Ankieta: Czy były to eksplozje
NIEKONTROLOWANE
NIEWIEM
KONTROLOWANE
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (70):« Pierwsza < Poprzednia  59  60  61  62  [63] 64  65  66  67  Następna > Ostatnia »
9.11.2001r.
AutorWiadomość
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

Grupa: Użytkownicy
Status: Offline
RE: 9.11.2001r.

Bohen napisał(a):
Dlaczego uważasz, że ksiądz jest właścicielem plebanii ?

Właśnie jestem w trakcie odkrywania tajemnicy - kto (fizycznie) jest właścicielem nieruchomości i ruchomości kościelnych.
Tak czy inaczej - uściślę swoją poprzednią wypowiedź:
"Ależ nie ma tu mowy o żadnym wynajmie!
Czy myślisz, że kościół będzie WYNAJMOWAŁ żonie i dzieciom oraz wnukom własnych księży mieszkanie na plebanii...?? Albo odłączy prąd i wodę wyżej wymienionym, bo nie będą oni mieli kasy na zapłacenie rachunków...?"

Cytat:
Dlaczego niby status prawny co do własności plebanii ma być nieuregulowany ?
Myślę, że tytaj jest właśnie błąd w Twoim toku rozumowania.

Napisałem "O ILE status prawny będzie nieuregulowany" - a więc w trybie przypuszczającym. Był to przykład hipotetyczny...

Cytat:
PS Jeżeli możesz to nie edytuj wcześniejszych postów aby odpowiedzieć na moje, bo w ten sposób aby coś sensownego napisać muszę przeczytać po raz kolejny całą dyskusję

OK. Excuse me... smilie

Wracając jednak do mojej głównej myśli - Wyobraź sobie, że każdy ksiądz zwolniony z celibatu ożeni się i (siłą rzeczy) zamelduje małżonkę i dzieciaki na... PLEBANII - no bo gdzieżby indziej?
A jego dzieciaki będą się żenić i wychodzić za mąż również mieszkając na tejże plebanii. Jego wnuki również... smilie
Nie wystarczy już jedna cela dla jednego duchownego, a śluby ubóstwa nie spodobałyby się zapewne ani żonom ani też dzieciom duchownych smilie
A kto za to płaci...? Pan płaci, Pani płaci... społeczeństwo płaci Icon_mrgreen
Społeczeństwo zaś w takim przypadku płaciłoby coraz mniej datków - a to przecież główne "źródło zasilania" hierarchii.
Niebawem też powstałby pewnie jakiś ruch społeczny nawołujący do opodatkowania tejże instytucji - no bo przecież duchowni funkcjonowaliby tak, jak ich normalni rodacy... Prawdopodobnie wszczęłaby sie niezła jatka, a kościół jako instytucja stałby się po prostu NIERENTOWNY i musiałby zacząć sprzedawać swoje ziemskie dobra lub ulec samorozwiązaniu smilie

A wyobrażasz sobie klimat, jeśli któryś z tych żonatych księży zostałby wybrany Papieżem...? Albo jeśli żona lub jedno z dzieci któregoś duchownego miałoby na przykład skłonność do alko, dragów lub innych "radosnych" form doczesnego relaksu...? smilie
Jak przełożyłoby się to na codzienną ilość peelenów na tacy...?

Ale scenariusz napisałem... Icon_mrgreen
Idę spać.

smilie

Robert "Waldorff" Adamski
http://www.piano21.pl
---------------------------------------------------
Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem Icon_mrgreen

Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2008 08:13 przez JAZZ-BASS.

19-11-2008 08:12
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bohen
Senior Member

JAZZ-BASS napisał(a):
Tak czy inaczej - uściślę swoją poprzednią wypowiedź:
"Ależ nie ma tu mowy o żadnym wynajmie!
Czy myślisz, że kościół będzie WYNAJMOWAŁ żonie i dzieciom oraz wnukom własnych księży mieszkanie na plebanii...?? Albo odłączy prąd i wodę wyżej wymienionym, bo nie będą oni mieli kasy na zapłacenie rachunków...?"

Myślę, że tak.

