Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2  3  Następna > Ostatnia »
Czy taka metoda do nauki jest ok.
AutorWiadomość
SiwyQueen
Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Czy taka metoda do nauki jest ok.

witam. wiec tak. gram 3 lata... poziom jaki reprezenntuje nie zadowala mnie, a na nauke nie mam zbyt wiele czasu i dlatego mam pytanie - czy cwiczenie czyis utworow z akordow z chords.pl da mi cos?

ps. troche zal mi pieniedzy na podreczniki do nauki bo splacam na raty nowa basowke i cala reszte sprzetu do niej i dodatkowo kupilem samochod wiec tez sie wtopilem bo musze go na 6 rat splacic.

prosze o jakas metode bo nie bawi mnie stanie praktycznie w miejscu cale zycie. a paluchy mam rozruszane jesli chodzi o cwiczenia palców...

Cort B5
Cort A4 - juz niedługo
12-11-2007 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
DEFENCE
Die Hard TE

Odgrywanie cudzych kawałków pozwoli Ci pokonać pewną barierę niewiedzy "jak zgrać" (podglądasz jak robią to inni), ale co z tego, jak będziesz potrafił odklepać tylko dane motywy nie wkładając niczego od siebie. Najwięcej można się nauczyć grając w kapeli (przynajmniej ja tak mam) na próbach robię sobie jakiś luźny motyw, a w domu siedze już nad konkretną linią, która gdzieśtam sobie ewoluuje. Nie lubie klepać z tabów, wolę ze słuchu coś zrobić. Moim zdaniem taby są dobre dla sklerotyków co nie znają nut (np ja Icon_mrgreen) żeby nie pogubić jakiegoś dobrego pomysłu. Ale jako "gotowce" zabijają kreatywność.

12-11-2007 11:54
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Such O'Dolsky
Senior Member

coś tam Ci pewnie da. Zwłaszcza jeśli nie będzie to odtwarzanie linii basu z tabulatury, tylko coś bardziej kreatywnego - ogrywanie akordów na różne sposoby, układanie własnych linii etc. Na pewno nie wystarczy to za całą edukację 'basową' - zresztą zależy, do czego chcesz dojść w graniu...

crazeology / wrap your troubles in dreams
12-11-2007 11:57
loju
łorkiestrant

Coś pewnie da ale moim zdaniem niewiele.

Jeśli chcesz być dobrym basmenem - przede wszystkim musisz mieć dobrą technikę.
Ale sama technika nie wystarczy - do tego musisz być kreatywny i świadomy. Musisz wiedzieć co grasz, jaką nutę, jakiej wartości, w jakim kontekście itp.
Do tego jest Ci potrzebna teoria Icon_mrgreen

Jak już masz technikę i teorię - wtedy możesz zabrać się za tworzenie ciekawych linii basu, rozkminianie kawałków innych basistów, itp.

W procesie nauki gry chodzi o to, żeby grać świadomie a nie bezmyślnie kopiować innych - bo po co Ci taka kopia z którą na dobrą sprawę nic nie zrobisz, ewentualnie wkleisz do innego kawałka w miejscu w którym wydaje Ci się, że pasuje.

Chcesz dobrze grać - musisz poświęcić kupe czasu na przerobienie ciekawej książki albo trochę kasy na nauczyciela.

Ze swojej strony mogę polecić 2 książki:
The Improvisers method by Chuck Sher
oraz
Concepts for bas soloing - Chuck Sher oraz Marc Johnson

Pierwsza jest bardziej szczegółowo napisana - jak chodzi o podstawy. Nie musisz od razu całej przerabiać bo to ćwiczenia na kilka lat Icon_mrgreen ale pierwsze rozdziały są elementarzem.
W drugiej książce są już ciekawsze rzeczy - ale to jak chodzi o granie solówek.

No...
Powodzenia

Zespół Galeria - http://galeriatbg.pl
12-11-2007 12:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tobik
Senior Member

Kiedyś myśałem tak: "technika , technika i jeszcze raz technika.."
I to był błąd. IMO powinno się przykładac to rytmiki, o wiele bardziej niz do techniki. Cwiczenia z bebniarzami, z metronomem, z podkładami są dobre.

Każdy ma prawo do wyrażania własnej opinismilie
12-11-2007 12:35
Zantetsu
Senior Member

Tobik napisał(a):
Kiedyś myśałem tak: "technika , technika i jeszcze raz technika.."
I to był błąd. IMO powinno się przykładac to rytmiki, o wiele bardziej niz do techniki. Cwiczenia z bebniarzami, z metronomem, z podkładami są dobre.

