Odpowiedz Napisz temat 
ALESIS M1 Active 320 USB
AutorWiadomość
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
ALESIS M1 Active 320 USB

Wiadomo coś o jakości tego?
bo nie powiem cena jest zachęcająca, tylko jak się sprawdzi interface zintegrowany z monitorami?

Zawsze bądź szczęśliwy,nigdy zadowolony

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
13-05-2008 18:33
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Peak
Member

Trzycalowy woofer? Co na nim chcesz usłyszeć? Jak schodzi do 100Hz to znaczy że ma bardzo ostro nastrojony bass reflex, podejrzewam, że to "88Hz" ze specyfikacji jest przy -10dB, czyli generalnie zagłuszone przez całą resztę.

USB jest takie samo jak w mikserach Alesisa, czyli znośne.

Ale jako odsłuch do studia w każdym razie się nie nadaje..

Grać czy nagrywać? - Oto jest pytanie!
Pułtusk 2004
Końskie 2006
Jaworki 2007, 2008
13-05-2008 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

hmm ale rozróżniasz pojęcia "studio" i "domowe raczej do nauki ministudio"? Czy nie i znaczy to że w żadnym wypadku się nie nadaje.

Drugą opcją jest emu 0202 + M-Audio STUDIO PRO 3.

??

edit: bardzo by mi też zależało na obsłudze asio2 bo chciałbym uzywać klawiatury sterującej z trochę bardziej wypasionymi wtyczkami.

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
13-05-2008 22:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ziober
Posting Freak

Na jedno jak i drugie rozwiazanie szkoda kasy.

Zeby sobie pograc z klawiatura, to Ci zintegrowana karta w macbooku wystarczy spokojnie. Jest wystarczajaco wydajna.

Jesli chcesz cos uslyszec, to proponuje za te pieniadze jakies fajne sluchawki kupic.

Blyskotliwy podpis.
14-05-2008 00:24
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

Ziober napisał(a):
Na jedno jak i drugie rozwiazanie szkoda kasy.

Zeby sobie pograc z klawiatura, to Ci zintegrowana karta w macbooku wystarczy spokojnie. Jest wystarczajaco wydajna.

Jesli chcesz cos uslyszec, to proponuje za te pieniadze jakies fajne sluchawki kupic.

wiem, ale nie wystarczy mi ta karta wew do tego żeby nagrać się na poziomie który mnie zadowoli.

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
14-05-2008 08:49
Peak
Member

Jeżeli spodziewasz się, że usłyszysz różnicę między kartą w MacBooku (a makowe zintegrowane zawsze były niezłe) a przeciętniutką zewnętrzną na tych głośnikach, to jesteś w błędzie.

Generalnie jeżeli kupować głośniki to z minimalnie 5-calowym wooferem. Jest szansa, że coś będzie słychać. A jeżeli nie to faktycznie lepiej słuchawki, z tym że można być potem zaskoczonym, jak taki słuchawkowy miks brzmi na głośnikach.

Ale może masz w domu jakąś miniwieżę?

Pułtusk 2004
Końskie 2006
Jaworki 2007, 2008
15-05-2008 00:22
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

Peak napisał(a):

no właśnie nie, tylko taką kolumbrynę z saloooonie ale jej raczej rozbierac nie będę.
W kartę chcę zainwestować bo zupełnie nie jestem w stanie wykręcić zadowalającego brzmienia z nagrań :/, wiem że to kwestia umiejętności no ale .. .
Jakieś rady?
uzywam garage banda i juz się w nim obeznałem.

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
15-05-2008 16:43
Ange
Senior Member

questionmaker napisał(a):

Peak napisał(a):

no właśnie nie, tylko taką kolumbrynę z saloooonie ale jej raczej rozbierac nie będę.
W kartę chcę zainwestować bo zupełnie nie jestem w stanie wykręcić zadowalającego brzmienia z nagrań :/, wiem że to kwestia umiejętności no ale .. .
Jakieś rady?
uzywam garage banda i juz się w nim obeznałem.

nie chodzi o to, zeby rozbierac. chodzi o to, zeby miksu sluchac przynajmniej z dwoch zrodel, z jednego przez ktore slychac wszystkie brudy i szczegoly (np niezle sluchawki, juz akg 141 sie nadadza) i z drugiego, na ktorym powinno to brzmiec dobrze, czyli standardowy zestaw stereo.

wierz mi, roznic miedzy kartami nie uslyszysz. jaki masz tor nagrywania? to przede wszystkim kwestia umiejetnego miksu i uzycia efektow (kompresor, eq, reverb etc), na macbooku z garagiem powinienes byc w stanie wykrecic b. przyzwoite brzmienia

bash napisał(a):
kurde. Na forach przy pisaniu postów
obok opcji "powiadom mnie, kiedy ktoś odpowie"
powinna być opcja "Powiadom mnie, kiedy ktoś normalny odpowie"

15-05-2008 18:12
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

no własnie umiejętny mix jest jeszcze przede mną, jakieś rady?
Zupełnie nie potrafię tego ogarnąć mimo że staram się jak mogę.
Tor nagrywania, nie mam pojęcia.
Biorę bas nagrywam w linię a potem dogrywam kolejne ścięzki i potem łączę.

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
15-05-2008 19:40
Peak
Member

1) aranżacja - podstawa
2) jak nagrywasz bas w linię? przez wyjście DI z pieca? Jeżeli tak, to nic więcej nie potrzebujesz.
3) "jak zrobić miks" to pytanie na całe życie, ale Garage Band ma o ile dobrze pamięta masę dobrze zrobionych presetów do kompresorów, korektorów, pogłosów. Na razie tego się trzymaj.

Jeżeli bębny, klawisze, gitary idą z instrumentów wirtualnych, to powinno być łatwiej.

Pułtusk 2004
Końskie 2006
Jaworki 2007, 2008
16-05-2008 03:08
questionmaker
gloszący Tomiwisizm

Peak napisał(a):
1) aranżacja - podstawa
2) jak nagrywasz bas w linię? przez wyjście DI z pieca? Jeżeli tak, to nic więcej nie potrzebujesz.
3) "jak zrobić miks" to pytanie na całe życie, ale Garage Band ma o ile dobrze pamięta masę dobrze zrobionych presetów do kompresorów, korektorów, pogłosów. Na razie tego się trzymaj.

Jeżeli bębny, klawisze, gitary idą z instrumentów wirtualnych, to powinno być łatwiej.

2) niestety mój piec nie ma di, używam preampu z basu, mam nadzieję na sansampa za kilka tygodni.
3) ok będę się starał pracować nad tym jak najwięcej

MM Stingray 4
MacBook black 2.20GHz
16-05-2008 12:15
Odpowiedz Napisz temat