| Ciemne okulary |
| Autor | Wiadomość |
lucky Member    Skąd: Postów: 155 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2007 Status: Offline
| Ciemne okulary
Trochę do śmiechu a trochę na poważnie. Kończąc z tradycją pisania nie na temat jak to mialo miejsce np. w temacie "klei sie gis" postaram sie pomóc koledze Misiorowi uniknąć słusznych zarzutów z którymi sam się spotkałem na zasadzie - "nie życz drugiemu co Tobie niemiłe" - i zakładam ten kontrwersyjny jak się pewno okaże wątek. Padło pytanie o rolę ciemnych okularów, które noszą np. niektórzy saksofoniści. Ja np. zauważyłem, że saksofoniści i nie tylko, grają na scenie często z zamkniętymi oczyma. Dotyczy to tym bardziej solówek. Sam wiem po sobie, że rozglądanie się podczas grania za ładnymi dziewczynami (a takie przy scenie często się kręcą) bardzo rozprasza i aby nie dać plamy, zamykam oczy. Łatwiej się skupić i mądrzej zagrać. Nic nie rozprasza. Poza tym na zdjęciach nie widać jak ciśnienie w gębie powoduje u niektórych wytrzeszcz oczu. Oczywiście każdy ma swoje przyzwyczajenia i nie wszystkim ten rodzaj zachowania na scenie odpowiada, ale poleciłbym spróbować. W tej chwili też własnie myślę o ciemnych okularach (poważnie) z powodow jw. Nie wiem czy zaspokoiłem ciekawość "Misiora", gdyż Jego bardziej może interesuje po co takie okulary nosi "Kendukendu" ale te zamykanie oczu przez moich idoli mnie też kiedyś frapowało i mam na to takie wytłumaczenie. To, że się można bardziej skupić na grze nie podlega uważam żadnej dyskusji. Dobra muzyka leczy ze stresów i uczy kultury |
|
| 19-10-2008 17:06 | |
 |
Misior El Comandante   Skąd: Postów: 40 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 10-2008 Status: Offline
| RE: Ciemne okulary
To ja może przypomnę ten mój post z tamtego wątku:
Skoro kolega Kendukendu jest dzisiaj tak chetny do udzielania rad to skorzystam z okazji i zapytam o kolejną ważną rzecz (żeby kontynuować piękną tradycję pisania nie na temat w tym wątku). Chodzi mianowicie o okulary - masz je Ty na awatarze oraz noszą je często inni saksofoniści. Zawsze myślałem że one są tylko dla szpanu, aż do dzisiaj kiedy wiszący na szyi saksofon parę razy mało nie wydziobał mi oka ustnikiem. Wiem już zatem po co są okulary, ale dlaczego nosi się w nich ciemne szkła? Służy to także czemuś? A rzecz przy braku szczęścia może się skończyć naprawdę poważnie, wystarczy popatrzeć na http://pl.youtube.com/watch?v=Ff2kQW5UMis (Uwaga drastyczne!) Gdy ludzie słyszą dobrą muzykę, czują tęsknotę za czymś czego nigdy nie mieli i nigdy mieć nie będą. |
|
| 19-10-2008 17:38 | |
 |
kendukendu Member     Skąd: Postów: 152 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
Okulary powodują, że się po prostu gra zajebiście, przecież to oczywiste. A w okularach z ciemnymi szkłami to już w ogóle pełen wypas. Skala tryton-cały ton żre nawet przy postaci zasadniczej akordu durowego.
Dziobiący saksofon w oczy i ciśnienie gębowe powodujące wytrzeszcz oczu.... no, no, no forum idzie w górę z poziomem zaawansowania http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2368719Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2008 19:49 przez kendukendu. |
|
| 19-10-2008 19:48 | |
 |
lucky Member    Skąd: Postów: 155 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2007 Status: Offline
Okulary powodują, że się po prostu gra zajebiście, przecież to oczywiste. A w okularach z ciemnymi szkłami to już w ogóle pełen wypas. Skala tryton-cały ton żre nawet przy postaci zasadniczej akordu durowego. Dziobiący saksofon w oczy i ciśnienie gębowe powodujące wytrzeszcz oczu.... no, no, no forum idzie w górę z poziomem zaawansowania  Kendukendu - trochę wyluzuj. Jesień. Smutno za oknem. Trza się trochę rozerwać niekoniecznie granatem w .... Pozdrawiam Dobra muzyka leczy ze stresów i uczy kultury |
|
| 19-10-2008 20:36 | |
 |
kendukendu Member     Skąd: Postów: 152 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
| |
| 19-10-2008 22:30 | |
 |
Smutno za oknem? U mnie raczej wprost przeciwnie. Luzu mam więcej, niźli nieremontowany Weltklang w prowadnicy klapy C#. Nie czujesz ironii, Panie? O key! Ciesz się luzem. Natomiast dla prowadnic życzę najwłaściwego np. H7/g6. Pozdrawiam i idę spać. Dobra muzyka leczy ze stresów i uczy kultury |
|
| 19-10-2008 22:44 | |
 |
| |
| 19-10-2008 23:03 | |
 |
new_man Unregistered
A rzecz przy braku szczęścia może się skończyć naprawdę poważnie, wystarczy popatrzeć na http://pl.youtube.com/watch?v=Ff2kQW5UMis (Uwaga drastyczne!) i do tego własnie służy saksofon, chroni przed wpadnięciem niepowołanych elementów do przełyku.., a ciemne okulary chronią przed fleszami wielbicielek, aby nie dostać zapalenia spojówek.. ach ta jesień, jak mnie rajcuje.. pzdr
|
|
| 20-10-2008 05:24 | |
 |
lukas85.as Junior Member   Skąd: Postów: 41 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 07-2007 Status: Offline
Okulary powodują, że się po prostu gra zajebiście, przecież to oczywiste. A w okularach z ciemnymi szkłami to już w ogóle pełen wypas. Skala tryton-cały ton żre nawet przy postaci zasadniczej akordu durowego. Dziobiący saksofon w oczy i ciśnienie gębowe powodujące wytrzeszcz oczu.... no, no, no forum idzie w górę z poziomem zaawansowania  hehehehhe :mrgreen: poziom idzie coraz wyzej na bank forum sie rozwija nie ma co na coraz dziwniejsze pyania sa coraz zdziwaczałe opowiedzi dobry motym z tymi okularami-słuza do tego zeby ci saksofon oczu nie powybijał   open sound............ |
|
| 21-10-2008 16:43 | |
 |
Panowie! Nie wiem kto tu pisze poważnie a kto sobie jaja robi ale jeśli o mnie chodzi to napewno poważnie pisałem o tym, że zamykanie oczu podczas grania pomaga w koncentracji co widać na każdym filmiku i na koncertach, jest sprawdzone i działa. Założyłem ten wątek, gdyż nadarzyła się okazja z tymi ciemnymi okularami naszego kolegi forumowicza. Moim zdaniem takie okulary (jak np. Sonny Rollins) to też sposób na lepszą koncentrację w graniu i myślałem, że też trochę o tym sobie podyskutujemy. Dla żartu oczywiście pisałem o wytrzeszczu oczu. Jeśli to zbyt głupi dowcip to moja porażka. Czekam na lepszy i z przyjemnością się z niego pośmieję. Natomiast dbanie o to aby na tym forum pisać same prace naukowe i być poważnym do bólu uważam za przesadzone i niezdrowe w końcowym efekcie - stresy, nerwice, niedowartościowanie, itp. Przecież śmiech to zdrowie i każdemu saksofoniście się przyda. Oczywiście z umiarem dozowany. Pozdrawiam wszystkich Dobra muzyka leczy ze stresów i uczy kultury |
|
| 21-10-2008 19:15 | |
 |
new_man Unregistered
Panowie! Nie wiem kto tu pisze poważnie a kto sobie jaja robi ale jeśli o mnie chodzi to napewno poważnie pisałem o tym, że zamykanie oczu podczas grania pomaga w koncentracji co widać na każdym filmiku i na koncertach, jest sprawdzone i działa. Założyłem ten wątek, gdyż nadarzyła się okazja z tymi ciemnymi okularami naszego kolegi forumowicza. Moim zdaniem takie okulary (jak np. Sonny Rollins) to też sposób na lepszą koncentrację w graniu i myślałem, że też trochę o tym sobie podyskutujemy. Dla żartu oczywiście pisałem o wytrzeszczu oczu. Jeśli to zbyt głupi dowcip to moja porażka. Czekam na lepszy i z przyjemnością się z niego pośmieję. Natomiast dbanie o to aby na tym forum pisać same prace naukowe i być poważnym do bólu uważam za przesadzone i niezdrowe w końcowym efekcie - stresy, nerwice, niedowartościowanie, itp. Przecież śmiech to zdrowie i każdemu saksofoniście się przyda. Oczywiście z umiarem dozowany. Pozdrawiam wszystkich Hej Lucky, wychodzi na to iż na tym forum są sami wyjadacze, mistrzowie instrumentu itp., itd., i my niepoważni tu nie pasujemy, nie wiem jak ogólny kryzys przekłada sie na ilość wesel, być może spadło zapotrzebowanie i to powód frustracji co niektórych?.. pzdr
|
|
| 22-10-2008 09:14 | |
 |
|