Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2  Następna > Ostatnia »
Ashdown EB180 12" + Kolumna
AutorWiadomość
Darkuser
Member

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
Ashdown EB180 12" + Kolumna

Witam!

Mam Asdowna Eb180 na 12 calowym głosniku i z tego co sie orientuje, to da sie podłączyć jeszcze kolumne, z tyłu mam dwa wyjscia na kolumny.. i tak sie własnie zastanawiam, bo brzmienie, jak na razie mnie zadawa, z tym że na koncertach w klubach czasem brakuje mi już mocy. I ten mankametn zmusił mnie do myslenia (bolał i dlatego teraz juz Wy musicie mi pomóc smilie ) Czy istnieje możliwość ( i jeśli istnieje to czy to ma jakikolwiek sens) aby podłączyć do drugiego wyjscia kolumienke 4x10 abo 1x15 , na ile ohmów by musiała być i czy uzyskam jakikolwiek wzrost głośnośći?

Z góry dzięki za pomoc

A jeszcze chciałbym dodać, że taknaprawdę byłby to zobieg czasowy, bo w przeciągu roku zamierzam dozbierac na drugą kolumne i głowe (marzy mi sie zestaw szczesliwego chłopca H3500+4x10+1x15

Pozdrawiam!

- Po co się udzielać na forach skoro w tym czasie można grać na basie Icon_mrgreen
Kochaj Szatana! - Kup mu kredki
Ibanez BTB405QM @ Dr Black Beauties>> Zoom B2 >> Ashdown EB180-12" >> Twoja Stara smilie
02-06-2008 00:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Demanufacture
Senior Member

Status: Online

da się... wzmak pracuje na 4 ohm a głośnik w combie zapewne ma 8. podłączasz drugą kolumienkę 8ohm i jazda. wzrost głośności... no to zależy jaka kolumnę (o jakiej skuteczności) podłączysz.

Jeżeli masz tylko jedno gniazdo głośnikowe we wzmaku to musisz kupić rozgałęźnik.

Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.

Demanu gear:

Musicman Cutlass 1 --> DMNF Neutrik Silent cable --> EBS Fafner --> 4x10 DMNF (in progress [|||||||||||.......] 60%) --> 1x15 DMNF (in queue)
02-06-2008 01:56
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Hammlett
Blues Brother

dorzuć paczke 1x12" na jakims głosniku o dobrej skutecznosci i bedzie dobrze i duzo nie bedzie Cie to kosztowało

02-06-2008 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
musiek
Forumowa lutniczyna

kiedys Jontek albo Sobass [czy inny doswiadczony forumowicz] pisali o skutecznosci mocowej tego wzmaka-niby przybedzie mu te kilkadziesiat watow, ale nie odczujesz tego specjalnie w glosnosci, niezaleznie od uzytej kolumny. bylo to cos takiego, ze wcmacniacz ma tam niby 180 watow, z czego tak naprawde skuteczne jest tylko jakies 25%. takim tokiem myslenia gdzies ktos doszedl do wniosku, ze MAG 300 ma 30 watow ;d ja tylko mowie, co pamietam i nie wiem ile w tym prawdy, wiec sie nie sugeruj, ale moim zdaniem nie widze sensu w zwiekszaniu ladownosci malucha poprzez doczepianie do niego przyczepy z tira. pzdr

emsibi>bejbol>geljen-costam>czerwone glosne pudelko

Cytat:
Jak Galien nie grał to nie wiem co może zagrać

02-06-2008 11:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Demanufacture
Senior Member

w większości wzmaków tak jest. W lampie jest lepiej bo lampa kompresuje i stąd taka jej efektywność. ale większość mocy i tak traci...

niektóre wzmaki mają też filtry które zapobiegają wzmacnianiu niepotrzebnych częstotliwości poniżej ok 20-30 Hz które pochłaniają większość mocy a których i tak nie używamy (przynajmniej w większości smilie)... stąd np EBSy są tak potężne. Malutki HD350 z mocą 300W potrafi na tej samej paczce zagrać o wiele głośniej niż gorsze jakościowo wzmaki o tej samej mocy. Ale to taka ciekawostka smilie

co do asha odczuć różnicę może bo ma drugie źródło dźwięku... zależy też co się podłączy.

Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.

Demanu gear:

Musicman Cutlass 1 --> DMNF Neutrik Silent cable --> EBS Fafner --> 4x10 DMNF (in progress [|||||||||||.......] 60%) --> 1x15 DMNF (in queue)
02-06-2008 13:02
Darkuser
Member

czyli jak podłącze drugą pake, to bedzie 8ohm||8ohm czyli 4 ohmy, czyli teoretycznie 2x wiekszy prąd... czy przez to wzmacniacz nie dostaje bardziej po dupie i sie nie upali?

- Po co się udzielać na forach skoro w tym czasie można grać na basie Icon_mrgreen
Ibanez BTB405QM @ Dr Black Beauties>> Zoom B2 >> Ashdown EB180-12" >> Twoja Stara smilie
02-06-2008 18:49
Karl
Member

Darkuser napisał(a):
czyli jak podłącze drugą pake, to bedzie 8ohm||8ohm czyli 4 ohmy, czyli teoretycznie 2x wiekszy prąd... czy przez to wzmacniacz nie dostaje bardziej po dupie i sie nie upali?

może sie przeciążać.
wszystko co możesz pod niego podpiąć to max 200W/8ohm i najlepiej 1x12. noisy boxa obadaj. pzdr[/quote]

02-06-2008 18:58
Darkuser
Member

Cytat:
noisy boxa

A twoja stara kradnie metro! smilie

...Tzn nie zrozumiałem

02-06-2008 20:19
Hannibal
hanys z regału.

