Odpowiedz Napisz temat 
Strony (6):« Pierwsza [1] 2  3  4  5  Następna > Ostatnia »
Dlaczego polskie nagrania nie brzmia jak zachodnie ?
AutorWiadomość
Grin
Senior Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Dlaczego polskie nagrania nie brzmia jak zachodnie ?

http://www.youtube.com/watch?v=kjfqzEzQyGY&search=head%20automatica

Dzisiaj przegladałem sobie filmiki ze studia zespołu Head Automatica. w podanym linku jest fragment o nagrywaniu basu.nie wiem czy wszyscy wychwyca te subtelne szczegóły, które pokazuja różnice w podejściu do nagrywania w USA a tym które widzimy w Polsce, a także to dlaczego tamte nagrania brzmią tak jak brzmią.

Co o tym sądzicie ? Widzicie róznice w tym co mówią wam realizatorzy w Polsce o tym "jak to sie robi w americe" a tym co widac chociażby na tym krótkim filmiku ?

Ampeg V4 + Ampeg 4x12 + Gibson Thunderbird...vintage oh yeah !
11-06-2006 22:59
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
gsb
4x6550

Status: Niedostępny

1/ podejscie na luzie - u nas to kazdy realizator by sie na takiego basmena patrzyl z politowaniem albo udowadniał ze lepiej gra. Poza tym zuplenie inna atmosfera.

2/ '62 pbass i 60's SVT smilie smilie

straszną przepaść mamy jeszcze niestey smilie

11-06-2006 23:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
handy bassman
Posting Freak

Co Wy sie znacie. Koleś napewno jakąs łupanke grał ,samymi prostymi funtami i wogule o co chodzi. Icon_mrgreen

Fajny filmik. Sprzęt myśle nie odgrywa tu roli tak bardzo, jak właśnie ten luzik.

11-06-2006 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Burning
a man that follows hell \m/

hajs to jedno. dochodzi jeszcze mentalność w studio - u nas zazwyczaj dobrze wyposażone studia mają zmanierowanych pracowników i biorą za dużo kasy :?

ale zespół też musi wiedzieć czego chce.

polecam też obejrzeć 'making of the wretched spawn' Cannibal Corpse

aha - w polsce da sie nagrac dobrze i tanio. 2 lata temu nagrywaliśmy pierwsze demo za śmieszną wręcz kasę i jak na demo brzmienie imho zabija. szczególnie, żę sprzęt mieliśmy słaby

teraz nagrywamy płytę za w sumie też śmieszną kasę, sprzęt mamy nieco lepszy (bo niestety nie ma tak, że nagrywa się tanio, a w studio jest kozak sprzęt) ale brzmienie zabija i nie odstaje imho bardzo od zachodnich produkcji

takie rzeczy, że np dół lepiej warczy z paki, ale górka fajniejsza jest z linii mają cholerny wpływ. tak samo jak to, że gitary są zbierane 3ma różnymi mikrofonami :shock: żeby każde pasmo miało odpowiednio dużo żaru.
do tego jeszcze realizotor musi być kumaty i musi byc z nim porozumienie

wtedy nawet nie w ameryce da sie zrobić na prawde dobrze

PS:
mowa u luzie - tu się zgodzę.
większość kapel u nas nagrywa wieczorami, u siebie w mieście, po pracy lub szkole. w najlepszym wypadku w weekend.
trudno się dziwić, że braknie luzu
trzeba wyjechać na jakieś przedmieście paręset kilometrów od domu i posiedzieć 2 tygodnie całą kapelą nie zachlewając się przy okazji - od razu wychodzi lepiej, bo jest luz
a że się urlop straci? coś za coś!

kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H
11-06-2006 23:16
FurioSan
Tak naprawde Aval

gsb napisał(a):
1/ podejscie na luzie - u nas to kazdy realizator by sie na takiego basmena patrzyl z politowaniem albo udowadniał ze lepiej gra. Poza tym zuplenie inna atmosfera.

2/ '62 pbass i 60's SVT smilie smilie

straszną przepaść mamy jeszcze niestey smilie

imho jeszcze sprzet ktorym to jest rejestrowane .

As a young man,
I plug into the tube,
but the stench of all that pretense
I cannot muddle through.
11-06-2006 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
handy bassman
Posting Freak

Są w Polsce produkcje na światowym poziomie w danej stylistyce. Np.Myslovitz nowy - absolutnie światowy poziom - Grandaddy też tak brzmią smilie Inna sprawa że oni mają taki sprzet że cięzko popsuć ten sound. Pomijając to - Grin, wiesz że da się. Ale ludzie muszą być kumaci, niezmanierowani i otwarci. Takich w Polsce brakuje, wiele wypowiedzi nawet na tym forum o tym świadczy.

