| Dlaczego polskie nagrania nie brzmia jak zachodnie ? |
| Autor | Wiadomość |
Grin Senior Member      Skąd: Postów: 957 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
| Dlaczego polskie nagrania nie brzmia jak zachodnie ?
http://www.youtube.com/watch?v=kjfqzEzQyGY&search=head%20automatica
Dzisiaj przegladałem sobie filmiki ze studia zespołu Head Automatica. w podanym linku jest fragment o nagrywaniu basu.nie wiem czy wszyscy wychwyca te subtelne szczegóły, które pokazuja różnice w podejściu do nagrywania w USA a tym które widzimy w Polsce, a także to dlaczego tamte nagrania brzmią tak jak brzmią.
Co o tym sądzicie ? Widzicie róznice w tym co mówią wam realizatorzy w Polsce o tym "jak to sie robi w americe" a tym co widac chociażby na tym krótkim filmiku ? Ampeg V4 + Ampeg 4x12 + Gibson Thunderbird...vintage oh yeah ! |
|
| 11-06-2006 22:59 | |
 |
gsb 4x6550      Skąd: Postów: 1,245 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2005 Status: Niedostępny
| |
| 11-06-2006 23:07 | |
 |
handy bassman Posting Freak       Skąd: Postów: 2,447 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Co Wy sie znacie. Koleś napewno jakąs łupanke grał ,samymi prostymi funtami i wogule o co chodzi.
Fajny filmik. Sprzęt myśle nie odgrywa tu roli tak bardzo, jak właśnie ten luzik. |
|
| 11-06-2006 23:10 | |
 |
Burning a man that follows hell \m/       Skąd: Twoja Stara Łochota Postów: 7,299 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
hajs to jedno. dochodzi jeszcze mentalność w studio - u nas zazwyczaj dobrze wyposażone studia mają zmanierowanych pracowników i biorą za dużo kasy :?
ale zespół też musi wiedzieć czego chce.
polecam też obejrzeć 'making of the wretched spawn' Cannibal Corpse
aha - w polsce da sie nagrac dobrze i tanio. 2 lata temu nagrywaliśmy pierwsze demo za śmieszną wręcz kasę i jak na demo brzmienie imho zabija. szczególnie, żę sprzęt mieliśmy słaby
teraz nagrywamy płytę za w sumie też śmieszną kasę, sprzęt mamy nieco lepszy (bo niestety nie ma tak, że nagrywa się tanio, a w studio jest kozak sprzęt) ale brzmienie zabija i nie odstaje imho bardzo od zachodnich produkcji
takie rzeczy, że np dół lepiej warczy z paki, ale górka fajniejsza jest z linii mają cholerny wpływ. tak samo jak to, że gitary są zbierane 3ma różnymi mikrofonami :shock: żeby każde pasmo miało odpowiednio dużo żaru. do tego jeszcze realizotor musi być kumaty i musi byc z nim porozumienie
wtedy nawet nie w ameryce da sie zrobić na prawde dobrze
PS: mowa u luzie - tu się zgodzę. większość kapel u nas nagrywa wieczorami, u siebie w mieście, po pracy lub szkole. w najlepszym wypadku w weekend. trudno się dziwić, że braknie luzu trzeba wyjechać na jakieś przedmieście paręset kilometrów od domu i posiedzieć 2 tygodnie całą kapelą nie zachlewając się przy okazji - od razu wychodzi lepiej, bo jest luz a że się urlop straci? coś za coś! kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H |
|
| 11-06-2006 23:16 | |
 |
FurioSan Tak naprawde Aval       Skąd: Postów: 3,564 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11-2004 Status: Offline
|
1/ podejscie na luzie - u nas to kazdy realizator by sie na takiego basmena patrzyl z politowaniem albo udowadniał ze lepiej gra. Poza tym zuplenie inna atmosfera. 2/ '62 pbass i 60's SVT straszną przepaść mamy jeszcze niestey  imho jeszcze sprzet ktorym to jest rejestrowane .
As a young man, I plug into the tube, but the stench of all that pretense I cannot muddle through. |
|
| 11-06-2006 23:19 | |
 |
handy bassman Posting Freak       Skąd: Postów: 2,447 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Są w Polsce produkcje na światowym poziomie w danej stylistyce. Np.Myslovitz nowy - absolutnie światowy poziom - Grandaddy też tak brzmią Inna sprawa że oni mają taki sprzet że cięzko popsuć ten sound. Pomijając to - Grin, wiesz że da się. Ale ludzie muszą być kumaci, niezmanierowani i otwarci. Takich w Polsce brakuje, wiele wypowiedzi nawet na tym forum o tym świadczy. |
|
| 11-06-2006 23:22 | |
 |
Hannibal hanys z regału.       Skąd: silesia. Postów: 4,579 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11-2005 Status: Offline
|
Ale ludzie muszą być kumaci, niezmanierowani i otwarci. i przede wszystkim muszą chcieć coś zrobić. Bo to, że zespół trafi na super studio za mala kase, bedzie miał sprzęt, to nie zrobią nic jeżeli nawet trafią na kumatego człeka za konsoletą. Bo on może rozumieć, mu sie musi chcieć coś zrobić, dołożyć trochę wysiłku od siebie. A z tym czasami trudno |
|
| 11-06-2006 23:25 | |
 |
Grin Senior Member      Skąd: Postów: 957 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
Wiec tak: napisze o co mi chodzi. Ile razy spotykam realizatora to mówi, "na zachodzie to nagrywa sieteraz wszystko tak (i tu podaje wszystkie cyfrowe bajery wtyczki itp"). To nagranie pokazuje, ze to gówno prawda. Nie jestem przeciwnikiem cyfry ale jeszcze nie dorównuje poziomem naturalnemu brzmieniu wzmaków i instrumentów.tylko ze w tym drugim przypadku trzeba usiąśc, omikrofonować wszystko, sprawdzac rózne ustawienia itp itd.