JAZZ-BASS napisał(a):
(...)a śluby ubóstwa nie spodobałyby się zapewne ani żonom ani też dzieciom duchownych smilie
smilie

I o to chyba chodzi. Gdyby ksiądz, który ma na utrzymaniu 4 lub więcej dzieci miał do dyspozycji jedynie część "tacy" to pewnie musiałby poszukać "innej roboty". Oczywiście są tacy co mogliby utrzymać więcej niż jedną rodzinę, ale jednak są w mniejszości.

Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł
http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg
19-11-2008 09:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Samooray
więcej sprzętu jak talentu

"Bo muzyka nie jest tak prosta jak 2+2=4, tu są jeszcze półtony"
Członek # 3 Polisz Alembic Braderhud
Alembic Epic 5 v Ameba Handmade Fretless 4 ->Boss CEB-3 -> Korg DTR 1000 -> Ampeg SVT 6 -> TE 1048H

Cytat:
na próbę w 20m^2 sali potrzeba przecież 1kW!

19-11-2008 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownikaRe: Szybka odpowiedź Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jacop
Posting Freak

Czekam teraz na usprawiedliwiający kontrargument Sobassa, że te masakry to odpowiedź na wyprawy krzyżowe smilie

FARBA online
http://profile.myspace.com/farbaband
TopGuitar
http://www.topguitar.pl
19-11-2008 21:12
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

20-11-2008 06:00
Jacop
Posting Freak

Jazz Bass - sorry, ale to żałosne, że piszesz "dla równowagi".
Zlinczowano jakichś bandziorów.
Gdzie tu nienawiść religijna???

FARBA online
TopGuitar
20-11-2008 10:14
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

Przepraszam Cię najmocniej za tak żałosny przykład i współczuję, że wybiórczo zauważyłeś w tym materiale tylko błahe zjawisko "zlinczowania jakichś bandziorów" smilie smilie

Być może jestem już wypaczony względem większości marketoidalnego społeczeństwa, bo od kilku lat nie oglądam TV i nie pielgrzymuję co niedziela do którejś z Galerii Handlowych... jednak dla mnie nie jest najistotniejsze ZA CO człowiek nienawidzi drugiego człowieka.
Zauważam natomiast, że zarówno wyznawcy Mahometa jak i Chrześcijanie potrafią nienawidzić "pełną gębą" i swoim postępowaniem bardziej przypominać zwierzęta niż ludzi :-/
Jakie podłoże ma owa nienawiść - to dla mnie sprawa drugorzędna.

Pod względem intensywności nienawiści wcale nie ustępujemy krajom islamskim... IMO. Takie właśnie przesłanie miał mój żałosny przykład.

smilie

Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 13:41 przez JAZZ-BASS.

20-11-2008 13:35
Jacop
Posting Freak

Ja wiem o czym mówisz, ale ten boliwijski przykład jest z dupy dla mnie w tym topicu smilie

W katoliciej Polsce też mieliśmy brutalny lincz (później Ziobro zwolnił linczowników z aresztu do rozprawy), czy choćby słynną historię z "Długu". To też zwierzęca brutalność, czy może jednak obrona własna, wynikająca z indolencji policji?

FARBA online
TopGuitar

Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 14:19 przez Jacop.

20-11-2008 14:18
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

Jacop napisał(a):
Ja wiem o czym mówisz, ale ten boliwijski przykład jest z dupy dla mnie w tym topicu smilie

Jesli wiesz o czym mówię - to OK... ale jesli uważasz, że boliwijski przykład jest z dupy w tym topicu - to znaczy, że jednak nie wiesz o czym mówię Icon_mrgreen
smilie

20-11-2008 14:25
Sobass
Król Nafty i Azbestu

JAZZ-BASS napisał(a):
Chrześcijanie potrafią nienawidzić "pełną gębą" i swoim postępowaniem bardziej przypominać zwierzęta niż ludzi :-/

Ale które zwierzęta, spytam przez ciekawość ?

