| [OT] Problem z nagrywaniem wokalu |
| Autor | Wiadomość |
Orzech Newbie   Skąd: Postów: 6 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
| [OT] Problem z nagrywaniem wokalu
Piszę tego posta na prośbę kumpla, u którego tytułowy problem występuje.
Siema!
Używam karty E-MU 1212. Mam ją podpiętą pod mixer Peavey pv8. Problem pojawia się podczas nagrywania wokalu. Nie wiem jak ustawić patchmix dsp, aby rejestrowało tylko wokal, a nie całość z bitem. Próbowałem nagrywać różnymi programami: Cool Edit Pro, Soundforge nic nie śmiga. Podłączenie jest standardowe na mono jacki. Chcę żeby nagrywało tylko z In, a out szło na słuchawkach bez rejestrowania w programie. Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam : : Washburn xb120 --> HandBox CrushBass 150 |
|
| 14-07-2008 13:47 | |
 |
DEFENCE Die Hard TE     Skąd: Silesia/Laura Postów: 262 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2007 Status: Offline
|
opisz bardziej szczegółowo problem bo nie bardzo chwytam o co biega.
wokal to osobny ślad (czyli osobny in) więc jakos nie czjaję co tam masz jeszcze mieć?
zaćmienie mam chyba dzis albo nie opisałeś tego zbyt szczegółowo
jak expotrowac z nuendo/cubase do audio/mp3/wav bo chyba ślepy jestem? |
|
| 14-07-2008 15:58 | |
 |
Orzech Newbie   Skąd: Postów: 6 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 09-2006 Status: Offline
|
Hmm no chodzi o to, że osoba nagrywająca wokal w kabinie ma na uszach słuchawki na których leci podkład, pod który ma nawijać. Kumpel chce, żeby sam wokal był nagrany jako jedna ścieżka, ale nagrywa się całość, tzn. z mikrofonu + podkład który leci w słuchawkach ;/
pozdrawiam Washburn xb120 --> HandBox CrushBass 150 |
|
| 14-07-2008 16:09 | |
 |
DEFENCE Die Hard TE     Skąd: Silesia/Laura Postów: 262 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 02-2007 Status: Offline
|
Do czego sa podpiete słuchawy? Skąd leci podkład?
w tej karcie jest chyba wyjście słuchawkowe, wiec nie powinno sie wpierdzielać nic w ślad z mikrofonu. Ja mam E-MU tracker pre i robie tak że ścieżki z instrumentami grają swoje --> odsłuch z wyjścia słuchawkowego, a mikrofon w input i nagrywa osobny ślad. Nie wiem jak to inaczej rozpisac jaśniej. Poka jak to masz podpiete. Czy w tej karcie jest preamp mikrofonowy? |
|
| 14-07-2008 16:17 | |
 |
|
karta z tylu wygląda tak:
http://www.musik-schmidt.de/osc-schmidt/catalog/images/EMU_1212M.jpg
karta podłączona jest jackami mono do miksera (in i out). Do miksera podłączone są również mikrofon i słuchawki. Problem w tym, ze nagrywa się wszystko, a powinien tylko mikrofon. Teraz pytanie, czy to trzeba jakoś rozdzielić w programie czy po prostu kable są źle podłączone :f
jeśli słuchawki nie mogą być podpięte do mixera, to proszę o podpowiedź gdzie je można wsadzić, żeby nie łączyły się z nagrywanym wokalem, a służyły tylko do odsłuchu Washburn xb120 --> HandBox CrushBass 150 |
|
| 14-07-2008 16:43 | |
 |
|
ja mam to rozwiązane tak że w input mam mikrofon, a na słuchawkowe mam słuchawy i wszystko gra.
podłącz mikrofon do mixera, mixer inputem do karty, a na karcie w out(pewnie tam masz normalnie głośniki wpięte) daj słuchawki i zobacz czy tak trybi
jak coś to pisz na gg 4169322 niewidoczny jestem |
|
| 14-07-2008 16:52 | |
 |
kamilbaranski Administrator         Skąd: Warszawa, Katowice Postów: 806 Grupa: Administratorzy Dołączył: 09-2004 Status: Offline
|
Najprościej i z najmniejszą ilością szumów: ten kabel jack-jack, który wpinasz do wejścia karty włóż do złącza "insert" w mikserze na tym kanale, co mikrofon. Tylko nie do końca, a bodajże do pierwszego clicka. I będziesz miał tam sam wokal, prawdopodobnie od razu po gainie (preampie). Pozdrawiam • miłego dnia! • http://kamilbaranski.com/ |
|
| 14-07-2008 18:36 | |
 |
JA_cek Senior Member      Skąd: Jelenia Góra/ Wrocław Postów: 769 Grupa: Użytkownicy Dołączył: 01-2007 Status: Offline
| RE: [OT] Problem z nagrywaniem wokalu
szukałbym raczej winy w nieprawidłowej komutacji sygnału w mikserze. Gdzie jest wkomutowany sygnał z mikrofonu i skąd jest on zabierany na kartę i czy przypadkiem sygnał z podsłuchu nie jest "wpięty" w ten sam tor? masz fotkę tego miksera? W programach które wymieniłeś i w konfiguracji karty powinny być ustawione fizyczne wejścia karty i raczej nie jest to zlinkowane (chyba że jest namieszane w direct wire, ale nie sądzę)
edit: znalazłem ten mikserek i tak, nie ma tam za wielu możliwości komutacji, a więc aby mieć sam mikrofon w tracku to należy sygnał wziąć albo tak jak Kamil proponuje z inserta (pamiętając o sprawdzeniu czy sygnał jest wysyłany przez tip czy ring) lub z auxa 1 lub 2 i to wyjście skierować na wejście karty. nie main out, bo tam masz zarówno podkład jak i mikrofon. Lepiej mieć ambasadę w Czadzie, niż czad w ambasadzie (-:Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2008 22:31 przez JA_cek. |
|
| 19-07-2008 22:24 | |
 |
|