Po drugie: basista gra tutaj funty i proste line. Nagrywa wsyztsko "OK" i co mówi ralizator ? Za mały feeling, wbijaj jeszcze raz. U nas jest podejscie: równo jest, nie ma kap jedziemy dalej (a jak chcesz powtózyc to zaczynaja sie nerwy)
No i na koniec: w Polsce sa dobrzy realizatorzy z dobnrym podejsciem: przykładem doskonałym, jest Maciek Cieślak ze Ścianki. Jego pordukcje brzia doskonale a cyfry nie uswiadczysz w nich [/url] Ampeg V4 + Ampeg 4x12 + Gibson Thunderbird...vintage oh yeah ! |
|
| 11-06-2006 23:25 | |
 |
|
Czym niniejszym potwierdziles mojego posta : :
Też uwiebliam jego produkcje - wszystkie oprócz Ścniaki  |
|
| 11-06-2006 23:27 | |
 |
|
Czym niniejszym potwierdziles mojego posta :  : Też uwiebliam jego produkcje - wszystkie oprócz Ścniaki  A słyszałęś nowa scianke ? http://www.myspace.com/scianka sa tu 4 utwory. Dla mnie brzmienie piękne.jest brud, wszystkie dźwieki okraglutkie.mniam
Ampeg V4 + Ampeg 4x12 + Gibson Thunderbird...vintage oh yeah ! |
|
| 11-06-2006 23:30 | |
 |
|
Brzmienie tak, ale ja nie kumam koncpecpji artystycznej tego zespołu. Mam nową płytkę [tzn. stary ma]
Troche po prostu nie trafia to mnie ich klimat i stylistyka, niemniej jednak cenię ich sobie bardzo. |
|
| 11-06-2006 23:32 | |
 |
Burning a man that follows hell \m/       Skąd: Twoja Stara Łochota Postów: 7,299 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Grin oj to źle trafiałeś jakoś. mi np skorygowano sound,a le nie oponowałem jak słyszałem efekty  powiedziałem, że chcę nagrywać z paki, a nie z samego heada jak proponował realizator - porównaliśmy slady i dół został z paki, a górka z heada. cyfrowo narzucona lekka kompresja, żeby więcej dołu było słychać w tych tempach i lekko przybrudzona górka, bo to głównie paka warczy w TE, a nie head na ustawianie brzmienia poświęciliśmy parę ładnych godzin bez najmniejszych sprzeciwów
co do 'równo' - przy nagrywaniu demo byłem słusznie opierniczany. wziąłem sie w garść i po 2latach było lepiej, ale też jak coś nie poszło to robiliśmy od nowa. a realizator bardziej się czepiał niz chłopaki z zespołu
a na koniec: tuz obok Ciebie jest genialny realizator, bo tam śmy nagrywaly aż zrobie reklame bo warto: Zed Studio, Olkusz - Tomek Zalewski kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H |
|
| 11-06-2006 23:33 | |
 |
a. Member     Skąd: Postów: 450 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
bo w polsce wszystko* jest polskie
a.
* niemal

|
|
| 11-06-2006 23:34 | |
 |
gsb 4x6550      Skąd: Postów: 1,245 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2005 Status: Niedostępny
|
Wiec tak: napisze o co mi chodzi. Ile razy spotykam realizatora to mówi, "na zachodzie to nagrywa sieteraz wszystko tak (i tu podaje wszystkie cyfrowe bajery wtyczki itp"). To nagranie pokazuje, ze to gówno prawda. Nie jestem przeciwnikiem cyfry ale jeszcze nie dorównuje poziomem naturalnemu brzmieniu wzmaków i instrumentów.tylko ze w tym drugim przypadku trzeba usiąśc, omikrofonować wszystko, sprawdzac rózne ustawienia itp itd.[/url] Dokładnie. Dodaj do tego jeszcze, ze prawie kazdy realizator powie Ci, ze bas zawsze nagrywa sie z linii hihihih (to mnie zawsze rozwala śmiechem na łopaty) a przeciez przynajmniej 80% dzwieku kreowane jest przez dobry head i głośniki (!) w dobrej paczce.
|
|
| 11-06-2006 23:39 | |
 |
| |
| 11-06-2006 23:41 | |
 |
| |
|