Ale to jest technika właśnie.

Co do pytania - pewnie będą efekty, jeśli będziesz swiadom dlaczego akurat taki akord akurat w tym miejscu. Do tego potrzeba teorii. Pewnie, ćwiczyć sobie można na akordzikach z chords.pl, ale ja bym się przyłożył do tego, żeby pojąć kontekst sprawy. Dość to niepopularne, ale będę się upierał.

Franciszek Wesołowski - "Zasady Muzyki".
(i niech nikt mi nie wpiera, że to nie jest zrozumiale napisane)

samuraj z familoka

(\ /)
(O.o)
(> <)
12-11-2007 12:49
SiwyQueen
Member

DEFENCE napisał(a):
Odgrywanie cudzych kawałków pozwoli Ci pokonać pewną barierę niewiedzy "jak zgrać" (podglądasz jak robią to inni), ale co z tego, jak będziesz potrafił odklepać tylko dane motywy nie wkładając niczego od siebie. Najwięcej można się nauczyć grając w kapeli (przynajmniej ja tak mam) na próbach robię sobie jakiś luźny motyw, a w domu siedze już nad konkretną linią, która gdzieśtam sobie ewoluuje. Nie lubie klepać z tabów, wolę ze słuchu coś zrobić. Moim zdaniem taby są dobre dla sklerotyków co nie znają nut (np ja Icon_mrgreen) żeby nie pogubić jakiegoś dobrego pomysłu. Ale jako "gotowce" zabijają kreatywność.

nie gram z tabów - gotowców. ja tylko gram do akordów podanych na stronie a pozycje i cała reszte opracowuje sam i niezawsze leci idealnie z oryginalem bo lubie wtracic swoja 5 groszy smilie Icon_mrgreen

Cort B5
Cort A4 - juz niedługo
12-11-2007 13:10
Markus
Senior Member

Fajny temat i dobre odpowiedzi (zwłaszcza Loju). Zantetsu, jestem z Tobą - rozumienie tego co się robi jest bardzo zalecane. Tylko nie mów, że to jest niepopularne. To nie dotyczy tylko grania na basie ale również np. budowy rakiet kosmicznych, czy uchwalania ustaw w Sejmie. Konstruktorzy rakiet o tym wiedzą, a ci drudzy to ...(sami sobie odpowiedzcie).
Tylko zauważcie, że kolega mówi coś takiego: "nie mam czasu ani pieniędzy ale chcę szybko nauczyć się dobrze grać na basie". Można udzielić pewnych wskazówek ale rozumiesz, że to jest tak jakby powiedzieć: "nie mam czasu, nie chce mi się pracować ale chcę mieć tyle kasy co Bill Gates". Są na to pewne metody ale są one dość ryzykowne. Najlepiej jednak zrozumieć, że to się osiąga poprzez pracę. I tylko wskazówki od mądrych kolegów mogą Ci pomóc osiągnąć to szybciej.
Takie wskazówki już w zasadzie dostałeś: granie z kapelą (i ile da radę to z lepszymi od siebie), rozumienie tego co się gra, ćwiczenie techniki.
Ćwiczenie (wyłącznie) z akordami może przynieść efekty lub nie w zależności o osoby, która to robi. Jeśli to byłby np. Piotr Żaczek, to powiedziałby, że OK, ale znam kilka osób, które po powiedzmy 5 latach takich ćwiczeń nie będą nadal niczego umieć.
Zauważ jeszcze, że znajomość takiej metody (dokonania czegoś szybko i łatwo i najlepiej bez żadnych kosztów) jest poszukiwana przez wielu ludzi i jest warta kupę kasy. Jak już ją będziesz znał, to mam nadzieję, że podzielisz się nią z nami (no i sam już będziesz miał kasę co rozwiąże większość twoich problemów).

Marek

12-11-2007 14:30
Zantetsu
Senior Member

Markus napisał(a):
Tylko zauważcie, że kolega mówi coś takiego: "nie mam czasu ani pieniędzy ale chcę szybko nauczyć się dobrze grać na basie".