11-06-2006 23:22
Hannibal
hanys z regału.

handy bassman napisał(a):
Ale ludzie muszą być kumaci, niezmanierowani i otwarci.

i przede wszystkim muszą chcieć coś zrobić. Bo to, że zespół trafi na super studio za mala kase, bedzie miał sprzęt, to nie zrobią nic jeżeli nawet trafią na kumatego człeka za konsoletą. Bo on może rozumieć, mu sie musi chcieć coś zrobić, dołożyć trochę wysiłku od siebie. A z tym czasami trudno

11-06-2006 23:25
Grin
Senior Member

Wiec tak: napisze o co mi chodzi. Ile razy spotykam realizatora to mówi, "na zachodzie to nagrywa sieteraz wszystko tak (i tu podaje wszystkie cyfrowe bajery wtyczki itp"). To nagranie pokazuje, ze to gówno prawda. Nie jestem przeciwnikiem cyfry ale jeszcze nie dorównuje poziomem naturalnemu brzmieniu wzmaków i instrumentów.tylko ze w tym drugim przypadku trzeba usiąśc, omikrofonować wszystko, sprawdzac rózne ustawienia itp itd.

Po drugie: basista gra tutaj funty i proste line. Nagrywa wsyztsko "OK" i co mówi ralizator ? Za mały feeling, wbijaj jeszcze raz. U nas jest podejscie: równo jest, nie ma kap jedziemy dalej (a jak chcesz powtózyc to zaczynaja sie nerwy)

No i na koniec: w Polsce sa dobrzy realizatorzy z dobnrym podejsciem: przykładem doskonałym, jest Maciek Cieślak ze Ścianki. Jego pordukcje brzia doskonale a cyfry nie uswiadczysz w nich smilie[/url]

11-06-2006 23:25
handy bassman
Posting Freak

Czym niniejszym potwierdziles mojego posta :smilie:

Też uwiebliam jego produkcje - wszystkie oprócz Ścniaki Icon_mrgreen

11-06-2006 23:27
Grin
Senior Member

handy bassman napisał(a):
Czym niniejszym potwierdziles mojego posta :smilie:

Też uwiebliam jego produkcje - wszystkie oprócz Ścniaki Icon_mrgreen

A słyszałęś nowa scianke ? http://www.myspace.com/scianka sa tu 4 utwory. Dla mnie brzmienie piękne.jest brud, wszystkie dźwieki okraglutkie.mniam

11-06-2006 23:30
handy bassman
Posting Freak

Brzmienie tak, ale ja nie kumam koncpecpji artystycznej tego zespołu. Mam nową płytkę smilie [tzn. stary ma]

Troche po prostu nie trafia to mnie ich klimat i stylistyka, niemniej jednak cenię ich sobie bardzo.

11-06-2006 23:32
Burning

Grin
oj to źle trafiałeś jakoś. mi np skorygowano sound,a le nie oponowałem jak słyszałem efekty smilie
powiedziałem, że chcę nagrywać z paki, a nie z samego heada jak proponował realizator - porównaliśmy slady i dół został z paki, a górka z heada. cyfrowo narzucona lekka kompresja, żeby więcej dołu było słychać w tych tempach i lekko przybrudzona górka, bo to głównie paka warczy w TE, a nie head
na ustawianie brzmienia poświęciliśmy parę ładnych godzin bez najmniejszych sprzeciwów

co do 'równo' - przy nagrywaniu demo byłem słusznie opierniczany. wziąłem sie w garść i po 2latach było lepiej, ale też jak coś nie poszło to robiliśmy od nowa. a realizator bardziej się czepiał niz chłopaki z zespołu

a na koniec: tuz obok Ciebie jest genialny realizator, bo tam śmy nagrywaly
aż zrobie reklame bo warto: Zed Studio, Olkusz - Tomek Zalewski

11-06-2006 23:33
a.
Member

bo w polsce wszystko* jest polskie

a.

* niemal

11-06-2006 23:34
gsb
4x6550

Status: Niedostępny

Grin napisał(a):
Wiec tak: napisze o co mi chodzi. Ile razy spotykam realizatora to mówi, "na zachodzie to nagrywa sieteraz wszystko tak (i tu podaje wszystkie cyfrowe bajery wtyczki itp"). To nagranie pokazuje, ze to gówno prawda. Nie jestem przeciwnikiem cyfry ale jeszcze nie dorównuje poziomem naturalnemu brzmieniu wzmaków i instrumentów.tylko ze w tym drugim przypadku trzeba usiąśc, omikrofonować wszystko, sprawdzac rózne ustawienia itp itd.[/url]

Dokładnie. Dodaj do tego jeszcze, ze prawie kazdy realizator powie Ci, ze bas zawsze nagrywa sie z linii hihihih (to mnie zawsze rozwala śmiechem na łopaty)smilie a przeciez przynajmniej 80% dzwieku kreowane jest przez dobry head i głośniki (!) w dobrej paczce.

11-06-2006 23:39
Burning

gsb
dlatego najlepiej położyć ślad z DI i ślad z paki, żeby z każdego wybrać to co najlepsze

11-06-2006 23:41
Odpowiedz Napisz temat