| Czego chcieć od akustyka/nagłośnieniowca? |
| Autor | Wiadomość |
Burning a man that follows hell \m/       Skąd: Twoja Stara Łochota Postów: 7,297 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| Czego chcieć od akustyka/nagłośnieniowca?
cięzko coś sensowanego znaleźć, bo głównie bluzgi na akustyków są, więc nowy temat zakładam
od dziś Sphere ma akustyka - był dzis na próbie. Koleś wydaje się sensowny, ale nie ma dużego doświadczenia z zespołami metalowymi. Czego mamy od niego oczekiwać? Jakie - precyzyjnie określone - wymagania mamy mu stawiać? kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H |
|
| 15-06-2006 17:28 | |
 |
Aval Brzmię trendy. Podobno.       Skąd: Wszawa. Postów: 7,950 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
Jakie pasma ma podbijać w instrumentach, co ma być na wierzchu, głośności instrumentów, pierdoły typu czy np. werbel ma być z pazurem czy mięciutki(jak się nagłaśnia zestaw na gigach), czy ma wyciągać jakieś instrumenty przy solówkach. Generalnie wszystko odnośnie brzmienia zespołu. Dajcie mu album do posłuchania, jeśli chcecie tak brzmieć live, to mu to powiedzcie, jeśli coś byście zmienili to usiąść z nim, puścić album i mówić co i jak. |
|
| 15-06-2006 17:35 | |
 |
Drewniak drewniak. . . .       Skąd: z Gdańska Postów: 3,049 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Dobry setup to pół basu  Siły przyrody w służbie człowieka. BE4GP12AH200410ALPHOWER Dobry sound ideałem bliskim  |
|
| 15-06-2006 17:36 | |
 |
Burning a man that follows hell \m/       Skąd: Twoja Stara Łochota Postów: 7,297 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
niepijący, ale bokser będzie na sbronił wrazieco gra na bębnach, a o basie powiedział, że zajebiście brzmi (a cicho nie było) za pasmami gitar będziemu kombinować, bo na razie to mało czasu było.
co jeszcze? kramer spector ns2a -> slm ampeg svt-cl -> gibson trace elliot 1048H |
|
| 15-06-2006 17:40 | |
 |
NuBel Posting Freak       Skąd: Postów: 2,118 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Moge tylko powiedziec obserwacje z koncertow jako sluchacz. W wiekszosci przypadkow jest halas a nie muzyka. Wiadomo ze na koncercie ma byc glosno, ale to nie jest cel sam w sobie. Wole juz nawet zeby bylo za cicho ale zeby mozna bylo posluchac muzyki, niz zeby byl sam halas. Powyzej pewnej glosnosci sluchanie koncertujacej kapeli przestaje byc przyjemne. Czyli zeby akustyk nie przesadzal z galka volume bo latwo moim zdaniem tym popsuc koncert. Ale moze inni fani metalu uznaja ze bredze. "Nie chodzi o to żeby kogoś złośliwie wkręcać ale żeby go popchnąć i poszybować razem z nim" (FlameCS4+PickupDelanoMC4FE+PreampEMG-BQSControl) --> Head LDM VBA 160 --> Yamaha bbt 210s  KUPIE D-TUNER DO MusicMana |
|
| 15-06-2006 19:25 | |
 |
hevi Psychic Killer      Skąd: Z Lasu Postów: 1,376 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2005 Status: Offline
|
Moge tylko powiedziec obserwacje z koncertow jako sluchacz. W wiekszosci przypadkow jest halas a nie muzyka. Wiadomo ze na koncercie ma byc glosno, ale to nie jest cel sam w sobie. Wole juz nawet zeby bylo za cicho ale zeby mozna bylo posluchac muzyki, niz zeby byl sam halas. Powyzej pewnej glosnosci sluchanie koncertujacej kapeli przestaje byc przyjemne. Czyli zeby akustyk nie przesadzal z galka volume bo latwo moim zdaniem tym popsuc koncert. Ale moze inni fani metalu uznaja ze bredze. POLAĆ MU! Ja jestem fanem metalu i mówię: NIE BREDZISZ! na ta dolegliwość cierpią w szczególności kapele metalowe! Wiadomo ze ma napierdalać i to mocno, ale gdy sie przekroczy pewną cienką linię to zamiast konkretnego kopa w ryj dostaje sie wielki hałas, bez ładu i składu. Vader szczególnie potrafi w ten sposób skaszanić koncert (wiem z autopsji) |
|
| 15-06-2006 20:58 | |
 |
XRay Member     Skąd: Postów: 450 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
to polać mu jeszcze raz! wiekszosc koncertów na których byłem, atakuje takim właśnie bezsensownym hałasem, równie dobrze każdy mógłby grać co innego i nikt by nie wyłapał.
 |
|
| 15-06-2006 21:43 | |
 |
groza Słońce Odnowy       Skąd: Szczecin Postów: 2,594 Grupa: Moderatorzy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
żeby powycinal czestotliwosci ktorych dane pomieszczenie nie lubi, nie?
na jednym festiwalu byl "akustyk" ale znajomi mieli ze sobą swojego, to piszczał przez parę minut, ale powycinał co trzeba i już tylko to dało sporo - pozniej bylo juz tylko lepiej  Michał "Michał Frydryszak" Frydryszak -- http://www.fatbellyfamily.pl / Utrata słuchu ostatnią linią obrony!!! |
|
| 15-06-2006 21:52 | |
 |
japann Junior Member   Skąd: Postów: 12 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2006 Status: Offline
| Re: Czego chcieć od akustyka/nagłośnieniowca?
Może to zabrzmi dziwnie.ale kiedyś ćwiczyłem taki patent i działał. Brałem kolesia który gra cokolwiek na basie.Przed koncertem , na próbie on grał na moim basie a ja kręciłem gałami.Zawsze działalo.  Polecam. |
|
| 15-06-2006 22:15 | |
 |
| |
| 16-06-2006 17:30 | |
 |
Th0rn Member     Skąd: Postów: 468 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
hehe.Maciek jest wporzo koles.przyszedl posluchal 2-3 numerow i w sumei wiedzial co jest za glosno, co za cicho, przypuszczam ze 2-3 koncerty i sie wciagnei i bedzie juz wiedzial spokojnie co i jak.jasne ze duzo zalezy od sali, ale ma spore pojecie o tym. Mial pare trafnych wskazowek co dalo w sumie efekt wedlug mnie.przetestowalem to tez na probie z 2 zespolem. bedzie gut! PEARL THE BEST REASON TO PLAY DRUMS! http://myspace.com/sphereband http://drumhouse.staramilosna.info |
|
| 17-06-2006 12:45 | |
 |
Jontek Leon z poczty       Skąd: Bolesławiec Postów: 5,335 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
|
Moze banał, ale ma SŁUCHAĆ. Ma pomagać w osiągnięciu jak najlepszego brzmienia czy tp plener, klub z warunkami studia, czy studnia na dziedzińcy starego kasztelu bez tłumienia. Czy impreza nagłaśniana jest hajendem czy szczekaczką. Heble to jest środek do realizacji nagłośnienia a nie nagłaśnianie samo w sobie. M@rcin @ntoni S@rkowicz "W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. Ale w praktyce jest" - Miś Yogi |
|
| 18-06-2006 11:48 | |
 |
|