Odpowiedz Napisz temat 
Berg Larsen - roznica pomiedzy 'SMS' a 'M'
AutorWiadomość
koniu
Newbie
*

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Berg Larsen - roznica pomiedzy 'SMS' a 'M'

Witam,
mam pytanie tak jak w tytule: jaka jest roznica u Berga Larsena pomiedzy wykonaniem ustnika 'SMS' a 'M'? Wiem ze chodzi o facing, ale prosilbym o dokladniejsze wyjasnienie jaka jest roznica pomiedzy nimi od strony technicznej (latwosc zadecia, wydobycia gornych/dolnych dzwiekow?). Chodzi o ustnik do tenora.
Pogrywam sobie amatorsko w domciu na YTS-52, aktualnie moja rure uzupelnia Vandoren T25. Zastanawiam sie nad kupnem Berga Larsena o odchyleniu 105/2, ale nie wiem na jaki facing sie zdecydowac. Nie mam tez mozliwosci sprawdzenia w sklepie obu ustnikow.
Z gory dzieki za wyjasnienie tej kwestii smilie

Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2008 14:07 przez koniu.

07-11-2008 14:03
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Highbrass
Member

RE: Berg Larsen - roznica pomiedzy 'SMS' a 'M'

koniu napisał(a):
Witam,
mam pytanie tak jak w tytule: jaka jest roznica u Berga Larsena pomiedzy wykonaniem ustnika 'SMS' a 'M'? Wiem ze chodzi o facing, ale prosilbym o dokladniejsze wyjasnienie jaka jest roznica pomiedzy nimi od strony technicznej (latwosc zadecia, wydobycia gornych/dolnych dzwiekow?). Chodzi o ustnik do tenora.
Pogrywam sobie amatorsko w domciu na YTS-52, aktualnie moja rure uzupelnia Vandoren T25. Zastanawiam sie nad kupnem Berga Larsena o odchyleniu 105/2, ale nie wiem na jaki facing sie zdecydowac. Nie mam tez mozliwosci sprawdzenia w sklepie obu ustnikow.
Z gory dzieki za wyjasnienie tej kwestii smilie

To nie jest sprawa facing-u czyli odchylenia, a rodzaj komory Amerykanska "M" i Europejska "SMS" czyli sposób wyprofilowania wewnętrznej powierzchni komory ustnika.Co ma oczywiście wpływ na rodzaj uzyskiwanego dźwięku.
Pozdrawiam

Roland Sound Canvas pilnie kupię!
Julius Keilwerth EX90III czarny sprzedam
07-11-2008 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
koniu
Newbie
*

Dzieki Highbrass za odpowiedz, ale czy moglbys opisac to bardziej szczegolowo? W jaki sposob wykonanie ustnika 'M' i 'SMS' wplywa na rodzaj uzyskiwanego dzwieku?
BTW, moge sie mylic, ale facing to chyba nie jest to samo co odchylenie (tip opening)?

09-11-2008 16:52
Ognisty bird
Senior Member

koniu napisał(a):
Dzieki Highbrass za odpowiedz, ale czy moglbys opisac to bardziej szczegolowo? W jaki sposob wykonanie ustnika 'M' i 'SMS' wplywa na rodzaj uzyskiwanego dzwieku?
BTW, moge sie mylic, ale facing to chyba nie jest to samo co odchylenie (tip opening)?

nie chodzi tutaj ani o ksztalt komory , ani o odchylenie lecz o ksztalt i dlugosc krzywizny .
ustniki BL SMS charakteryzuja sie krotsza krzywizna a przy danym otwarciu maja mniejszy promien ugiecia niz ustnik BL M.

sms - to wieksza " kolyska " , ugiecie krotsze
M to mniejsza "kolyska" ugiecie dluzsze

SMS jest tzw cieciem francuzkim- charakteryzuje sie cieplym, miekkim ,slodkim brzmieniem , wymaga stroikow miekkich.( dzwiek w kierunku desmounda )

ksztal M - to lagodniejsze ugiecie - charakteryzuje sie dzwiekiem ostrzejszym , bardziej zimnym i b brzeczacym . ( w kierunku j cartera)
wymaga stroikow twardszych ( za miekkie - sklonnosc do wpadania w pisk) . stroja szczypte wyzej od sms ( ale to zalezy tez od ksztaltu komory)

latwosc zadecia - jakis wielkich roznic nie ma - ksztalt sms jednak wydaje sie odrobinke latwiejszy w zadeciu , ale to nic szczegolnego - raczej obydwa porownywalnae - ksztalt M byc moze wymaga przy pierwszej probie nieco dluzszego wgrywania sie.

dla grajacego zasadnicza roznica to barwa wydobywanego dzwieku

10-11-2008 10:29
koniu
Newbie
*

Ognisty, dzieki za pomoc, przyznam ze Twoja odpowiedz sporo mi rozjasnila w tej kwestii. Staralem sie znalezc cokolwiek w sieci ale na ten temat nie ma zbyt wiele. Ostatecznie zdecydowalem sie na zakup Berga metal 105/2/M (profil amerykanski), czekam teraz az Sw. Mikolaj podrzuci mi go pod choinke smilie

13-11-2008 13:32
koniu
Newbie
*

Heh, no i doczekalem sie, Mikolaj tak jak obiecal podrzucil nowiuskiego Berga pod choinke smilie
Nie jest to moj pierwszy w zyciu metalowy ustnik, ale wiem ze bede musial sie do niego przyzwyczaic. Moje pierwsze odczucia sa jednak jak najbardziej pozytywne: piekne, potezne i glebokie brzmienie w calym rejestrze, latwosc zadecia, 'miesisty' dol i spiewna gora smilie
Co do wyboru pomiedzy ugieciem typu 'M' a 'SMS' - musze sie przyznac, ze w podjeciu decyzji zasugerowalem sie informacja znaleziona na stronie wysmienitego saksofonisty z mego rodzinnego miasta, Pana Adama Wendta - on rowniez gra na BL z ugieciem typu 'M'. Serdeczne pozdrowienia Panie Adamie, mam nadzieje ze Pan od czasu do czasu przeglada te forum smilie

26-12-2008 13:02
Odpowiedz Napisz temat