Bo jako widz kanału Animal Planet i miłośnik, prawda, biologii, prawda, wykładanej w mojej podstawówce przez panią Danutę Krupińską, żyję w naiwnym przekonaniu, że w znakomitej większości przypadków zwierzęta zabijają, żeby przeżyć - czyli żeby zdobyć pożywienie, ewentualnie broniąc swoich terytoriów.

Bestialstwo, zabijanie z przyczyn religijnych, etnicznych, politycznych, gospodarczych, lincze, vendetty i barbarzyństwo to raczej jest domena gatunku dumnie określającego się jako Homo Sapiens.

ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:10 przez Sobass.

20-11-2008 17:07
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

Sobass napisał(a):

JAZZ-BASS napisał(a):
Chrześcijanie potrafią nienawidzić "pełną gębą" i swoim postępowaniem bardziej przypominać zwierzęta niż ludzi :-/

Ale które zwierzęta, spytam przez ciekawość ?

Bo jako widz kanału Animal Planet i miłośnik, prawda, biologii, prawda, wykładanej w mojej podstawówce przez panią Danutę Krupińską, żyję w naiwnym przekonaniu, że w znakomitej większości przypadków zwierzęta zabijają, żeby przeżyć - czyli żeby zdobyć pożywienie, ewentualnie broniąc swoich terytoriów.

Bestialstwo, zabijanie z przyczyn religijnych, etnicznych, politycznych, gospodarczych, lincze, vendetty i barbarzyństwo to raczej jest domena gatunku dumnie określającego się jako Homo Sapiens.

No i masz rację... moje porównanie miało być wyraziste a okazało się nietrafione.
Niniejszym przepraszam cały świat fauny (a i flory też, co mi tam smilie ) za porównanie ich do ludzi.
smilie

Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:31 przez JAZZ-BASS.

20-11-2008 17:27
Sobass
Król Nafty i Azbestu

smilie

Ja wiem, to taka sztanca myślowa, sam dobrą chwilę musiałem się pilnować, żeby przestać jej używać.

Ale pozwoliłem sobie na zabawę w Mythbustera, coby zwalczyć kolejny stereotyp.

Icon_mrgreen

Dlatego wymysliłem epitet, którego używam zamiast polepszania sobie ego porównaniem do zwierzątek: "czysto chrześcijańska nienawiść".

ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:42 przez Sobass.

20-11-2008 17:40
Mstaniul
Senior Member

Cóż, temat trochę powiązany, bo jest trochę o ismalistach, trochę o terroryzmie, więc umieszcze linka do mojego najnowszego artykułu - o piractwie u Wybrzeży Somalii:

http://www.stosunkimiedzynarodowe.pl/2008/11/21/jolly-roger-ciagle-straszy-na-morzu/

Zachęcam do komentowania, ba, będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz smilie

Na razie bez basu smilie
21-11-2008 20:34
JAZZ-BASS
Soundomierz - Yamahofil

JAZZ-BASS napisał(a):

Bohen napisał(a):

Właśnie jestem w trakcie odkrywania tajemnicy - kto (fizycznie) jest właścicielem nieruchomości i ruchomości kościelnych.

Przedziwnym zbiegiem okoliczności nikt ze środowiska znanych mi "duszpasterzy" nie chce sie podzielić ze mną tymi wiadomościami Rolleyes smilie
Jeśli ktoś z Was ma "dojścia" do wiarygodnych danych - proszę o wiedzę... smilie

smilie

23-11-2008 04:53
Bohen
Senior Member

JAZZ-BASS napisał(a):

JAZZ-BASS napisał(a):

Bohen napisał(a):

Przedziwnym zbiegiem okoliczności nikt ze środowiska znanych mi "duszpasterzy" nie chce sie podzielić ze mną tymi wiadomościami Rolleyes smilie
Jeśli ktoś z Was ma "dojścia" do wiarygodnych danych - proszę o wiedzę... smilie

smilie

Ksiądz pracuje w danej parafi przez określony czas. W tym czasie mieszka (lub nie) w danej plebanii. Na pewno nie jest właścicielem tej posesjii. Należy ona jak i inne nieruchomości do Kościoła jako organizacji.

Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł
http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg
23-11-2008 11:05
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
Oceń ten temat:

Skocz do: