| 9.11.2001r. |
| Autor | Wiadomość |
JAZZ-BASS Soundomierz - Yamahofil       Skąd: Bezdomny Postów: 2,294 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| RE: 9.11.2001r.
Dlaczego uważasz, że ksiądz jest właścicielem plebanii ? Właśnie jestem w trakcie odkrywania tajemnicy - kto (fizycznie) jest właścicielem nieruchomości i ruchomości kościelnych. Tak czy inaczej - uściślę swoją poprzednią wypowiedź: "Ależ nie ma tu mowy o żadnym wynajmie! Czy myślisz, że kościół będzie WYNAJMOWAŁ żonie i dzieciom oraz wnukom własnych księży mieszkanie na plebanii...?? Albo odłączy prąd i wodę wyżej wymienionym, bo nie będą oni mieli kasy na zapłacenie rachunków...?"
Dlaczego niby status prawny co do własności plebanii ma być nieuregulowany ? Myślę, że tytaj jest właśnie błąd w Twoim toku rozumowania. Napisałem "O ILE status prawny będzie nieuregulowany" - a więc w trybie przypuszczającym. Był to przykład hipotetyczny...
PS Jeżeli możesz to nie edytuj wcześniejszych postów aby odpowiedzieć na moje, bo w ten sposób aby coś sensownego napisać muszę przeczytać po raz kolejny całą dyskusję OK. Excuse me... 
Wracając jednak do mojej głównej myśli - Wyobraź sobie, że każdy ksiądz zwolniony z celibatu ożeni się i (siłą rzeczy) zamelduje małżonkę i dzieciaki na... PLEBANII - no bo gdzieżby indziej? A jego dzieciaki będą się żenić i wychodzić za mąż również mieszkając na tejże plebanii. Jego wnuki również...  Nie wystarczy już jedna cela dla jednego duchownego, a śluby ubóstwa nie spodobałyby się zapewne ani żonom ani też dzieciom duchownych  A kto za to płaci...? Pan płaci, Pani płaci... społeczeństwo płaci Społeczeństwo zaś w takim przypadku płaciłoby coraz mniej datków - a to przecież główne "źródło zasilania" hierarchii. Niebawem też powstałby pewnie jakiś ruch społeczny nawołujący do opodatkowania tejże instytucji - no bo przecież duchowni funkcjonowaliby tak, jak ich normalni rodacy... Prawdopodobnie wszczęłaby sie niezła jatka, a kościół jako instytucja stałby się po prostu NIERENTOWNY i musiałby zacząć sprzedawać swoje ziemskie dobra lub ulec samorozwiązaniu
A wyobrażasz sobie klimat, jeśli któryś z tych żonatych księży zostałby wybrany Papieżem...? Albo jeśli żona lub jedno z dzieci któregoś duchownego miałoby na przykład skłonność do alko, dragów lub innych "radosnych" form doczesnego relaksu...?  Jak przełożyłoby się to na codzienną ilość peelenów na tacy...?
Ale scenariusz napisałem... Idę spać.
 Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2008 08:13 przez JAZZ-BASS. |
|
| 19-11-2008 08:12 | |
 |
Bohen Senior Member      Skąd: Postów: 1,127 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Tak czy inaczej - uściślę swoją poprzednią wypowiedź: "Ależ nie ma tu mowy o żadnym wynajmie! Czy myślisz, że kościół będzie WYNAJMOWAŁ żonie i dzieciom oraz wnukom własnych księży mieszkanie na plebanii...?? Albo odłączy prąd i wodę wyżej wymienionym, bo nie będą oni mieli kasy na zapłacenie rachunków...?" Myślę, że tak.
(...)a śluby ubóstwa nie spodobałyby się zapewne ani żonom ani też dzieciom duchownych  I o to chyba chodzi. Gdyby ksiądz, który ma na utrzymaniu 4 lub więcej dzieci miał do dyspozycji jedynie część "tacy" to pewnie musiałby poszukać "innej roboty". Oczywiście są tacy co mogliby utrzymać więcej niż jedną rodzinę, ale jednak są w mniejszości. Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg |
|
| 19-11-2008 09:03 | |
 |
Samooray więcej sprzętu jak talentu       Skąd: Oliway Postów: 3,075 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2005 Status: Offline
"Bo muzyka nie jest tak prosta jak 2+2=4, tu są jeszcze półtony" Członek # 3 Polisz Alembic Braderhud Alembic Epic 5 v Ameba Handmade Fretless 4 ->Boss CEB-3 -> Korg DTR 1000 -> Ampeg SVT 6 -> TE 1048H
na próbę w 20m^2 sali potrzeba przecież 1kW! |
|
| 19-11-2008 20:44 | |
 |
Jacop Posting Freak       Skąd: Gdynia Postów: 2,814 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 19-11-2008 21:12 | |
 |
JAZZ-BASS Soundomierz - Yamahofil       Skąd: Bezdomny Postów: 2,294 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  |
|
| 20-11-2008 06:00 | |
 |
Jacop Posting Freak       Skąd: Gdynia Postów: 2,814 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
| |
| 20-11-2008 10:14 | |
 |
Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 13:41 przez JAZZ-BASS. |
|
| 20-11-2008 13:35 | |
 |
Ja wiem o czym mówisz, ale ten boliwijski przykład jest z dupy dla mnie w tym topicu 
W katoliciej Polsce też mieliśmy brutalny lincz (później Ziobro zwolnił linczowników z aresztu do rozprawy), czy choćby słynną historię z "Długu". To też zwierzęca brutalność, czy może jednak obrona własna, wynikająca z indolencji policji? FARBA online http://profile.myspace.com/farbaband TopGuitar http://www.topguitar.plTen post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 14:19 przez Jacop. |
|
| 20-11-2008 14:18 | |
 |
Ja wiem o czym mówisz, ale ten boliwijski przykład jest z dupy dla mnie w tym topicu  Jesli wiesz o czym mówię - to OK... ale jesli uważasz, że boliwijski przykład jest z dupy w tym topicu - to znaczy, że jednak nie wiesz o czym mówię 

Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  |
|
| 20-11-2008 14:25 | |
 |
Sobass Król Nafty i Azbestu      Skąd: Wziąć milion dolarów ? Postów: 680 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2008 Status: Offline
Chrześcijanie potrafią nienawidzić "pełną gębą" i swoim postępowaniem bardziej przypominać zwierzęta niż ludzi :-/
Ale które zwierzęta, spytam przez ciekawość ?
Bo jako widz kanału Animal Planet i miłośnik, prawda, biologii, prawda, wykładanej w mojej podstawówce przez panią Danutę Krupińską, żyję w naiwnym przekonaniu, że w znakomitej większości przypadków zwierzęta zabijają, żeby przeżyć - czyli żeby zdobyć pożywienie, ewentualnie broniąc swoich terytoriów.
Bestialstwo, zabijanie z przyczyn religijnych, etnicznych, politycznych, gospodarczych, lincze, vendetty i barbarzyństwo to raczej jest domena gatunku dumnie określającego się jako Homo Sapiens.
ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:10 przez Sobass. |
|
| 20-11-2008 17:07 | |
 |
Chrześcijanie potrafią nienawidzić "pełną gębą" i swoim postępowaniem bardziej przypominać zwierzęta niż ludzi :-/
Ale które zwierzęta, spytam przez ciekawość ?
Bo jako widz kanału Animal Planet i miłośnik, prawda, biologii, prawda, wykładanej w mojej podstawówce przez panią Danutę Krupińską, żyję w naiwnym przekonaniu, że w znakomitej większości przypadków zwierzęta zabijają, żeby przeżyć - czyli żeby zdobyć pożywienie, ewentualnie broniąc swoich terytoriów.
Bestialstwo, zabijanie z przyczyn religijnych, etnicznych, politycznych, gospodarczych, lincze, vendetty i barbarzyństwo to raczej jest domena gatunku dumnie określającego się jako Homo Sapiens.
No i masz rację... moje porównanie miało być wyraziste a okazało się nietrafione. Niniejszym przepraszam cały świat fauny (a i flory też, co mi tam ) za porównanie ich do ludzi.

Robert "Waldorff" Adamski http://www.piano21.pl --------------------------------------------------- Co dzień budzę się piękniejszy - ale dziś to już przesadziłem  Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:31 przez JAZZ-BASS. |
|
| 20-11-2008 17:27 | |
 |
Sobass Król Nafty i Azbestu      Skąd: Wziąć milion dolarów ? Postów: 680 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 03-2008 Status: Offline

Ja wiem, to taka sztanca myślowa, sam dobrą chwilę musiałem się pilnować, żeby przestać jej używać.
Ale pozwoliłem sobie na zabawę w Mythbustera, coby zwalczyć kolejny stereotyp.

Dlatego wymysliłem epitet, którego używam zamiast polepszania sobie ego porównaniem do zwierzątek: "czysto chrześcijańska nienawiść".
ZAMIENIĘ struny do basu 6str ROTOSOUND RS666LC Rotosound RS 666LC (.030, .040, .060, .075, .095, .125) na podobne do basu 5str 45-130.Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2008 17:42 przez Sobass. |
|
| 20-11-2008 17:40 | |
 |
Mstaniul Senior Member      Skąd: Postów: 1,731 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 04-2005 Status: Offline
Na razie bez basu  |
|
| 21-11-2008 20:34 | |
 |
Dlaczego uważasz, że ksiądz jest właścicielem plebanii ? Właśnie jestem w trakcie odkrywania tajemnicy - kto (fizycznie) jest właścicielem nieruchomości i ruchomości kościelnych. Przedziwnym zbiegiem okoliczności nikt ze środowiska znanych mi "duszpasterzy" nie chce sie podzielić ze mną tymi wiadomościami  Jeśli ktoś z Was ma "dojścia" do wiarygodnych danych - proszę o wiedzę...

|
| 23-11-2008 04:53 | |
 |
Bohen Senior Member      Skąd: Postów: 1,127 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 08-2004 Status: Offline
Dlaczego uważasz, że ksiądz jest właścicielem plebanii ? Właśnie jestem w trakcie odkrywania tajemnicy - kto (fizycznie) jest właścicielem nieruchomości i ruchomości kościelnych. Przedziwnym zbiegiem okoliczności nikt ze środowiska znanych mi "duszpasterzy" nie chce sie podzielić ze mną tymi wiadomościami  Jeśli ktoś z Was ma "dojścia" do wiarygodnych danych - proszę o wiedzę...

Ksiądz pracuje w danej parafi przez określony czas. W tym czasie mieszka (lub nie) w danej plebanii. Na pewno nie jest właścicielem tej posesjii. Należy ona jak i inne nieruchomości do Kościoła jako organizacji. Sprzedam Fender Precision 62 Reissue made in Japan 1700 zł http://www.bohen.webpark.pl/precel.jpg |
|
| 23-11-2008 11:05 | |
 |
| |
|