner Blues Band
Witam! Kupiłem sobie na początek nauki gry na harmoszce Hohnera Blues Band. Osobiście mi się wydaje że harmoszka jest fajna, aczkolwiek mam jeden problem. W drugim kanale, przy wdechu nie ma dźwieku. To normalne? Jest może jakiś konkretny sposób trzymania harmonijki w ustach? Mógłby ktoś mi dać wskazówki jak ją trzymać i jak wydawać półtony. Czytałem w jednej szkółce jak to się robi ale jakoś mi nie idzie. Pozdrawiam

Brotherhood of Cowboy Bebop i kapelusze
Ja -> GMR Bassforce V Custom (Warwicki czerwone/czarne) -> Taurus Amp SLT-1010
Bo bass w reggae jest bronią rytmu i orężem melodii. |
|
| 15-11-2008 15:29 | |
 |
Bisq Senior Member      Skąd: Warszawa Postów: 1,981 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2005 Status: Offline
| RE: Hohner Blues Band
miałem ten sam problem na takiej samej harmonijce. kupiłem hohnera special 20 i problem znikł. ba, po jakimś czasie jak dorwałem się do blues banda nie odnotowałem nawrotu problemu chociaż grało się ciężej niż na specialu. a z tańszych hohnerów to nie blues band, a silver star IMHO. |
|
| 15-11-2008 15:46 | |
 |
Ensewion Member     Skąd: Postów: 274 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2006 Status: Offline
Kurwa, czyli coś nietak z harmoszką czy jak? Trochę szkoda by było jeśli 19 zł poszłoby się jebać bo brakuje mi 1 dźwięku ;/

Brotherhood of Cowboy Bebop i kapelusze
Ja -> GMR Bassforce V Custom (Warwicki czerwone/czarne) -> Taurus Amp SLT-1010
Bo bass w reggae jest bronią rytmu i orężem melodii. |
|
| 15-11-2008 16:03 | |
 |
Bisq Senior Member      Skąd: Warszawa Postów: 1,981 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2005 Status: Offline
tak właściwie to harmonijka może nie jest zjebana, tylko bardzo trudna w opanowaniu (mówię o tym modelu i tym konkretnym kanale, który swoją drogą jest trudny w ogóle, i żeby dobrze brzmiał, trzeba trochę poćwiczyć) |
|
| 15-11-2008 16:53 | |
 |
Jazzman108 Amator kontrabasu     Skąd: Gorzów Wlkp. Postów: 235 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 06-2007 Status: Offline
Wejdź i poszukaj na http://www.harmoszka.pl 2 kanał na wdechu jest na początku trudny do zagrania ale jeśli nie ma dźwięku wo gule to jakiś paproch może blokować stroik Spróbuj rozkręcić harmoszkę i zobacz. Jeśli chodzi o półtony to najpierw skup się na graniu czystych dźwięków. Dlaczego palce kontrabasisty przypominają piorun? - Podobnie jak piorun nie trafiają dwukrotnie w to samo miejsce.
Po czym można poznać, że kontrabasista gra nieczysto? - Smyczek jest w ruchu. |
|
| 15-11-2008 19:37 | |
 |
Konrad-Y475 Junior Member    Skąd: Postów: 33 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2007 Status: Offline
Cześć, ja też troche sobie gram na harmoszcze. Mam Hohnera Silver Star C Macie moze jakies małe poradniki jak grac?? Tzn dzwieki umiem wydobywać (chyba dosyć czysto ) |
|
| 15-11-2008 20:08 | |
 |
HoodY Junior Member   Skąd: Postów: 17 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2008 Status: Offline
Witam! Kupiłem sobie na początek nauki gry na harmoszce Hohnera Blues Band. Osobiście mi się wydaje że harmoszka jest fajna, aczkolwiek mam jeden problem. W drugim kanale, przy wdechu nie ma dźwieku. To normalne? Jest może jakiś konkretny sposób trzymania harmonijki w ustach? Mógłby ktoś mi dać wskazówki jak ją trzymać i jak wydawać półtony. Czytałem w jednej szkółce jak to się robi ale jakoś mi nie idzie. Pozdrawiam Ja również gram (próbuje grać ) na harmonijce. Mam Hohnera Silverstar C, i to chyba całkiem dobry sprzęt na początek. U mnie żadnych problemów z wydobyciem dźwięków nie było. Jeśli chodzi o trzymanie harmonijki w paszczy to chyba ten koleś to dobrze omawia: http://pl.youtube.com/watch?v=E7gRh-TZ1mE Pytałeś również o półtony... na harmonijce diatonicznej (bluesowej) robi się to przez wytworzenie w ustach podciśnienia (tak mi się wydaje). Musisz po prostu zrobić węższy "tunelik" ustami i "zasysać" powietrze, przynajmniej ja to tak robię... lepiej nie wytłumaczę.
Po pierwsze sound, po drugie tajm, po trzecie technika, nie odwrotnie... |
|
| 15-11-2008 23:53 | |
 |
|