02-06-2008 20:22
Markus
Senior Member

musiek napisał(a):
ja tylko mowie, co pamietam i nie wiem ile w tym prawdy

No właśnie Icon_mrgreen

Słuch ma charakterystykę logarytmiczną i dwukrotne zwiększenie mocy wcale nie jest odbierane jako dwa razy głośniej. Tym niemniej, jest słyszalna różnica (na plus), zwłaszcza jak się podłączy kolumnę o dużej skuteczności i trochę się ją odstawi od combo.
Wszystkim "szamanom" od wzmacniaczy polecam doskonałą książkę mojego kolegi "Solid-state Guitar Amplifiers": http://www.thatraymond.com/downloads/solidstate_guitar_amplifiers_teemu_kyttala_v1.0.pdf gdzie większość mitów jest dokładnie omówiona przez wysokiej klasy specjalistę od wzmacniaczy. Nie warto powtarzać rzeczy, których się nie rozumie.

Marek

02-06-2008 20:58
Paka
wczuta, czlowieniu

musiek zapewne zdaje sobie sprawe z tego o czym piszesz.

chodzilo mu raczej o to, ze skutecznosc tego wzmacniacza jest niska, natomiast roznica w "glosnosci" dwoch wzmacniaczow o tym samym watarzu jest faktem. jakakolwiek charakterystyka ucha by nie byla.

kto eksperymentowal z koncowkami mocy, ten wie ze taka 1000-watowa za dwa kafle zagra czysciej, glosniej i dynamiczniej od tej za tysiaka. no i przy okazji jest znacznie ciezszasmilie roznice widac jeszcze lepiej po zajrzeniu w bebechy.

przy wzmacniaczach instrumentalnych duze znacznie ma tez sposob przetwazania poszczegolnych czestotliwosci, w wypadku basu szczegolna role odgrywa srodek. podbicie tej i owej czestotliwosci moze zaowocowac znaczacym wzrostem naszej "glosnosci", chocby dlatego ze ludzkie ucho lepiej slyszy dana czestotliwosc badz tez takie pasmo lezy odlogiem w kapeli.

takze kiepski glosnik i niskiej jakosci wzmacniacz (niezbyt dobrze zestrojony preamp plus slaba koncowka) moze skutkowac tym, ze eb180 to niezbyt skuteczny wzmaksmilie

3TONESUNBURST serial no. B014197
============================

sprzedam:
:: nady pem-500 - najtanszy klasowy system odsluchow bezprzewodowych za 1300zl
:: guyatone br2 - oslawiony plytami toola envelope filter za 350zl

sciagne:
:: drobnice z usa/eu
02-06-2008 21:59
musiek
Forumowa lutniczyna

chodzilo mi bardziej o to, ze te 180 czy XXX watow EB jest zawyzone i to konkretnie. pzdr

Cytat:

02-06-2008 22:16
Markus
Senior Member

Paka napisał(a):
chodzilo mu raczej o to, ze skutecznosc tego wzmacniacza jest niska, natomiast roznica w "glosnosci" dwoch wzmacniaczow o tym samym watarzu jest faktem.

Zanim zabrniesz za daleko, to wyjaśnię, że skuteczność wzmacniacza to stosunek mocy oddawanej do głośnika w porównaniu do mocy dostarczanej z sieci (czy z zasilacza). Chłopakom raczej nie o to chodziło, bo skuteczność tego wzmacniacza oscyluje w okolicach "stanów średnich". Może raczej mieli na myśli skuteczność głośnika albo jakość kolumny. Ja kiedyś porównywałem te combo do Boxa Taurusa 215 i Ashdown wypadł raczej blado. Powiedziałbym, że "średniość" tego wzmacniacza spowodowana jest głośnikiem, rozmiarami kolumny i prawdopodobnie charakterystyką przedwzmacniacza. Polecam przeczytanie powyżej wspomnianej książki. Można się z niej dowiedzieć, że czynnikami najbardziej wpływającymi na brzmienie wzmacniacza są preamp i głośnik. Końcówka jest na szarym końcu tej listy, no chyba, że jest wyjątkowo niskiej jakości (i mocy).

Marek

02-06-2008 22:37
Markus
Senior Member

musiek napisał(a):
chodzilo mi bardziej o to, ze te 180 czy XXX watow EB jest zawyzone i to konkretnie. pzdr

I tu się zgodzę. Wspomniany Taurus 215 - w jego symbolu jest niby sugestia, że chodzi o 200W ale w sieci można znaleźć informację, że ma on 150W. Ale jak się go otworzy i zobaczy, że ma mały transformator (chyba ze 150W) to i to jest niewiarygodne. Tym niemniej całkiem dobrze (i głośno) brzmi.
Pewno z EB180 jest tak samo.

Marek

02-06-2008 22:45
musiek
Forumowa lutniczyna

Markus napisał(a):
Ja kiedyś porównywałem te combo do Boxa Taurusa 215 i Ashdown wypadł raczej blado. Powiedziałbym, że "średniość" tego wzmacniacza spowodowana jest głośnikiem, rozmiarami kolumny i prawdopodobnie charakterystyką przedwzmacniacza.

jednym slowem Ash EB ssie... uprzedzam-sprawdzilem w warunkach bojowych smilie pzdr

Cytat:

02-06-2008 22:49
Odpowiedz Napisz temat