Marek

Nie ma takiej możliwości, po co się rozwodzić? Pieniądze sprawa drugorzędna, można się uczyć na basie za 350pln z drugiej ręki i się nie skrzywić (i bez kolejnego steku bzdur że to niemożliwe, miałem ostatnio trzy takie basy w łapie i każdy się nadawał świetnie). Ale wujek Jamey twierdzi, że taki Charlie Parker leciał przez bite dwa lata po jedenaście - dwanaście godzin dziennie. I był w chuj utalentowany, bo mu szybko poszło.
Chcesz dobrze grać - musisz się poświęcić. Kwestia wyboru.

samuraj z familoka

(\ /)
(O.o)
(> <)
12-11-2007 14:41
Markus
Senior Member

No tak, ale sprawa nie jest taka prosta. Siwy nie powiedział, że w ogóle nie chce poświęcić na to czas, tylko mówi, że ma mało czasu i mało pieniędzy. Jak to trochę przekręciłem, po to żeby zrozumiał, że to głównie jest praca. Jak piszesz niekoniecznie trzeba mieć super sprzęt ale bez pracy się nie obędzie. A jak to osiągnąć minimalnym nakładem pracy, to najlepsi tylko wiedzą i jest to bardzo cenna wiedza. Chociaż trochę wskazówek na dobry początek Siwy już dostał i mam nadzieję, że ją użyje właściwie.

Marek

12-11-2007 14:55
Floyd
www.auster.us

Hm no raczej tak się nie da, bez pieniędzy to da radę, ale bez czasu to niestety nie, jeszcze nikt uczenia się basu przez sen nie wymyślił. Najwięcej nauczysz się w kapeli (moim skromnym zdaniem, tak było ze mną) wcześniej grałem sobie w domu zapuszczając kolejne kawałki ulubionych wykonawców i to jest fajne.

Olej taby-tzn podpatrz główny motyw jak nie umiesz go znaleźć, a dalej szukaj sam. Jak bedziesz leciał z tabów będziesz stał w miejscu, potem w kapeli ktoś Cie poprosi o dogranie czegoś i będziesz stał jak słup soli.

W kapeli grasz razem, motywuje Cie to bo musisz nadążyć za resztą. Ja z bratem wybraliśmy studia które mało czasu nam zabierają i poświecamy się całkowicie kapeli bo od zawsze o tym marzyliśmy i nic innego nie chcemy robić.

Półśrodków niestety nie ma.

Nie mam basów smilie
--MXR M80-Boss Bass Chorus-Dunlop 105Q--Korg Pitchblack--Ash ABM Evo RC III--Ash 1510HPX
12-11-2007 15:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Zantetsu
Senior Member

Markus napisał(a):
No tak, ale sprawa nie jest taka prosta. Siwy nie powiedział, że w ogóle nie chce poświęcić na to czas, tylko mówi, że ma mało czasu

to trzeba zrewidować poglądy na temat tego, co to znaczy "dobrze grać". Dla mnie dobrze gra Christian McBride, a dla Ciebie? SiwyQueen, może po prostu podaj, na jakim poziomie chcesz grać, coś się wymyśli wtedy.

samuraj z familoka

(\ /)
(O.o)
(> <)
12-11-2007 15:44
Floyd
www.auster.us

Like a BAD ASS MOTERFUCKER 8)

Nie mam basów smilie
--MXR M80-Boss Bass Chorus-Dunlop 105Q--Korg Pitchblack--Ash ABM Evo RC III--Ash 1510HPX
12-11-2007 15:47
SiwyQueen
Member

Karolek napisał(a):
Olej taby-tzn podpatrz główny motyw jak nie umiesz go znaleźć, a dalej szukaj sam. Jak bedziesz leciał z tabów będziesz stał w miejscu, potem w kapeli ktoś Cie poprosi o dogranie czegoś i będziesz stał jak słup soli.

Po raz kolejny pisze i przypominam, ze nie gram z tabów!!!! Gram z akordów, nie z gotwców!! za przeproszeniem - kurwa... czytajcie całosc a nie sie w pewnym momencie udzielacie nie wiedzac o co chodzi. pzdr

Cort B5
Cort A4 - juz niedługo
12-11-2007 17:27
SiwyQueen
Member

Zantetsu napisał(a):

Markus napisał(a):
No tak, ale sprawa nie jest taka prosta. Siwy nie powiedział, że w ogóle nie chce poświęcić na to czas, tylko mówi, że ma mało czasu

to trzeba zrewidować poglądy na temat tego, co to znaczy "dobrze grać". Dla mnie dobrze gra Christian McBride, a dla Ciebie? SiwyQueen, może po prostu podaj, na jakim poziomie chcesz grać, coś się wymyśli wtedy.

nie mam okreslonych kryteriow bo zeby zostac profesionalnymmuzykiem to trzeba miec czas... mi niestety brakuje go, aczkolwiek pracuje i w miare zarabiam...

Cort B5
Cort A4 - juz niedługo
12-11-2007 17:29
Odpowiedz Napisz temat