Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia  1  2  3  [4] Ostatnia »
Fender made in Korea???
AutorWiadomość
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
RE: Fender made in Korea???

gruby napisał(a):
A kto Wam powiedział, że polski importer Fendera bierze instrumenty z USA?

Nikt.

Cytat:
Aplauz Sp. z o.o. i ludzie w nim pracujący są naprawdę spoko.

Potwierdzam! smilie

Cytat:
Wysokie ceny instrumentów Fendera biorą się m.in. z podwójnie płaconego podatku VAT.
Pierwszy raz przez importera, a drugi raz przez sklep.

Kto Ci takich głupot naopowiadał...? smilie
NIKT nie jest zmuszony do płacenia PODWÓJNEGO VAT-u. Nawet w Polandzie...

Cytat:
Pomyślcie trochę zanim zaczniecie po kimś jeździć.

Hmmmm...
smilie

Robert "Waldorff" Adamski
http://www.piano21.pl
---------------------------------------------------
Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem Icon_mrgreen
21-10-2008 15:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

thumP

smilie

Robert "Waldorff" Adamski
http://www.piano21.pl
---------------------------------------------------
Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem Icon_mrgreen
21-10-2008 15:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bohen
Senior Member

Status: Online

thumP napisał(a):
Czyli zawsze jest tak:
1. Importer płaci VAT państwu PL
2. Sklep płaci VAT importerowi
3. Klient płaci VAT sklepowi

Ale to jest cały czas ten sam - jeden VAT

Być może jest czasami tak :
1. Importer płaci VAT państwu PL (po czym go odzyskuje sprzedając towar do sklepu z VAT)
2. Sklep płaci VAT importerowi ( po czym go odzyskuje sprzedając towar klientowi z VAT)
3. Klient płaci VAT (który jest podany na fakturze w kolumnie VAT) + VAT, który importer zapłacił państwu PL i VAT, który sklep płaci importerowi sklepowi (ukryte w cenie netto na fakturze).
Icon_mrgreen

Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł
http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg

Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2008 18:21 przez Bohen.

21-10-2008 18:19
thumP
Senior Member

Bohen napisał(a):
1. Importer płaci VAT państwu PL (po czym go odzyskuje sprzedając towar do sklepu z VAT)
2. Sklep płaci VAT importerowi ( po czym go odzyskuje sprzedając towar klientowi z VAT)
3. Klient płaci VAT (który jest podany na fakturze w kolumnie VAT) + VAT, który importer zapłacił państwu PL i VAT, który sklep płaci importerowi sklepowi (ukryte w cenie netto na fakturze).
Icon_mrgreen

To się wtedy nazywa marża 44% Icon_mrgreen.
Ale VAT niczym Matka...

Cztery struny to przynajmniej o jedną za dużo...

Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2008 00:00 przez thumP.

21-10-2008 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Zenek.Spawacz
Member

Juz tyle tych podadatkow i oplat macie , ze nikt nic nie wie na pewno... Wiadomo tylko , ze trzeba zabulic...

21-10-2008 23:51
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Sobass
Król Nafty i Azbestu

Bohen napisał(a):

thumP napisał(a):
Czyli zawsze jest tak:
1. Importer płaci VAT państwu PL
2. Sklep płaci VAT importerowi
3. Klient płaci VAT sklepowi

Ale to jest cały czas ten sam - jeden VAT

Icon_mrgreen

No i oczywiście biedny konsument jest w tym wszystkim najbardziej wydymany, i tak naprawdę to on płaci ten VAT, i to, prawda, z własnej kieszeni smilie.

No i nie jest to do końca ten sam VAT smilie. No bo jeśli importer płaci za produkt 500 zł netto, i ten produkt pojawia się w sklepie detalicznym wyceniony na 1000 zł netto, to i VAT już nie jest ten sam smilie.

ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.
22-10-2008 08:23
Burning
a man that follows hell \m/

jak sama nazwa wskazuje - Value Added Tax - podatek od wartości dodanej
importer płaci więc VAT od tych 500zł, a klient od 1000zł - więc VAT 'pierwotny' od 500zł + VAT od 500zł wartości dodanej smilie

stąd dwa VATy? nie - to nadal jeden VAT, tylko dodano wartość smilie

kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H
22-10-2008 09:27
Sobass
Król Nafty i Azbestu

No wiem, wiem smilie. Dlatego bardzo mi miło było kupować zabawki basowe jak miałem działalność gospodarczą.

ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.
22-10-2008 09:51
Floyd
www.auster.us

Sobass napisał(a):
No wiem, wiem smilie. Dlatego bardzo mi miło było kupować zabawki basowe jak miałem działalność gospodarczą.

no ja też mam, ale jak ja się wytłumaczę, że po co mi w firmie gitara basowa, albo kaczka basowa? Icon_mrgreen

Nie mam basów smilie
--MXR M80-Boss Bass Chorus-Dunlop 105Q--Korg Pitchblack--Ash ABM Evo RC III--Ash 1510HPX
22-10-2008 10:07
Bohen
Senior Member

Status: Online

Floyd napisał(a):

Sobass napisał(a):

no ja też mam, ale jak ja się wytłumaczę, że po co mi w firmie gitara basowa, albo kaczka basowa? Icon_mrgreen

Jak wpisałeś dobrze rodzaje działalności przy rejestracji to nie musisz się tłumczyć Icon_mrgreen

Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł
http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg
22-10-2008 13:53
obywatel t.s.
Senior Member

FurioSan napisał(a):
obywatel t.s.:
i dla tego w sygnaturze masz
"precelek usa"

Pierdolisz smenty po mojemu - nie przezywaj ze costam kosztuje tyle a tyle!
Pamietaj ze gitara (lub cokolwiek) jest tyle warta ile ktos za nia jest w stanie dac - czyli ceny nie spadna jesli sie popyt utrzyma.

no kolego, troche grzeczniej, ja nikogo nie obrazam to i prosilbym o to samo z twojej strony.

Dlaczego mam napisane w sygnaturze precelek usa? bo to precel made in usa, a nie japan, mexico czy korea, proste nie?

a co do cen? nie ma co tutaj wyskakiwac z prawem popytu i podazy, w takie rzeczy mozna raczej bawic sie tylko przy keynsowskim modelu ekonomicznym, albo przy zasadzie certis paribum. Rynek nowych instrumentow jest niesamowicie sztywny. Sprzet kosztuje nie tyle, ile ludzie sa sklonni za niego dac tylko tyle, ile wynosi jego cena po dodaniu maż, podatków, kosztów produkcji itp. Gdyby miał taka wartość, która ludzie za niego daja to 90 procent ludzi z forum nie kupowałoby na allegro. myśle, ze kazdy chcialby móc isc do sklepu i kupic sobie wioslo, które akurat mu sie podoba, ale tak nie ma w Polsce, moze na zachodzie, ale nie u nas.

Tak po prawdzie to ceny sprzetu nie sa wysokie. kosztuja u nas tyle samo co w niemczech, francji itd. Tyle, ze w Polsce przecietna pensja jest niższa od minimum socjalnego niektórych z tych kraji.

precelek usa + Trace Elliot GP7
22-10-2008 15:27
lucien
Pan Przytulak

Rynek jest sztywny a ceny czasami odwrotnie proporcjonalnego do kursów walut. Dodatkowym problemem jest to, że czasami "importer" za tą swoją cenę robi jeszcze wielką łaskę, że to w ogóle sprowadzi. Przykład - stare dobre lata inter(klang lub ton, nie pamiętam nazwy smilie) i Epiphone Thunderbird. Mimo relatywnie wysokiej ceny (jak się zmienił importer to odrazu poleciał w dół z 1900 na 1400), były dwie dostawy tych basów w ciągu roku - na wiosnę i na jesieni, zapisy jak za komuny. Źródło informacji - zbliżone do Stołka.

MM vs Ampeg
22-10-2008 17:09
obywatel t.s.
Senior Member

ceny sa czesto wydaja sie odwrotnie proporcjonalne do kursu walut właśnie z racji sztywności rynku. Dystrybutorzy nie zmieniają ceny puki nie sprzedadza towaru po zakupionej cenie, sami wiecie jak wolno schodza wiosla w sklepach muzycznych. Co odwiedza sie sklep to 90% towaru to te same zabawki. Niestety to nie usa, gdzie instrumenty można sprzedawac jak w supermarkecie.
Na szczęście allegro reaguje o wiele szybciej. Ponad rok temu okazyjnie kupilem amerykańskiego precla, teraz nie moge sprzedać go za wiele mniejszą kasę. Przypomnijcie sobie np ceny music mana sprzed 2 lat, potem sprzed roku. Dolar spadł, kupe tego sprzetu zostało z usa nasprowadzane i teraz jest spora konkurencja. Dla kupujących ekstra, dla sprzedających troche gorzej...

precelek usa + Trace Elliot GP7
22-10-2008 19:33
gruby
Piotr Milczarek

Burning napisał(a):
jak sama nazwa wskazuje - Value Added Tax - podatek od wartości dodanej
importer płaci więc VAT od tych 500zł, a klient od 1000zł - więc VAT 'pierwotny' od 500zł + VAT od 500zł wartości dodanej smilie

stąd dwa VATy? nie - to nadal jeden VAT, tylko dodano wartość smilie

Toć o to mię chodziło Icon_mrgreen

http://www.myspace.com/grubynoiz
23-10-2008 13:40
Wojtek Hamerlinski
Junior Member
**

Jak kupowalem mojego 4 strunowego Jazz Bassa Marcus Miller (japonczyk z amerykanska elektryka, tylko piatki sa w calosci z USA) to w necie widzialem bardzo rozne ceny za takie same, zupelnie nowe gitary - od blisko £700 do £1200. Wszystkie musialy pochodzic z tego samego zrodla. Spora rozpietosc, prawda? Niektore sklepy podobno sa tansze, bo nie zajmuja sie zadnym doradztwem etc, tylko prosty zakup i koniec. Na swoja basowke musialem i tak czekac miesiac, zanim sciagneli ja z japonskich zakladow Fendera. Ale warto bylo czekac...

29-10-2008 20:23
Odpowiedz Napisz temat