Forum muzyczne Woobie Doobie

Pełna wersja: Polecamy podręczniki i inne materiały do nauki...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Anonymous

Tak sobie pomyślałem, że przydałby się taki temat- polecajcie tu co Wam się podoba, ostrzegajcie przed tym, co wam nie przypasowało-jeżeli ktoś miałby coś z tego wynieść, to będzie tylko lepiej.

Ja ostatnio w ciemno, (na czym się trochę przejechałem, bo szukałem czegoś raczej "intermediate") kupiłem w http://www.nuty.pl napisał sporo podręczników.

Moje wrażenia- rzecz raczej dla początkujących, zaczynających grać jazz- wszystko od podstaw, elementy walkingu, poruszanie się w różnych "okołojazzowych" stylistykach. Koleś przedstawia najpopularniejsze jazzowe progresje, mamy bluesa jazzowego, parkerowskiego, rhythm changes itd. Książka w mocny sposób podchodzi do harmonii właśnie i to duża jej zaleta. Niestety- co oczywiste- w związku z objętością (70 stron) nie nauczy niczego w pełni, a da podstawy do poszukiwań.

Największą zaletą książki jest płyta, na której nagrano ponad 50 przykładów, nagranych stereo (lewy kanał bas+bębny, prawy- bębny+fortepian, jak aebersoldy), świetnie brzmiące, nieprzekombinowane, zahaczają o wiekszość jazzowych stylistyk, sporo popularnych progresji. W wielu trackach miejsce specjalnie na solo basu. Bez płyty książka miałaby mały sens- z płytą- cenna pozycja, zwłaszcza, że mamy tam np 4-taktowe przykłady, na których mamy układać własne patenty i uczyć się "słyszenia".

Cena u dustrybutora w Polsce- koło 75 zł, w "nuty.pl" koło 100.

Anonymous

Ja bym polecil "The Improvisor´s Bass Method" Chucka Shera. Nabywcy tej ksiazki beda mieli zajecie na pare lat...
Slap It by Tony Oppenheim
Bass Method by Steve Bailey & Victor Wooten

Obydwie szkoly na FTP w PDF i MP3
A ja polecam dla bluesmanów:

[img]http://nuty.pl/npl/npl052105.gif

Jon Liebman "Blues Bass".

Dużo rozpisanych bluesowych patentów, dużo fajnych standardowych pochowów bluesowych i co moim zdaniem najciekawsze - 25 rozpisanych solówek na basie - pomocne do nauki improwizacji.

Dostępne na http://www.nuty.pl[/img]

Anonymous

Czolem, Macieja...

Moglbys cos szerzej napisac o tym podreczniku (trzeba przewartosciowac swoje pojecie o bluesie) bo nie ukrywam, ze przymierzam sie do niego jako nastepnego zakupu...jak plyta?ile przykladow? Jakich? Dzieki z gory :smilie:
Hej Myszor. Apropos Blues Bass by Jon Liebman.

Jeśli chodzi o przykłady, to jest ich chyba ze 70. Każdy przykład to 1 chorus zagrany na CD. Od razu są sensowne przykłady - to znaczy nie ma nagranych ćwiczeń gam, rozgrzewek, gry na pustych strunach czy czegoś takiego. Od razu konkret.

Pierwsza część przykładów to groovy - różne style bluesowe, slow bluesy, rock bluesy, country bluesy i tak dalej. Dla mnie przydatny był jeśli chodzi o różnorakie "smaczki" i urozmaicenia pochodów, ciekawe przejścia między akordami itd. Jednak dla mnie trochę za malo walkingów.

Druga część przykładów to solówki - jest ich 25 i są w różnych tonacjach, różnych tempach, więc można wyrobić sobie pogląd. Trochę jestem rozczarowany tym, że wszystkie one są zagrane powyżej IX pozycji - nie ma przykładów solówek zagranych niskimi dźwiękami, a przecież tak też można.

No i co mogę więcej napisać. Największym atutem tej książki to te solówki. Ja mam trochę płyt bluesowych, ale mało na nich jest solówek na basie - nie ma od kogo ściągać. Jeśli chodzi o groovy, to zamiast wkuwać przykłady lepiej sobie kupić jakąś płytę Nocnej Zmiany Bluesa i pościągać, a przykłady potraktować jako lekturę uzupełniającą.

bartek_wegorek napisał(a):

joł.. gdzie to bo niemoge znalesc ???

J.Patitucci-A dictionary of grooves and techniques- właśnie wrzucam na Bas00fkę w upload :smilie:

maczos napisał(a):

joł.. gdzie to bo niemoge znalesc ???

w Upload, dalej Artinio

Samooray napisał(a):

To jest pozycja obowiązkowa jesli chcesz uczyc sie nut.

http://www.edfriedland.com/img/book_jazz.gif

tego nie znam ale mam 2 inne książki tego pana i są ok , bass improwisations i expanding walking bass lines, jest nad czym posiedzieć, raczej dla średnio i zaawansowanych, za expanding nie ma sie co brać bez solidnych podstaw walkingu, omawia tam bardziej zaawansowane sytuacje , trzeba spisywać transkrypcje z CD smilie.
dodam jeszcze że dużo szkółek mają tutaj : http://www.marcmusic.com może ktoś je ma i coś skrobnie kolegom smilie

NEXUS napisał(a):
J.Patitucci-A dictionary of grooves and techniques- właśnie wrzucam na Bas00fkę w upload :smilie:

Nexus,
Wrzuciłeś to w końcu bo nie mogę nigdzie znaleźć?

Samooray napisał(a):

To jest pozycja obowiązkowa jesli chcesz uczyc sie nut.

Książka dobra, jeżeli się ją przerabia z nauczycielem. Do samodzielnej nauki najlepsza jest książka z płytą CD. Możesz popatrzyć na nuty, spróbować sam zagrać i porównać z nagraniem. A tak to co? Poza tym łatwiej się nauczyć jakiegoś groova z nut jeżeli się go usłyszy.
Nieeee ta książka to nie na te czasy.

Zenek_Spawacz napisał(a):
Ja bym polecil "The Improvisor´s Bass Method" Chucka Shera. Nabywcy tej ksiazki beda mieli zajecie na pare lat...

Masz może tą książkę? Mógłbyś o niej napisać parę słów? Czy jest do niej dołączona płyta?

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Przekierowanie